Έρχεται η διαδραστική έκθεση CERN στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Από 12 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου
Μία εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN, και φέρνει το κοινό πιο κοντά στα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή, θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου.
Η έκθεση παρουσιάζει με απλό τρόπο τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου διεθνούς ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Παρουσιάζει επίσης με κατανοητό τρόπο τις θεμελιώδεις επιστημονικές γνώσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος, εστιάζοντας στην καθοριστική συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων του.
Η έκθεσημε τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» την οποία έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Dudley Wright, έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών για τα μυστήρια της φύσης.
Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα αναλάβουν να μυήσουν τους επισκέπτες στα μυστικά του CERN.
Η Ελλάδα και το CERN
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1958. Επιστήμονες από τη χώρα έχουν συμμετάσχει με μεγάλη προσφορά σε πολλά παλαιότερα πειράματα στο CERN, όπως τα DELPHI, ALEPH κ.ά. Σήμερα μεγάλες ομάδες ερευνητών από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν συνεισφέροντας σημαντικά στα πειράματα ATLAS, CMS και ALICE.
Την περίοδο αυτήν ο επιταχυντής έχει σταματήσει τη λειτουργία του για λόγους συντήρησης και αναβάθμισης. Θα επιστρέψει στη «δουλειά» του εντός του 2015.
Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιείται ένα ειδικά σχεδιασμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα, που θα φιλοξενείται επίσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (θετικής κατεύθυνσης). Θα εστιάζει στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, με στόχο την παρουσίαση εφαρμογών και προτάσεων, που μπορούν να κάνουν την επίσκεψη στην έκθεση ή την εικονική επίσκεψη στο CERN πιο αποτελεσματική, εντάσσοντάς την στην εκπαιδευτική διαδικασία.