Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, μίλησε για την εξέλιξη του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Ιατρικής Πατρών.

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι καμπανάκι κινδύνου, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν φορείς».

«Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι η χαλάρωση των μέτρων θα αποτελέσει τον σπινθήρα που θα ανάψει τη φωτιά», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως είπε, ο κ. Γώγος «το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν να μπουν οι καταστηματάρχες στο πνεύμα του διαφορετικού τρόπου διασκέδασης».

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να δούμε διαφορετικά το φετινό καλοκαίρι».

Ερωτηθείς για τον ποιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων που θα προκαλέσουν την εισήγηση Lockdown, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι «πρέπει το R να είναι πάνω από ένα, που σημαίνει να υπάρχει έξαρση».

«Αυτό θα το κρίνουν οι επιδημιολόγοι», επισήμανε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και όχι οι νεαροί», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται νέα μέτρα, αλλά έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου», επισήμανε ο κ. Γώγος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χαράλαμπου Γώγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «είναι κώδωνας κινδύνου γιατί πρώτα –πρώτα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετά κρούσματα, υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς επομένως ο ιός υπάρχει επομένως και η πιθανότητα να μεταδοθεί υπάρχει».

«Υπάρχει σοβαρότατη χαλάρωση των μέτρων και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι κάποια στιγμή κάποιος σπινθήρας θα υπάρξει και θα ανάψει πυρκαγιά. Στην Ελλάδα παραχαλαρώσαμε επομένως είναι πιθανό να συμβεί αυτό άρα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε το θέμα της λήψης των μέτρων και κυρίως την επιτήρηση. Υπάρχει ανάγκη επιτήρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα των καταστηματαρχών εστίασης–διασκέδασης είναι να μπορέσει να μπει σε ένα διαφορετικό σκεπτικό δηλαδή όταν έρθει ο τουρίστας να βρει μια συγκροτημένη μορφή διασκέδασης. Να είναι έτοιμο το περιβάλλον και το στυλ της διασκέδασης».

«Αν εμείς ήδη έχουμε μπει σε αυτή τη φάση να χοροπηδάμε στα μπαρ αν όμως μπει και ο ξένος σε μια τέτοια κατάσταση θα ενσωματωθεί αμέσως, αν όμως το βρει διαφορετικά θα είναι διαφορετικά. Δυστυχώς είναι δύσκολο καλοκαίρι, διαφορετικό καλοκαίρι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα αναγκάσει την εισήγηση για ένα τοπικό lockdown, απάντησε: «Αυτό θα το κάνουν οι επιδημιολόγοι. Θα είναι ένα τοπικό R, ένας τοπικός συντελεστής μετάδοσης. Αν το R είναι πάνω από 1 τότε υπάρχει αύξηση επομένως με επιδημιολογικές μεθοδολογίες μπορούμε να το κάνουμε. Επίσης πολύ σημαντικό είναι σε ένα νησί να υπάρχει δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και περιχαράκωσης δηλαδή είναι αλλιώς να κλείσεις μια περιοχή που υπάρχουν ένα –δύο ξενοδοχεία και υπάρχει μια μικρή διασπορά και άλλο να κλείσεις ένα ολόκληρο νησί».

«Από χθες είμαστε σε συναγερμό και σαν επιτροπή και σαν επιστήμονες υγείας. Πρέπει να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε ο καθηγητής Ιατρικής Πατρών,  «το θέμα είναι να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι νεολαίοι που γυρίζουν στα μπαράκια πιθανώς να είναι ασυμπτωματικοί φορείς, πιθανότατα να μην πάθουνε τίποτα. Η πιθανότητα να αρρωστήσει ένας νεαρός σε ηλικία είναι μικρές αλλά το πρόβλημα είναι οι ευάλωτες ομάδες. Στην Ελλάδα ο γερασμένος πληθυσμός είναι μεγάλος, οι ανθρωποι που έχουν υποκείμενα προβλήματα είναι πολλοί εκεί είναι το θύμα του κορονοϊού. Πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε. Ας προφυλάξουμε τους ανθρώπους, ας τηρούμε τα μέτρα, ένα καλοκαίρι είναι ας το ζήσουμε λίγο διαφορετικά».

Ερωτηθείς αν εξετάζουν κάποια νέα μέτρα μετά από τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού, ο κ. Γώγος απάντησε: «Θα γίνει συνεδρίαση, θα μιλήσουμε ξανά, θα πάρουμε τις αναγκαίες πληροφορίες και θα αποφασίσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αλλά υπάρχει ένα καμπανάκι το οποίο μας βάζει σε μια εγρήγορση. Εκεί που είχαμε κάπως «ηρεμήσει» να ξαναμπούμε σε μια διαδικασία προετοιμασίας για οτιδήποτε χρειαστεί».