«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα έχει στόχο να αποτρέψει την μειοψηφία των πολιτών να συγκεντρώνονται στις πλατείες και κοινόχρηστους χώρους» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζενο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «στην ουσία τα μέτρα αποτελούν πρόληψη σε μια κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα».

Ερωτηθείς για ένα γενικό lockdown, διευκρίνισε πως «δεν βγαίνει από το τραπέζι», υπογραμμίζοντας ότι «θα επιβληθεί εάν έχουμε πολλούς θανάτους και δεν υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άλκη Βατόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα νέα μέτρα προστασίας, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Πάντα λειτουργούμε προληπτικά. Η επιτυχία της Ελλάδος σε αυτή την ιστορία είναι ότι έπαιρνε τα μέτρα πριν γίνει εμφανές ότι χρειάζονται και με αυτή την έννοια παρόλο που γενικώς η μάσκα παντού είναι κάτι που το συστήναμε από πολύ καιρό όλοι έγινε και υποχρεωτικό. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια ουσιαστικά θέλει να αποτρέψει τη μειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν αυτές τις χωρίς λόγο συγκεντρώσεις στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους κλπ. Είναι μια πρόληψη σε μια κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει πάρα πολύ γρήγορα».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο πολίτης ότι υπάρχει πρόβλημα και να λειτουργήσει και αυτόνομα με την ατομική του ευθύνη να προφυλάξει τον εαυτό του. Είναι απαραίτητοι οι κανόνες, είναι απαραίτητα αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, οι απαγορεύσεις και όλα αυτά αλλά το βασικό είναι να κατανοηθεί από τον πληθυσμό και να αλλάξει συμπεριφορά. Αυτή η ιστορία έχει ένα τέλος και το τέλος θα έρθει γρηγορότερα και με λιγότερες απώλειες όσο πιο πολύ πειθαρχήσουμε σε αυτά τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν αποκλείεται το μέτρο του καθολικού lockdown, ο καθηγητής απάντησε: «Τίποτα δεν βγαίνει από το τραπέζι γιατί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν αρχίσουμε να έχουμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν μονάδα τι θα κάνουμε; Ο σκοπός είναι να μην φτάσουμε εκεί».