Με κοινή ανακοίνωση τους, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλης Πλιώτας, τονίζουν πως η κριτική στις ενέργειες δικαστικών λειτουργών είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αποβεί εποικοδομητική και να προβληματίσει.

Ωστόσο διευκρινίζουν πως «εκδηλώσεις, οι οποίες υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού ακόμη, προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν πως οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να λειτουργούν με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση ενώ επισημαίνουν πως υπάρχουν αρμόδιες δικονομικές διαδικασίες για να κρίνουν τις ενέργειες των δικαστικών λειτουργών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των κ.κ. Τσαλαγανίδη και Πλιώτα έχει ως εξής :

«Με αφορμή πρόσφατες, στο δημόσιο λόγο, επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, επισημαίνεται ότι η συναφής κριτική, ως έκφανση ευρύτερα της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να αποβεί εποικοδομητική αλλά και να προβληματίσει.

Όμως εκδηλώσεις, οι οποίες υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού ακόμη, προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συντεταγμένη δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στη δικαστική τους ανεξαρτησία.

Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων δικονομικών διαδικασιών».