Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Ιωάννης Μάζης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο κ. Μάζης πιστεύει ότι «ήταν ένα ταξίδι και στοχευμένο και είχε στρατηγικό περιεχόμενο. θεωρώ ότι ήταν μια άκρως θετική ενέργεια του Έλληνα πρωθυπουργού και πέραν του επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος το οποίο αναζωογόνησε και μεθόδευσε πιστεύω ότι έχει μια πολύ σημαντική πτυχή, την πτυχή της άμυνας και της ασφάλειας. Την άμυνα και την ασφάλεια στη δική μου θεωρητική προσέγγιση τη θεωρώ έναν από τους τέσσερις πυλώνες της ισχύος». 

«Πιστεύω ότι η σχέση μας με το Ισραήλ όσο εμβαθύνεται εμπραγμάτως τόσο σοβαρότερη γίνεται και για την άμυνα και την ασφάλεια και των δύο χωρών αλλά και την εμπέδωση αυτής της ασφάλειας και της ειρήνης στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε σε αυτή τη διάσταση τόνισε ιδιαιτέρως όχι μόνο την Αν. Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Πιστεύω ότι ήταν ένα εξαιρετικά καλό και παραγωγικό ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού», σημείωσε ο  καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών,

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, ο κ. Μάζης εκτιμά ότι είμαστε πιο κοντά, προσθέτοντας ότι  ακούεο όμως διάφορα περίεργα του τύπου ότι «η Αίγυπτος μπορεί να μη συμφωνεί με την επήρεια του Καστελορίζου», αυτό το θεωρώ ανορθολογικό. Μια τέτοια μειωμένη επήρεια του Καστελορίζου εκείνο που κάνει είναι να κατεβάζει ουσιαστικά την ΑΟΖ της Τουρκίας και να την φέρνει σε επαφή με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

«Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η Αίγυπτος η οποία θεωρεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τρομοκρατική οργάνωση και όπου τους εντοπίζει τους συλλαμβάνει και τους φυλακίζει θα δεχτεί να βάλει τα χέρια της και να βγάλει τα μάτια της σε μια τέτοια περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν η Αίγυπτος να θέλει κατι τέτοιο. Αν υπάρχουν πιέσεις από αλλού ή στην ελληνική πλευρά να κάνει τέτοιου είδους παραχωρήσεις και να τις φορτώσει στην αιγυπτιακή αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο», προσέθεσε.