«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πάρα πολλά αδιέξοδα. Προσωπικά πιστεύω ότι η χρεοκοπία της Τουρκίας είναι ante Portas», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Για την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Δεσποτούλος εξήγησε ότι «οι συνθήκες είναι ίδιες και χειρότερες από την τελευταία προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ».

«Έχει υποστεί πολλαπλές ήττες, έχει υποστεί τη μεγάλη ήττα στον Έβρο από την Ελλάδα, έχει υποστεί ήττα στη Συρία και στη Λιβύη, έχει υποστεί μεγάλη ήττα στη διαχείριση του κοροναϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διεθνολόγος δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν δεν φαίνεται να εξασφαλίζει το 50 συν 1 ψήφο που είναι απαραίτητη να επανεκλεγεί ο υφιστάμενος συνασπισμός που αυτή τη στιγμή κυβερνάει στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μια έξαρση της επιθετικής ρητορικής τους και των επιθετικών κινήσεών του».

Αναφερόμενος σε εμπιστευτική έκθεση της FRONTEX, που δημοσιεύτηκε στον γερμανικό Τύπο, η οποία λέει ότι μην περιμένετε ότι στον Έβρο να έχουμε ηρεμία, μόλις αρθούν τα μέτρα για τον κοροναϊό θα έχουμε ένα νέο κύμα μεταναστών, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την Τουρκία να πιέζει τον ΟΗΕ για να ολοκληρωθεί η πρωτοκόλληση της ψευτοσυμφωνίας που έχει η Τουρκία με τη Λιβύη η οποία καταπατά τα δικαιώματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης».

«Ο κ. Δένδιας κάνει τηλεφωνικό μαραθώνιο τις τελευταίες 48 ώρες δηλαδή μίλησε με την Υπ.Εξ. της Ιορδανίας με τον Υπ.Εξ. της Αλγερίας, με τον Υπ.Εξ. της Ρωσίας, βλέπω μια κινητικότητα και χωρίς να παραβλέπουμε το Αιγαίο δεν θα πρέπει να ξεχνούμε την Ανατολική Μεσόγειο. Η δυνητική πηγή έντασης το επόμενο διάστημα κατά τη δική μου άποψη είναι εκεί διότι τα ουσιαστικά συμφέροντα αυτή τη στιγμή της Τουρκίας είναι εκεί», επισήμανε ο καθηγητής.

«Η Ελλάδα θέλει το διάλογο αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον γείτονα μας «σε ποιον ανήκει το χωράφι μας», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε πως «η εξωτερική πολιτική των Τούρκων έχει φτάσει σε επίπεδα παραλογισμού έχει την απαίτηση, στηριζόμενη σε συνθήκες οι οποίες έχουν τροποποιηθεί, να ζητάει να αποστρατικοποιηθεί σχεδόν το μισό Αιγαίο».

«Δεν μπορείς να αφαιρείς από μια γείτονα χώρα το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της. Ζητάει να έχει δικαίωμα σε νησιά εκτός των δικαιωμάτων της... Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα δυτικό κράτος, σαν ένα σύγχρονο κράτος και να μην παραλογίζεται», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει η ελληνική διπλωματία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συνεννόησης με τις ΗΠΑ ότι μια διάσωση της Τουρκίας, είτε έρθει μέσω του ΔΝΤ είτε έρθει μέσω έμμεσης στήριξης μέσω της FED, να συνοδεύεται από μια συνεννόηση για τη συνολική ένταξη της Τουρκίας στη Δύση και στο δυτικό τρόπο λειτουργίας αυτό θα είναι κλειδί στις εξελίξεις», κατέληξε.