Στους Γερμανούς εναποθέτει τις ελπίδες της για τη διάσωση της καλοκαιρινής σεζόν η ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η πανδημία του κορονοϊού φέρνει τα πάνω κάτω στην ανθρωπογεωγραφία του ελληνικού τουρισμού. Και αυτό γιατί οι τέσσερις από τις πέντε top αγορές για την Ελλάδα Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία παρουσιάζουν υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες και, επομένως, βρίσκονται εκτός της λεγόμενης «λευκής λίστας» με τις χώρες από τις οποίες η Αθήνα δέχεται ταξιδιώτες χωρίς καραντίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουρίστες που ξόδεψαν πέρυσι στην Ελλάδα σχεδόν 6 δισ. ευρώ (σε μία χρονιά όπου το σύνολο των τουριστικών εισπράξεων διαμορφώθηκε στα 18 δισ. ευρώ) είναι φέτος αποκλεισμένοι από τη χώρα, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.
Αυτή η πρωτόγνωρη τουριστική σεζόν ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την Αθήνα και την 1η Ιουλίου για τα νησιά. Ακόμα και τότε, όμως, ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς καραντίνα μόνο εφόσον προέρχονται από χώρες που έχουν θέσει την πανδημία υπό έλεγχο, όπως είναι, για παράδειγμα, η Γερμανία, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Β. Μακεδονία, η Βοσνία, η Κροατία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα βλέμματα θα είναι φέτος στραμμένα στη Γερμανία, η οποία παραδοσιακά αποτελεί μεγάλη «δεξαμενή» τουριστών για την Ελλάδα, αφού μόνο πέρυσι οι αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά άγγιξαν τα 4 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα τα 3 δισ. ευρώ.

Φέτος, πολλοί Γερμανοί θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, ενώ οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τη νέα οδηγία της κυβέρνησής τους σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το γερμανικό κράτος έχει εκδώσει από τις 17 Μαρτίου γενική ταξιδιωτική οδηγία, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να αρθεί αυτή την εβδομάδα, απελευθερώνοντας από τις 15 Ιουνίου τα ταξίδια προς τις χώρες της Ε.Ε., τη Βρετανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα «κονταροχτυπιέται» με άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς που επίσης αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την πανδημία για την προσέλκυση των Γερμανών τουριστών.
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν οι πτήσεις επισκεπτών από τις 15 Ιουνίου
Οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας, η Κύπρος, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και, όπως διαφαίνεται τελευταία, η Τουρκία αποτελούν τους βασικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας σε αυτήν τη δύσκολη σεζόν, εξηγεί στα «Π» ο Ευάγγελος Γεωργίου, υπεύθυνος επικοινωνίας της TUI για τις διεθνείς αγορές. Παρ’ όλα αυτά, ο κορυφαίος τουριστικός όμιλος του κόσμου διαπιστώνει στο site του έντονη κινητικότητα στις αναζητήσεις ταξιδιών για την Ελλάδα. Ενθαρρυντικές για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι οι αναφορές στελεχών από άλλους μεγάλους γερμανικούς tour operators με τους οποίους επικοινώνησαν τα «Π». «Η Ελλάδα είναι πάντα ένας από τους αγαπημένους προορισμούς διακοπών για τους Γερμανούς ταξιδιώτες. Παραδοσιακά, οι Γερμανοί εκτιμούν τα καλά ξενοδοχεία, το καλό φαγητό και το θαυμάσιο κλίμα της χώρας. Και με την καλή αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, θα έλεγα ότι η Ελλάδα θα είναι ένας από τους κερδισμένους της φετινής καλοκαιρινής σεζόν», εξηγεί η Χαλίνα Στρζίζεφσκα, επικεφαλής του προορισμού της Ελλάδας για την FTI. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο αυτό το καλοκαίρι για τους Γερμανούς ταξιδιώτες», δηλώνει στα «Π» ο Σβεν Τσικάρσκι, senior vice president του τομέα Sun & Beach της DER Touristik.

ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η FTI Group, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, σκοπεύει να ανοίξει τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται στην Ελλάδα μέσω του brand MP Hotels τον Ιούλιο. «Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει όλους τους προορισμούς (με όλα τα μικρά νησιά). Θα ξεκινήσουμε τη σεζόν την 1η Ιουλίου, όταν και θα ανοίξουν όλα τα διεθνή αεροδρόμια. Οι πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις για την Αθήνα μπορούν να ξεκινήσουν τις διακοπές τους από τις 15 Ιουνίου», εξηγεί η Χαλίνα Στρζίζεφκσκα, της FTI. Ο όμιλος προσαρμόζει αυτές τις ημέρες το χαρτοφυλάκιο των πτήσεών του, ώστε να προσφέρει όλους τους ελληνικούς προορισμούς, όπως σχεδίαζε.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς χώρες της TUI, θα συγκαταλέγεται στις πρώτες αγορές που θα ανοίξουν», σημειώνει ο Ευάγγελος Γεωργίου. Γερμανοί και Βρετανοί εί ναι παραδοσιακά οι πελάτες της TUI που προτιμούν την Ελλάδα περισσότερο από όλους, γι’ αυτό και η εκτίμηση που υπάρχει στα γραφεία του tour operator είναι ότι η Γερμανία θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό φέτος. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα και Ζάκυνθος αποτελούν τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς για τους πελάτες της TUI, με τα στελέχη της εταιρείας να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τουρίστες να δείξουν φέτος προτίμηση στα νησιά με τις καλύτερες υποδομές Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κανάλια πώλησης της TUI για πακέτα στην Ελλάδα είναι ανοικτά, στο σάιτ της παρατηρείται κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις αναζητήσεις για τη χώρα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και οι πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2021, όπως αποκαλύπτει στα «Π» ο κ. Γεωργίου.

«Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή υψηλή και λαμβάνουμε πολλές κρατήσεις για τη φετινή καλοκαιρινή χρονιά», αναφέρει και ο Σβεν Τσικάρσκι της DER Touristik. «Επιπλέον, έχουμε ακόμα χιλιάδες κρατήσεις στα συστήματά μας οι οποίες έγιναν πριν από τον κορονοϊό και δεν έχουν ακυρωθεί από τους πελάτες μας», προσθέτει. Οι πελάτες της DER Touristik προτιμούν την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα, ενώ ο κ. Τσικάρσκι θεωρεί ότι οι βασικοί ανταγωνιστές των ελληνικών προορισμών για φέτος θα είναι πέραν της Γερμανίας και της Αυστρίας η Μαγιόρκα και η Αττάλεια.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τις 29 χώρες που από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, ∆ανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.Η λίστα με τις 29 αυτές χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στους επισκέπτες από τις 29 χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαΐου