«Το καλοκαίρι και η ζέστη επηρεάζουν τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Συρίγος.

Ερωτηθείς αν επηρεάζεται ο κοροναϊός από τις υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι επειδή είναι ένας καινούργιος ιός «επιστημονική βεβαιότητα θα έχουμε μετά το τέλος του καλοκαιριού, κατόπιν εορτής, οι ενδείξεις όμως δείχνουν ότι μάλλον το καλοκαίρι και η ζέστη τον επηρεάζουν θετικά για εμάς. Άρα είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι είναι καλό ότι ο καιρός ζεσταίνει».

Ερωτηθείς ποιο θεωρεί ότι θα είναι το επίπεδο των κρουσμάτων που θα μας ξαναβάλει σε συναγερμό, σημείωσε πως «είναι σημαντικό να δούμε στις 18-20 Μαΐου πόσα περιστατικά θα έχουμε. Αν είμαστε στα νούμερα που είμαστε τώρα σημαίνει ότι η άρση της καραντίνας δεν είχε επιπτώσεις και αυτό ίσως επιταχύνει τα πράγματα».

«Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει σημασία αλλά έχει σημασία και από πού προέρχονται αυτά τα κρούσματα. Δηλαδή αν έχουμε ένα ξαφνικό αριθμό κρουσμάτων από ένα μεμονωμένο hot spot πχ αυτό δεν θα μας οδηγήσει ώστε να γίνει σε όλη τη χώρα επιστροφή στην καραντίνα άρα παίζει ρόλο και η γεωγραφική διασπορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι σωστά πάρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, ανέφερε: «Αυτές οι ερωτήσεις λύνονται εκ του αποτελέσματος. Η Ελλάδα πήγε πάρα πολύ καλά, νομίζω καλύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης γιατί θα έπρεπε να υιοθετήσουμε το μοντέλο της Σουηδίας; Η Σουηδία ανά 100 χιλ. ασθενείς έχει λιγότερους θανάτους; Δεν έχει. Επίσης θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε το μοντέλο της Σουηδίας; Η Σουηδία είναι μια από τις πιο προηγμένες χώρες όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας δηλαδή υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θα ακουγόντουσαν ποτέ αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Πάντα υπήρχε ο τρελός του χωρίου που έλεγε μια κουταμάρα στο καφενείο αλλά αυτή σταματούσε στο καφενείο τώρα με το internet αναπαράγεται και πολλαπλασιάζεται. Θα μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε εξαρτάται από τι προτεραιότητες έχουμε. Από τη στιγμή που σαν προτεραιότητα είχαμε να πεθάνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και όχι το να κρατήσουμε την οικονομία μας, αυτή ήταν η πιο ενδεδειγμένη και σωστή πολιτική».

Αναφορικά με τη δήλωση της Sanofi για το εμβόλιο, τόνισε ότι «είναι μια φρικτή δήλωση που ερμηνεύεται από την πεποίθηση που έχω τα τελευταία χρόνια ότι η ελεύθερη αγορά συμπεριφέρεται στο φάρμακο σαν να είναι ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν όπως πχ τα αυτοκίνητα ή τα απορρυπαντικά».

«Δεν έχει καταλάβει ο κοινωνία ότι δεν είναι το φάρμακο ένα αγαθό όπως οποιοδήποτε άλλο που θα μπορεί να υπακούει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, που θα μπορεί να παίζονται οι μετοχές της στο χρηματιστήριο και να κοιτάει η εταιρεία το όφελος της μετοχής. Αυτό είναι μια στρέβλωση της κοινωνίας μας, είναι μια στρέβλωση του καπιταλισμού. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να του συμπεριφερόμαστε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα είμαστε «όμηροι» του κοροναϊού ως ότου βρεθεί το εμβόλιο, απάντησε «Ναι, ίσως και μετά».

«Είναι ένας ιός καινούργιος που δεν υπήρχε στη φύση, δημιουργήθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες στη ζωή όχι σε κάποιο εργαστήριο, για να έρθει και να μείνει», διευκρίνισε.

«Πρώτα από όλα πρέπει να βρούμε θεραπεία, αυτό είναι πιο γρήγορο. Αυτό πιστεύω ότι θα υπάρχει στο τέλος του χρόνου. Πιστεύω ότι ο ιός Sars είναι κοντά στο να υπάρχει εμβόλιο αλλά θα είναι στις αρχές του 2021. Πρώτη θα έρθει η θεραπεία και θα μας δώσει μια μεγάλη ανακούφιση», κατέληξε.