Αγωγή υγείας εισάγεται στα σχολεία άμεσα και θα αποτελέσει τον τρίτο από τους τέσσερις πυλώνες της εκπαίδευσης για την βελτίωση της υγείας της νέας γενιάς, ξεκινώντας από την αποφυγή του καπνίσματος.

Στην ίδια κατεύθυνση, από την επόμενη σχολική χρονιά, τα παιδιά της 5ης και 6ης Δημοτικού θα πάρουν το τετράδιο του "Μαθαίνω να μην καπνίζω" προκειμένου να μάθουν να αποφεύγουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνδιάλεξης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε υπερήφανος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου. Πρόσθεσε ότι στον τελευταίο νόμο για τη Δημόσια Υγεία, προβλέπεται ο έλεγχος για μια σειρά ζητημάτων που δημιουργούν προβλήματα δημόσιας υγείας στον πληθυσμό που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως η καθιστική ζωή, η απουσία άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, που προκαλούν αγγειοπάθειες, καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο.

Ο κ. Κικίλιας εξήρε το έργο του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας για τις πολυετείς προσπάθειές του για διακοπή του καπνίσματος, παρά την αποδοχή της βλαβερής αυτής συνήθειας στη χώρα μας την προηγούμενη 20ετία.

Μέσω της εκστρατείας Smoke Free Greece, ο κ. Μπεχράκης σε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων της Κύπρου και τον πρόεδρό της Χρύσανθο Γεωργίου, προωθούν κοινή στρατηγική αντιμετώπισης του καπνίσματος στις δύο χώρες με την έναρξη e - learning για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εισάγουν αντικαπνιστικές πολιτικές στο σχολείο.

Ο κ. Γεωργίου, λέγοντας πως "αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα" τόνισε πως η Αρχή, ξεκίνησε ήδη την αντίστοιχη εκστρατεία Smoke Free Cyprus, η οποία έχει βρει υποστήριξη από 40 τουλάχιστον φορείς στην Κύπρο.

Η ομ. καθ. Πνευμονολογίας Παρασκευή Πατάκα, αναφερόμενη στη διακοπή καπνίσματος, υπογράμμισε την ανάγκη να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τον καπνιστή για την επιτυχία των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος, και οι γιατροί πρέπει να καταφεύγουν στην ακόλουθη στρατηγική: "ρώτησε, αξιολόγησε, συμβούλευσε, βοήθησε και προγραμμάτισε".

Πρόσθεσε ότι "σπάνια όμως κανείς το καταφέρνει με την πρώτη προσπάθεια. Χρειάζονται στρατηγικές για να επιλύσουμε ένα- ένα τα προβλήματα που εμποδίζουν τη διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να δούμε τι εγκλωβίζει τον καπνιστή μέσα στο κάπνισμα. Επιβραβεύουμε τις προσπάθειες. Και για την ψυχολογική εξάρτηση, εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να μην ακολουθεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Συμβουλεύουμε να αθλούνται και κυρίως με χορό καθώς η ένταση οδηγεί σε έκκριση ντοπαμίνης σαν ανταμοιβή στον εγκέφαλο. Πρέπει επίσης, να μην είναι εύκολη η πρόσβαση σε προϊόντα καπνού, αλλά και να έχουν κάποιον από τον περίγυρό τους, να τους δίνει κουράγιο".

Ο ομ. καθ. Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος, αναφέρθηκε στον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς επίσης και στην εξάρτηση που προκαλείται εξαιτίας της παρεμβολής του καπνού στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Η ομ. καθ. Ψυχιατρικής Άννα Κοκκέβη, παραθέτοντας τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργείται ταυτόχρονα σε πάνω από 40 χώρες επί 20 χρόνια, διαπιστώνεται πως ήδη παιδιά κάτω των 13 ετών είναι βαρείς καπνιστές σε ποσοστό 49,6% και 22,6% σε παιδιά πάνω από 13 ετών. Και δυστυχώς, όσο νωρίτερα ξεκινούν το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση.

Επιπλέον, οι έφηβοι 16 ετών, σε ποσοστό 70% έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Όμως, σχεδόν οι μισοί έφηβοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, μάλιστα το 28% βιώνει κατάθλιψη ή άγχος.

Επιπλέον, σε τουλάχιστον 45 χώρες διαπιστώθηκε πέρυσι ότι οι μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις και άγχος εκδηλώνονται σε εφήβους του χαμηλότεροι κοινωνικοοικονομικού στρώματος, οι οποίοι επιβαρύνονται και περισσότερο με το κάπνισμα.

Καταλήγοντας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Μπεχράκης, επεσήμανε ότι "το κάπνισμα στη χώρα μας έχει δρομολογηθεί σε θετική τροχιά και στην έναρξη και στη διακοπή του, η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και όταν ο εγκέφαλος ασχολείται με την επίλυση του προβλήματος, τότε δεν του τυχαίνει.

Επιπλέον, η ιστορία με τον κορονοϊό χτύπησε καμπανάκι βελτίωσης των υγειονομικών προδιαγραφών στην καθημερινότητά μας, περιλαμβάνοντας οπωσδήποτε τη διακοπή του καπνίσματος, της βελτίωσης της διατροφής και εισαγωγής της καθημερινής κίνησης, όταν αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο και αποτελεσματικό.

Ο στόχος της Ε.Ε. το 5% να είναι καπνιστές το 2040 είναι εφικτός, ρεαλιστικός και θα τον πετύχουμε και στην Ελλάδα".