Προστασία των ευπαθών ομάδων, επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας, στο οποίο βασίστηκε η χώρα μας από την πρώτη στιγμή για τον περιορισμό του κοροναϊού.

Στην αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα της τακτικής αυτής, σήμερα υποκλίνεται ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί το «φωτεινό» παράδειγμα για την στρατηγική που ακολούθησε απέναντι στην πανδημία που γονάτισε ωστόσο τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο ίδιο τρίπτυχο της επιτυχίας προσανατολίζεται και η λειτουργία των νέων Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ),  που εδώ και μια βδομάδα είναι στους «δρόμους» της χώρας, πραγματοποιώντας ελέγχους σε δομές φιλοξενίας και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Ο ΕΟΔΥ είναι πάντα κοντά στους πολίτες με κάθε τρόπο. Πολύ περισσότερα σ’ αυτή την συγκυρία θέλαμε το αίσθημα της ασφάλειας, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες να είναι έντονο. Για το λόγο αυτό οι κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα επιχειρούν καθημερινά και μέσα από ελέγχους που πραγματοποιούν έχουμε την πραγματική εικόνα για την κατάσταση και στην κοινότητα. Η δράση αυτά αφορά τρεις άξονες: Πρώτον την προστασία των ευπαθών ομάδων, δεύτερον την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και τρίτον την ενίσχυση της διαδικασίας ιχνηλάτησης», δηλώνει ο  Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας στα parapolitika.gr.

Ήδη, οι  Κινητές Μονάδες  είναι στους δρόμους και όπως σημειώνει ο κ. Αρκουμανέας, σταδιακά θα αναπτυχθούν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες που θα διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κοροναϊού και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων».

arkoymaneas1

 Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας


«Αρνητικά όλα τα δείγματα»

Μπορεί οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων να μειώνονται στην Ελλάδα, όμως ιός εξακολουθεί να υπάρχει και η χαλάρωση των μέτρων φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με την προσωπική ευθύνη που θα αποτελέσει και το πιο βασικό βαρόμετρο για την εξέλιξη της νόσου στην χώρα μας. Όσο όμως τα μέτρα χαλαρώνουν και η λήξη της καραντίνας σηματοδοτεί την μερική επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και  σταδιακά, η ανησυχία, τόσο των αρμόδιων φορέων, όσο και των πολιτών, κορυφώνεται.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, που το κρίσιμο διάστημα της καραντίνας  ήταν στο τιμόνι ενός από τους πιο κρίσιμους οργανισμούς της πρώτης γραμμής, κατάφερε να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, ενώ ήδη έχει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα  νέα όπλα που έριξε στη «μάχη» κατά του κοροναϊού για την προστασία του πληθυσμού.

arkoumaneas3



«Οι ΚΟΜΥ διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κοροναϊού και σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή στη φάση επιδημιολογικής επιτήρησης, θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων. Στόχος μας είναι να έχουμε στο τρίμηνο 100.000 τεστ», σημειώνει ο κ. Αρκουμανέας και συμπληρώνει: «Ήδη από τους πρώτους ελέγχους που έχουν γίνει  σε δομές αστέγων, ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία κλπ όλα τα δείγματα είναι αρνητικά. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι, τόσο για την πορεία του ιού στη χώρα μας, όσο και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας της ζωής των πολιτών που έχουμε λάβει από την αρχή. Θέλουμε και σχεδιάζουμε να κινηθούμε με την ίδια στρατηγική ώστε ο κόσμος να έχει την αίσθηση της ασφάλειας, να νιώθει προστατευμένος, χωρίς να ξεχνάει ότι αυτή η προσπάθεια  είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μας, πολιτεία και πολίτες, διαφορετικά δεν θα έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Είναι γεγονός ότι από την στιγμή που οι Κινητές Μονάδες βγήκαν στους δρόμους και ξεκίνησαν τους ελέγχους η ασφάλεια για καλύτερη καταγραφή της κατάστασης είναι κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα και τους πολίτες, αρκεί να λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα απέφυγε καταστάσεις όπως στην Ιταλία με τον εντοπισμό νεκρών από κοροναϊό σε γηροκομεία.

«Οι πολίτες υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια αυτή και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ τόσο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην επαρχία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας.

 
«Έλεγχος αντισωμάτων το επόμενο βήμα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κύριο Παναγιώτη Αρκουμανέα  αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνονται αφορούν στον έλεγχο για το κατά πόσο έχουν προσβληθεί ή όχι από κοροναϊό κάποιοι συμπολίτες μας και στην επόμενη φάση θα υπάρξουν και τα τεστ αντισωμάτων τα οποία θα γίνονται και για επιδημιολογικούς σκοπούς.

komy

Ο ΕΟΔΥ ανέλαβε την συγκρότηση και τη λειτουργία των  ΚΟΜΥ που  είναι επί της ουσίας 500 κινητές μονάδες επαγγελματιών υγείας οι οποίοι θα διενεργούν υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κοροναϊού, με προτεραιότητα σε δομές φιλοξενίας και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα συνεργεία απαρτίζονται από 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή το κάθε ένα και θα διεκπεραιώνουν 20 δείγματα ανά βάρδια, σε δύο κατηγορίες πολιτών: σε άτομα με γριπώδη συμπεριφορά και σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στις εξετάσεις που έχουν διενεργήσει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη οι πρώτες 25 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αντιμετώπιση της Covid-19 , σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και φυλακές Δομοκού, τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά. Σταδιακά θα καλυφθεί όλη η επικράτεια και θα αναπτυχθούν ακόμη 475 ΚΟΜΥ.

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ


Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα