Σε μπαράζ προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα προχώρησε σήμερα η Άγκυρα στο Αιγαίο. Τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ενώ την ίδια στιγμή σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε σκάφος της Frontex και ελληνικό αλιευτικό στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 13:59 άνωθεν των Αρκιών στα 24.000 πόδια, στις 14:04 και 14:07 πάνω από τους Λειψούς στα 17.000-18.000 πόδια και στα 15.000 πόδια αντίστοιχα, στις 14:10 άνωθεν της Πάτμου στα 25.000 πόδια και στις 14:11 άνωθεν των Λειψών και πάλι στα 26.000 πόδια.

Στη συνέχεια το ζεύγος χωρίστηκε και πραγματοποίησε υπερπήση στις 14:12 άνωθεν των Λειψών και άνωθεν Αρκιών, και στις 14:19 πάνω από το Αγαθονήσι στα 6.000 πόδια.

Στη συνέχεια το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F - 16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσες, τις ανατολικές ακτές της Χίου, της Παναγιάς και της Λέσβου.

Επίσης από 15:18 έως 15:20, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της Λήμνου στα 5.000 με 7.000 πόδια.

Οινούσσες: Η τουρκική ακτοφυλακή παρενόχλησε Έλληνες ψαράδες

Σε επικίνδυνους ελιγμούς, απέναντι σε τράτα Ελλήνων ψαράδων αρχικά και στη συνέχεια κατά σκάφους της Frontex, προχώρησε σήμερα το πρωί σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex όσο και κατά του ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε σε 

απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.


 

Μέλη του πληρώματος του τουρκικού σκάφους ζήτησαν μέσω τηλεβόα από το σκάφος της Frontex και το ελληνικό αλιευτικό να αποχωρήσουν από το σημείο, καθώς όπως ισχυρίστηκαν είχαν εισέλθει σε τουρκικά νερά. Στη συνέχεια όταν εμφανίσθηκε από την Χίο σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι κλιμάκωσαν περαιτέρω την ένταση ζητώντας ενισχύσεις, οπότε και εμφανίσθηκε στην περιοχή και δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το περιστατικό τελικά είχε διάρκεια περίπου τεσσάρων ωρών, μέχρι να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος politischios.gr τόσο οι Έλληνες ψαράδες όσο και το πλήρωμα σκάφους της Froxntex που περιπολούσε στην περιοχή παρακολουθούσαν τους επικίνδυνους ελιγμούς του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στέλνοντας σήμα σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος από την Χίο ώστε να σπεύσουν στην περιοχή.