Αποστολή στη Σαντορίνη: Κώστας Παπαχλιμίντζος

“Ελάτε στην Ελλάδα και πείτε σε όλους ότι είμαστε ανοιχτοί και πως είναι ευπρόσδεκτοι”. Αυτό το μήνυμα έστειλε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη διεθνή κοινότητα, μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ξένα ΜΜΕ στη Σαντορίνη.

Με φόντο την Καλδέρα και το ηλιοβασίλεμα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη “για ένα καλοκαίρι διαφορετικό από όλα τα άλλα που έχουμε αντιμετωπίσει στη σύγχρονη ιστορία μας”. Είπε ότι “ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε”, αναλύοντας τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από το εξωτερικό, με αρχή αυτή τη Δευτέρα. “Το πράττουμε με την ασφάλειά σας ως μία από τις βασικές μας προτεραιότητες”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ανέλυσε δε πως ο κρατικός μηχανισμός – το εθνικό σύστημα υγείας και η πολιτική προστασία – είναι έτοιμος να διαχειριστεί και να απομονώσει ένα ενδεχόμενο τοπικό ξέσπασμα της πανδημίας.

“Το είπαμε από την αρχή ότι δεν θα βάλουμε τιμή πάνω στην αξία της ανθρώπινης ζωής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που εξήγησε πως η Ελλάδα τα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εξαίροντας την προσπάθεια και την πειθαρχία των πολιτών. “Δεν θέλω να κάνω την Ελλάδα (σ.σ. φέτος) το νούμερο ένα προορισμό της Ευρώπης, θέλω να την κάνω τον ασφαλέστερο προορισμό της Ευρώπης”, είπε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «από τη Δευτέρα οι πτήσεις θα φτάνουν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε δύο εβδομάδες, από την 1η Ιουλίου, θα μπορείτε να φτάσετε από το εξωτερικό σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια» ενώ, απευθυνόμενος σε δυνητικούς επισκέπτες στη χώρα μας συμπλήρωσε: "Σαφώς, εξακολουθούμε να παίρνουμε πολύ σοβαρά τις ευθύνες μας για την ασφάλειά σας. Έτσι, εάν φτάνετε από συγκεκριμένα διεθνή αεροδρόμια είστε υποχρεωμένοι να υποβληθείτε σε τεστ τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, από την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται μόνο δειγματοληπτικά σε τεστ".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές που έφερε η πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Πιστεύω ότι η Covid-19 ήταν προφανώς μία τραγωδία αλλά και μία σημαντική ευκαιρία να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη σχεδιάσει, αλλά πια καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι πρέπει να επιταχυνθούν στον μέγιστο βαθμό”. “Το κράτος άρχισε να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες με απίστευτα ταχύ ρυθμό”. “Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες καταφέραμε να παράσχουμε ψηφιακές υπηρεσίες που δεν είχαμε προσφέρει επί χρόνια”, κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο σύμβουλός του σε ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα Θανάσης Μπακόλας, ο οποίο συντόνισε και τη συζήτηση με τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του: