Σε ισχύ τέθηκε από τις αρχές της εβδομάδας η απαγόρευση διαμονής μεταναστών και προσφύγων σε πλατείες, αύλιους χώρους, εγκαταλελειμμένα κτίρια και δημόσιες εκτάσεις, ύστερα από την απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκη, να αποδεσμεύσει 11.237 που έχουν λάβει άσυλο, από τα συνολικά 110.000 άτομα που διαμένουν σε δομές. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των οδηγιών, δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί επί 24ωρου βάσεως στις πλατείες Ομονοίας, Βάθη, Βικτωρίας, Αμερικής και σε διάφορα κεντρικά σημεία, ενώ επιτηρούνται κτίρια τα οποία κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν από μετανάστες. Επίσης, υπάρχει ανασχεδιασμός στην αντιμετώπιση των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, οι οποίες από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση και «ορισμένοι συμμετέχοντες σε αυτές είναι ιδιαίτερα εριστικοί», όπως ενημερώνουν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι επιβλέποντες τα μέτρα. Ακόμα ένα ζήτημα είναι η πιθανότητα μετακίνησής προσφύγων που έχουν πλέον άσυλο και δικαίωμα εργασίας σε άλλα hot spots του Λεκανοπεδίου, η παραμονή τους πέριξ αυτών ή η «κατάληψη» ανενεργών στρατοπέδων, γι’ αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή των Ενόπλων ∆υνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι από τη μακρά διαβίωσή τους σε κακές συνθήκες. Θέλουν να φύγουν, το δικαιούνται, αλλά προς το παρόν αδυνατούν, λόγω της πανδημίας. ∆εν έχουν διάθεση να αντιδράσουν βίαια, όμως δεν θα καθίσουν και με σταυρωμένα χέρια», αναφέρει στα «Π» αξιωματούχος της ΓΑ∆Α, κάνοντας λόγο για απόπειρα χειραγώγησής τους από ΜΚΟ και εξωκοινοβουλευτικές ομάδες. Οσο, δε, για τις πληροφορίες περί αποκοπής οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών, η αστυνομική εντολή προς τα οικεία τμήματα είναι σαφής και αυστηρή: «Συλλήψεις χωρίς προστριβές και αντιπαραθέσεις».

ΣΤΟΧΟΣ

O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι βασική στόχευση είναι η εκκένωση 60 από τους 92 καταυλισμούς έως το τέλος του έτους, η διευθέτηση τουλάχιστον 80.000 αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί πριν από το 2019 και η ολοκλήρωση του αποτελεσματικού προγράμματος διαχείρισης των χιλιάδων ασυνόδευτων ανηλίκων, πολλά από τα οποία άρχισαν ήδη να γίνονται δεκτά από άλλα κράτημέλη της Ε.Ε. Βάσει του τελευταίου νομοθετικού πλαισίου, που ισχύει από τον περασμένο Νο έμβριο, «όλοι οι σημερινοί αποχωρούντες από τις δομές είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες» (Τους έχει αναγνωρισθεί δηλαδή άσυλο, έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, δικαιούνται και να μετακινηθούν εντός της ζώνης Σέγκεν). Μάλιστα, έπρεπε ήδη να είχαν φύγει από τον Ιανουάριο, ωστόσο παρέμειναν εκεί λόγω της «καραντίνας» για τον κορονοϊό. «Κατανοώ ότι υπάρχει δυσκολία, όμως το ελληνικό ∆ημόσιο δεν μπορεί εσαεί να προσφέρει τροφή, στέγη και επιδόματα σε ανθρώπους που διαθέτουν πλέον νομιμοποιητικά έγγραφακαι είναι υγιείς και ικανοί για εργασία», δηλώνει ο υπουργός, παρουσιάζοντας στοιχεία κατά τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βγει με άσυλο 60.000 άτομα. Από αυτά, τα 58.500 έχουν μόνα τους εγκατασταθεί, έχουν βρει δουλειά και έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να συντηρούν τον εαυτό τους. Τα υπόλοιπα 1.500 βρίσκονται ακόμη στο μεταβατικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας («ΗΛΙΟΣ»), στο οποίο αποκτούν πρόσβαση και όσοι εξήλθαν τώρα από τα hot spots.

Ο ΡΟΛΟΣ

Η διαχείριση του οξύτατου προβλήματος απαιτεί χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς ο συνολικός αριθμός λαθραίων και νόμιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα σε κλειστά κέντρα, σε διαμερίσματα ή φιλοξενούμενοι σε τρίτα πρόσωπα υπερβαίνει τα 740.000 άτομα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών επιθυμούσε αρχικώς να φύγει προς την Κεντρική Ευρώπη, ωστόσο, ένεκα της επιδοματικής πολιτικής που ασκούνταν υπέρ τους τα προηγούμενα χρόνια, το ενδιαφέρον τους είχε εξασθενήσει. Πλέον, τα πράγματα άλλαξαν. Στα μέσα Μαΐου, σε ταυτόχρονους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε πέντε διαφορετικά σημεία δραστηριοποίησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε νησί του Βορείου Αιγαίου, εκτός από τα οικονομικά «κενά», διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από τις οργανώσεις τηρούσαν αρχεία με χιλιάδες ονόματα προσφύγων και μεταναστών. Τα μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, της Οικονομικής Αστυνομίας και της ∆ιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για σωρεία έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών τα οποία χορηγούνται σε αιτούντες άσυλο και υποστηρίζονται νομικά από δίκτυο συνεργαζόμενων με τις ΜΚΟ δικηγόρων.