Κραυγή αγωνίας εκπέμπεται από τη Μαλακάσα και την ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των μεταναστών που διαβιούν στις δύο δομές φιλοξενίας που στεγάζονται στην περιοχή. Την περασμένη Κυριακή, μάλιστα, οι κάτοικοι της Μαλακάσας έζησαν σκηνικά εμπόλεμης ζώνης στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου σημειώθηκαν άγριες συμπλοκές μεταξύ διαμενόντων στα κέντρα κράτησης.

Για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μίλησε στα «Π» ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, επισημαίνοντας την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι και την ανάγκη να βρεθούν άμεσα λύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Ο δήμος διαθέτει ομάδες πυροπροστασίας με τις οποίες συνδράμει την Πυροσβεστική, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τους μετανάστες να ανεβαίνουν και άμεσα ειδοποίησαν τη δημοτική Αρχή για το γεγονός. Ηταν διάφορες παρέες, περί τα 4050 άτομα», αναφέρει ο κ. Γιασημάκης, επισημαίνοντας πως χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς που είχαν προκαλέσει οι μετανάστες στη δασική περιοχή.

«ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»

Για τις συμπλοκές μεταναστών στην πλατεία του χωριού ο δήμαρχος υπογραμμίζει πως αποτελούν συχνό φαινόμενο: «Στην πλατεία της Μαλακάσας ήταν 200 άτομα. Είχαν βάλει κουβέρτες και έκαναν πικνικ. Ηπιαν, μέθυσαν και ακολούθησαν καυγάδες μεταξύ τους. Οι κάτοικοι κλείστηκαν έντρομοι στα σπίτια τους. Οταν μας ειδοποίησαν και φτάσαμε στο σημείο, η πλατεία ήταν γεμάτη αίματα. Το πρωί είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μπάρμπεκιου και από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ τα γεγονότα της πλατείας. Είναι σύνηθες οι μετανάστες να πηγαίνουν στους πρόποδες της Πάρνηθας και να ανάβουν φωτιά. Κάθε χρόνο τα ίδια γίνονται. Μόλις φτιάχνει ο καιρός κι ενώ ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε περίοδο αντιπυρικής προστασίας, αυτοί ψήνουν», περιγράφει στα «Π» ο δήμαρχος.
3.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν πλέον στη Μαλακάσα, τη στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι 500

Οπως τονίζει ο κ. Γιασημάκης, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, καθώς στη Μαλακάσα διαμένουν περισσότεροι από 3.000 αιτούντες άσυλο, τη στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 500, με τη δημοτική Αρχή να έχει υποβάλει αλλεπάλληλα αιτήματα να μετατραπεί η δομή σε κλειστό ελεγχόμενο κέντρο, αλλά και να λειτουργήσει στο χωριό αστυνομικός σταθμός, ώστε να αμβλυνθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας.«Στη Μαλακάσα υπάρχουν δύο δομές: μία δομή φιλοξενίας, η οποία λειτουργεί από το 2016 και είναι ανοιχτή, και μια δεύτερη, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ως κλειστή και στην πορεία άνοιξε. Η παλαιότερη δομή έχει χωρητικότητα 1.650 ατόμων, ενώ το κλειστό κέντρο της Μαλακάσας φιλοξενεί 1.236 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι Σύριοι πρόσφυγες που ήρθαν στη Μαλακάσα το 2016 έχουν φύγει. Η πλειονότητα των διαμενόντων στη μεγάλη δομή είναι Αφγανοί, ενώ στη δεύτερη δομή οι περισσότεροι είναι Σομαλοί και Κονγκολέζοι. ∆εν μιλάμε πια για πρόσφυγες στη Μαλακάσα».

«ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ»

Οι κάτοικοι της περιοχής σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να προστατευθούν. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Είναι άλλο να το περιγράφει κάποιος, να βλέπει βίντεο ή φωτογραφίες, και εντελώς διαφορετικό να το ζεις στην καθημερινότητα. Πριν από 10 ημέρες είχαμε νεκρό. Ενας μετανάστης χτυπήθηκε από Ι.Χ. ∆εν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναγίνει αυτό. Η δομή είναι σε μια ευθεία, χωρίς φωτισμό», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ωρωπού. Ο ίδιος έχει υποβάλει αιτήματα στους αρμόδιους φορείς, ζητώντας αποσυμφόρηση των δομών: «Πρώτα απ’ όλα ζητάμε την απομάκρυνση των μεταναστών, έστω και σταδιακά. Πρέπει να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου όσων διαμένουν στις δομές και παράλληλα να απομακρυνθούν από αυτές όσοι έχει κριθεί το αίτημά τους και εξακολουθούν να μένουν παράνομα στα κέντρα της Μαλακάσας. Η δομή πρέπει να κλείσει, να γίνει ελεγχόμενη. Μέσα στη δομή ζητάμε να τοποθετηθεί ΑΤΜ, παιδικές χαρές, χώροι προμήθειας τροφίμων, για να μην υπάρχει λόγος να μετακινούνται στο κέντρο της Μαλακάσας και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας. Ο ∆ήμος Ωρωπού έχει κάνει το χρέος του και με το παραπάνω απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Εχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης για τα αιτήματά μας. Ο υπουργός μάς έχει πει ότι η δομή μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα μετατραπεί σε ελεγχόμενη και έχει διαβιβάσει τα αιτήματά μας στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία για την κατάσταση στις δομές. Το θέμα δεν είναι να εισακουστούμε. Θέλουμε άμεσα λύσεις», καταλήγει ο δήμαρχος.