457ςθ
Ελλάδα

Αυτός είναι ο νέος χάρτης των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν υψηλό ιικό φορτίο και ποιες μηδενικά κρούσματα

Δείτε τα τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Μπορεί συνεχίζεται η χαμηλή κυκλοφορία του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς χτες ανακοινώθηκαν μόλις 11 νέα κρούσματα, ωστόσο οι επιστήμονες εξακολουθούν να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «χτυπήσει».

Σημαντικό «χαρτί» στον περιορισμό του κοροναϊού και γενικότερα στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι η ταυτοποίηση των κρουσμάτων, η οποία προκύπτει από την ιχνηλάτηση αυτών που έχουν εκτεθεί στον ιό και από πού, παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες προκειμένου.

Όπως προκύπτει από την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Προκύπτει δηλαδή ότι χωρίς σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης είναι μόνο το 20,3% των κρουσμάτων, δηλαδή περίπου 2 στα 10 κρούσματα.

Σε 14 μέρες τα αποτελέσματα για τον έντονο συνωστισμό του Αγίου Πνεύματος

Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν την 20η Ιουνίου προκειμένου να δουν τον αντίκτυπο που είχαν οι εικόνες συγχρωτισμού στην επιδημιολογική πορεία του Covid-19.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι καθοριστική εξαιτίας και του ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού με δεκάδες Έλληνες να επιλέγουν να περάσουν το τριήμερο τους στην επαρχία αλλά και της πρεμιέρας που έκαναν τα κέντρα διασκέδασης εκείνη την ημέρα.

Ο χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως χτες ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.068.

675


Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η προσοχή των υγειονομικών αρχών είναι πλέον στραμμένη σε δύο νόμους,καθώς εκεί το ιικό φορτίο είναι υψηλό.

Συναγερμός σε Ξάνθη και Φθιώτιδα

Ειδικότερα στη Ξάνθη θετικός στον κοροναϊό εντοπίστηκε εκπαιδευτικός που διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία, με αποτέλεσμα 80 άτομα στην πλειονότητα εκπαιδευτικοί να τεθούν σε δεκαήμερη καραντίνα.

Υψηλό ιικό φορτίο καταγράφεται και στη Φθιώτιδα.

Ενδεικτικά από τα 11 χθεσινά νέα κρούσματα τα 5 καταγράφηκαν στη Φθιώτιδα, τα τρία στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη και ένα στη Δράμα, ενώ το ενδέκατο νέο κρούσμα ήταν εισαγόμενο.

Όπως προκύπτει από την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έξι περιοχές συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτές που συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κοροναϊού.

Μετά τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, ο χάρτης έχει αλλάξει, με έξι νομούς συγκεντρώνουν υψηλό ιικό φορτίο.

Πρόκειται για τους νομούς Ξάνθης, Λάρισας, Αργολίδας, Καστοριάς, Κοζάνης και το Αγιον Ορός.

Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Μάλιστα το Άγιον Όρος και η Καστοριά βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.

Όσον αφορά την Λάρισα, η παρουσία στη λίστα οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ για την Αργολίδα εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Επιβαρυμένες από την πανδημία εμφανίζονται και άλλες 9 περιοχές: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθος.

Σε αυτές η επίπτωση του κοροναϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.

Στον αντίποδα και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.

Οι τρεις νομοί χωρίς κρούσμα κοροναϊού

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τρεις νομοί εξακολουθούν να μην έχουν καταγράψει κάποιο κρούσμα. Αυτοί οι νομοί είναι των Γρεβενών, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Σύψας: Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά

Για τα όσα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον τοποθετήθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως «αυτή δεν είναι καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη, καθώς σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».