56θη6θ56
Ελλάδα

Κύκλωμα διαφθοράς: Προκαταρκτική διοικητική εξέταση στην ΕΛΑΣ μετά τις αποκαλύψεις των «Π»

Κύριο ζητούμενο αποτελεί η άμεση «κάθαρση»

10 αξιωματικοί στο περιθώριο

Μετακινήσεις και «αδρανοποιήσεις» 8-10 εν ενεργεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και εσωτερική έρευνα σε βάθος για «κύκλωμα επιόρκων» στην Αστυνομία που δρούσε επί τουλάχιστον 20 χρόνια προκαλούν οι αποκαλύψεις των «Π» και η δικαστική έρευνα που παρουσίασε η εφημερίδα μας. Ηδη το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε σχετική Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση για το καταγγελλόμενο κύκλωμα διαφθοράς, που σχετίζεται με προστασίες νυχτερινών κέντρων και οίκων ανοχής, προμήθειες του Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος, με το δίκτυο αυτό να ακουμπά πρώην αλλά και νυν ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Μάλιστα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε τον σχετικό ογκώδη φάκελο από την Εισαγγελία Διαφθοράς για να μελετήσει το περιεχόμενό του και να καταλογίσει πειθαρχικές και υπηρεσιακές ευθύνες, πέρα από τις ποινικές, τις οποίες θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Κύριο ζητούμενο, η άμεση «κάθαρση» στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή στην ανάλυση και την εκμετάλλευση του υλικού από την έρευνα της ΕΥΠ, που παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα τεκμηρίωσης τα οποία αναμένεται να καλυφθούν από την εσωτερική αστυνομική έρευνα και από ενέργειες των δικαστικών Αρχών. Στελέχη της Κατεχάκη μιλούν για μια πολύ δύσκολη έρευνα, αφού το δίκτυο των ύποπτων αστυνομικών είχε διεισδύσει παντού και φαινόταν να είχε πολιτική κάλυψη -κυρίως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και υψηλές διασυνδέσεις, συμπληρώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαίνεται.
Η πρώτη κίνηση είναι η αποχώρηση των αναφερόμενων αστυνομικών που καταλαμβάνουν καίρια πόστα από τις θέσεις τους, ώστε να αφεθεί το πεδίο ανοικτό για να προχωρήσει η εσωτερική έρευνα και να υπάρξει μια κίνηση αποφασιστικότητας από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. την Πέμπτη τονιζόταν ότι «με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαταχθεί η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με όσα αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα περί εμπλοκής-συμμετοχής αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς.

Στελέχη της Κατεχάκη μιλούν για μια πολύ δύσκολη έρευνα, αφού το δίκτυο των υπόπτων διείσδυσε παντού και είχε πολιτική κάλυψη, κυρίως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


Παράλληλα, έχει υποβληθεί έγγραφο αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να περιέλθουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αντίγραφα της συναφούς ποινικής δικογραφίας».

ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Της συγκεκριμένης εντολής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είχε προηγηθεί δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά το δημοσίευμα των «Π», όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Θέλω, με την ευκαιρία αυτή και με αφορμή δημοσιεύματα και απομαγνητοφωνημένα κείμενα στον κεντρικό Τύπο, να πω ότι είναι αδιανόητα αυτά τα οποία γράφονται και αφορούν στη λειτουργία ενός παρακράτους εδώ και αρκετά χρόνια, πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Ενός παρακράτους που περιλαμβάνει ανήκουστες πράξεις πολιτικών, πολιτών, αλλά και ταυτόχρονα ανώτερων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Θέλω να σας πω ότι για αυτές τις πράξεις υπάρχουν υπόλογοι που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα σώμα που υπερασπίζεται τη Δημοκρατία, λειτουργεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να ανέχεται να λειτουργεί, εντός της, παρακράτος. Η ΕΛ.ΑΣ. θα αποβάλει όλους εκείνους οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι και συνεχίζουν να εννοούν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς και ανομίας. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτική ηγεσία είναι σε επαφή και συνεννόηση με την Εισαγγελία, ούτως ώστε να της δοθούν υπεύθυνα από την πλευρά της εκείνοι που φέρονται ως ύποπτοι και στη συνέχεια με ακριβοδίκαιο τρόπο να προβεί σε ενέργειες πάρα πολύ σύντομα. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν νοείται να έχει σχέση με παρακράτος. Αυτή η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών και επιμένει στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ώστε να καταπολεμάται η διαφθορά. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν δράσεις της Αστυνομίας που στην πράξη θα εξαρθρώσουν κυκλώματα που αφορούν τη διαφθορά αλλά και το οργανωμένο έγκλημα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 27/6