Πολύ χρήσιμο «καμπανάκι κινδύνου» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, παθολόγοι λοιμώξεων και επιδημιολόγοι τον αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων της νόσου COVID19, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακώς την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί η υπενθύμιση στην οποία προέβη την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ότι εκείνο το οποίο έχει την πιο μεγάλη σημασία είναι τα ποιοτικά και όχι τόσο τα ποσοτικά δεδομένα για τα νέα κρούσματα, εάν, δηλαδή, αυτά εμφανίζονται διάσπαρτα στη χώρα μας ή αφορούν ήδη γνωστές διασπορές.
«∆εν είναι δυνατόν να αναρωτιούνται όλοι πότε θα επιτραπούν το αλκοόλ και η μουσική στα beach bars ή πότε και τι θα γίνει με το δεύτερο κύμα του νέου κοροναϊού SARSCοV2 στη χώρα μας, ενώ δεν έχουμε προλάβει καν ακόμη να άρουμε τους περιορισμούς και το lockdown. Όλα θα γίνουν, αρκεί να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και τις οδηγίες των ειδικών για τη φυσική αποστασιοποίηση και τη χρήση της μάσκας». Αυτά τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση σήμερα στα «Π» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος εκτιμά συγκεκριμένα ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν έχει χαλάσει εξαιτίας των νέων κρουσμάτων της νόσου COVID19.
«Η εικόνα της χώρας παραμένει καλή και τα νέα κρούσματα μπορούν να λειτουργήσουν ως το απαραίτητο εκείνο “καμπανάκι κινδύνου”, προκειμένου να μας επαναφέρει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Γιατί, κακά τα ψέματα, εάν το 95% του πληθυσμού τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον SARSCοV2, αλλά το υπόλοιπο 5% δεν τα τηρεί, και μάλιστα αυτό το 5% βρίσκεται σε εμβληματικά για τον τουρισμό μας νησιά ή μέρη της ηπειρωτικής χώρας, τότε οι επιπτώσεις στον τουρισμό μας δεν θα αργήσουν να φανούν σε πολλαπλάσια ποσοστά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουτέλης. Επίσης, αναφέρει ότι «η επίδραση των νέων κρουσμάτων στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας θα είναι ουδέτερη. Θετική δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι, καθώς μιλάμε για κρούσματα της νόσου COVID19, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας».
Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άγγελος Χατζάκης έχει εντελώς διαφορετική άποψη σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα που ήδη διαμορφώνουν τα νέα κρούσματα του κοροναϊού για τη χώρα μας. «Η κατάσταση διαμορφώνεται ως κακή και άσχημη με τα νέα κρούσματα στη χώρα μας, αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε σε μια διάρκεια είναι τα πραγματικά νούμερα. Σε ποιο ύψος διατηρούνται τα νέα κρούσματα», δηλώνει στα «Π» ο κ. Χατζάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι «είναι εύλογο, πάντως, αυτήν τη στιγμή να υπάρχει επίσης μια σχετική επικοινωνιακή υπερβολή σχετικά με το θέμα, προκειμένου να ακουστεί καλύτερα από όλους μας το προειδοποιητικό “καμπανάκι κινδύνου” και να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά μέσα στο καλοκαίρι στη χώρα μας».
ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ
Στα «Π» μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση. «Ενδέχεται τα αυξημένα νέα κρούσματα στη χώρα μας, αυτό το χρονικό διάστημα, να οφείλονται στην πιο έντονη επιδημιολογική επιτήρηση και στα πιο μαζικά τεστ που διενεργούνται και όχι σε πραγματική αύξηση της μεταδοτικότητας. Όμως, αυτό το φαινόμενο πρέπει να το δούμε και να το εκτιμήσουμε στη διάρκειά του, για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», εξηγεί. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι στην Ξάνθη διενεργήθηκαν περισσότερες από 3.100 λήψεις δειγμάτων και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά μόλις 29 θετικά.
Την άποψη ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουμε στον πανικό, θα πρέπει όμως να κρατήσουμε την προσοχή» διατύπωσε μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να δείχνουμε προσοχή για πολύ καιρό ακόμη. ∆εν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά προσοχή. Τα νέα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει χώρος που δεν προσβάλλεται. Προσβάλλονται όλοι οι χώροι και τα μέτρα ισχύουν για όλους τους χώρους», είπε χαρακτηριστικά.
Στους νέους αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 τόνισε ότι «οι νεολαίοι που γυρίζουν στα μπαράκια πιθανώς να είναι ασυμπτωματικοί φορείς και πιθανότατα δεν θα πάθουν τίποτα. Η πιθανότητα να αρρωστήσει ένας νεαρός σε ηλικία είναι μικρή, αλλά το πρόβλημα είναι οι ευάλωτες ομάδες. Στην Ελλάδα ο γερασμένος πληθυσμός είναι μεγάλος και οι άνθρωποι που έχουν υποκείμενα προβλήματα είναι πολλοί. Εκεί είναι το θύμα του κοροναϊού».

Ο ίδιος, αναλύοντας την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε ότι «είναι κώδωνας κινδύνου, γιατί πρώτα-πρώτα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετά κρούσματα, ασυμπτωματικοί φορείς, επομένως ο ιός υπάρχει, επομένως και η πιθανότητα να μεταδοθεί υπάρχει». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει σοβαρότατη χαλάρωση των μέτρων και είναι μαθηματικά σίγουρο ότι κάποια στιγμή κάποιος σπινθήρας θα υπάρξει και θα ανάψει πυρκαγιά».
Ερωτηθείς ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα αναγκάσει να υπάρξει εισήγηση για ένα τοπικό lockdown, απάντησε ότι «αυτό θα το κάνουν οι επιδημιολόγοι. Θα είναι ένα τοπικό R, ένας τοπικός συντελεστής μετάδοσης. Αν το R είναι πάνω από 1, τότε υπάρχει αύξηση, επομένως με επιδημιολογικές μεθοδολογίες μπορούμε να το κάνουμε. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι σε ένα νησί να υπάρχει δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και περιχαράκωσης, δηλαδή είναι αλλιώς να κλείσεις μια περιοχή όπου υπάρχουν έναδύο ξενοδοχεία και είναι μικρή η διασπορά και άλλο να κλείσεις ένα ολόκληρο νησί».
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της: «Σε πολλούς νομούς έχουμε κρούσματα και υπάρχουν και κάποια τα οποία δεν έχουν ιχνηλατηθεί, οπότε αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Παράλληλα, νομίζω ότι δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο κίνδυνος στη νεολαία μας. Η χαλάρωση των μέτρων έγινε αντιληπτή από πολλούς ως λήξη συναγερμού, ότι “δεν έχουμε πια κοροναϊό”, και αυτό δημιουργεί εύφορο έδαφος για εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα. Νομίζω ότι ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους θα πρέπει να καλλιεργήσουμε έναν άλλον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους».
Μάλιστα, η κ. Λινού τόνισε ότι «η νυχτερινή διασκέδαση σε κέντρα μαζικής διασκέδασης θα έπρεπε να ήταν η τελευταία που θα άνοιγε, γιατί εκεί είναι συνδυασμός του μεγάλου συνωστισμού και των ανθρώπων που δεν έχουν πλήρη κατανόηση ή δεν έχουν πειστεί για τον κίνδυνο από τον ιό».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιουνίου