Θέση για το θέμα το οποίο έχει ξεσπάσει αναφορικά με τη δίκη στην υπόθεση Τοπαλούδη και όσα φέρεται να έχει δηλώσει η αρμόδια εισαγγελέας, πήρε ο δικηγόρος και σύμβοουλος του ΔΣΑ, Δημήτρης Αναστασόπουλος μιλώντας στο parapolitika.gr.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Με Το Δικηγόρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Αν, λοιπόν, είναι ακριβή όσα φέρεται να ανέφερε η κα Εισαγγελέας της έδρας στην επίμαχη υπόθεση για τους συνηγόρους υπεράσπισης, είναι απολύτως καταδικαστέα, βαρύ δεοντολογικό και δικονομικό παράπτωμα, το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί αρμοδίως» επισημαίνοντας ότι «Η ποινική δικαιοσύνη είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης. Είναι ο θεσμός όπου κρίνεται το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ο ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης σε αυτή είναι ιερός».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση:

Η ποινική δικαιοσύνη είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης. Είναι ο θεσμός όπου κρίνεται το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Ο ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης σε αυτή είναι ιερός. Όχι επειδή τάχα θέλουμε κοινότυπα να το επαναλαμβάνουμε οι δικηγόροι, αλλά γιατί έτσι καθιερώθηκε διαχρονικά από τον πολιτισμό μας, έτσι αποδείχθηκε ότι είναι μέσα από διαδικασίες και αιώνες σκοταδισμού. Είναι μια κατάκτηση των δημοκρατικών κοινωνιών που δε χωρεί αμφισβήτησης. Για αυτό, κάθε προσβολή στο ρόλο του συνηγόρου της υπεράσπισης είναι προσβολή, ευθεία βολή, στη ψυχή της Δικαιοσύνης.

Αν, λοιπόν, είναι ακριβή όσα φέρεται να ανέφερε η κα Εισαγγελέας της έδρας στην επίμαχη υπόθεση για τους συνηγόρους υπεράσπισης, είναι απολύτως καταδικαστέα, βαρύ δεοντολογικό και δικονομικό παράπτωμα, το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί αρμοδίως. Και πάντως μη λησμονούν όσοι σήμερα επιχαίρουν κατά των συνηγόρων, είτε είναι πολίτες είτε ακόμα και δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί, ότι αύριο μπορεί οι ίδιοι να έχουν την ανάγκη ενός συνηγόρου υπεράσπισης, όπως συχνά μας διδάσκει η ίδια η ζωή.

Ωστόσο, οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται θεσμικά και με τη δέουσα σοβαρότητα, μακριά από συναισθηματισμούς, λαϊκισμούς ή άλλες σκοπιμότητες. Η ακροαματική διαδικασία πρέπει να εξελίσσεται ανεμπόδιστα, χωρίς άκαιρες παρεμβάσεις που ενδεχομένως να εκτρέπουν τη διαδικασία από τον ιερό σκοπό της απονομής δικαιοσύνης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας και οφείλει να αποτελεί θεματοφύλακα των δικονομικών θεσμών. Όλες οι ενέργειες του οφείλουν να κινούνται αποκλειστικά σε αυτό το πλαίσιο.