«Αν υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού θα σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων δήλωσε» στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια Μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Βατόπουος δήλωσε: «Δεν έχω πληροφόρηση για τη Βόρεια Ελλάδα, εκείνο που ξέρω είναι ότι αυτές τις μέρες στη Βόρειο Ελλάδα είχαμε μια σημαντική εστία και στην περιοχή της Ξάνθης και στην Κοζάνη».

«Είναι σαφές ότι ο ιός είναι ακόμα κοντά μας, δεν έχει εξαφανιστεί και για αυτό είναι σκόπιμο να μην χαλαρώσουνε τα μέτρα», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Για τα μέτρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε ότι «αν έχουμε ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων κάποια πράγματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν». «Το ποια θα είναι αυτά εξαρτάται από το που θα είναι τα κρούσματα, πως θα αυξηθούν κλπ δεν είναι κάτι που μπορούμε από τώρα να πούμε τι θα γίνει», σημείωσε ο ίδιος.

«Παρακολουθούμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο στενά και περιμένουμε. Το άνοιγμα των συνόρων είναι το βασικό «πρόβλημα», αυτό είναι το στοίχημα. Η επιτροπή κοιτάει κυρίως το υγειονομικό κομμάτι, έχει πει ότι το άνοιγμα των συνόρων προφανώς εμπεριέχει κάποιους κινδύνους, επίσης η επιτροπή θα προτείνει στην κυβέρνηση κάποια σενάρια ελέγχων τα οποία είναι και τεστ στα σύνορα και ένα σύστημα έντονης επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και να απομονώνονται γρήγορα», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Την τελική αποφαση την παίρνει η κυβέρνηση συνυπολογίζοντας πέρα από το υγειονομικό θέμα, το κοινωνικό, το πολιτικό, το οικονομικό το οποίο είναι απολύτως σαφές και σεβαστό», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δεν διοικεί η επιτροπή ούτε μπορεί να διοικείται η χώρα μόνο με βάση τον κίνδυνο από τον κοροναϊό υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είναι απολύτως σεβαστά ότι πρέπει αν μπουν στο τραπέζι αλλά η επιτροπή οφείλει να βάλει αυτή την παράμετρο», σημείωσε ο καθηγητής.

Για την χλωροκίνη, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «η νόσος covid είναι μια καινούργια αρρώστια συνεπώς η γνώση διαμορφώνεται και όταν διαμορφώνεται η γνώση έχει και πισωγυρίσματα, το κακό που γίνεται είναι ότι αυτή η συζήτηση η επιστημονική με τα πισωγυρίσματα που λογικό είναι να έχει γίνεται στο φόρουμ των ΜΜΕ, δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό».

«Αυτές είναι συζητήσεις που πρέπει να γίνονται μεταξύ των επιστημόνων», υπογράμμισε ο ίδιος.