«Παρακολουθούμε περισσότερο τα κρούσματα κοροναϊού από χώρες που είναι κοντά στην Ελλάδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από εκείνες του Βελγίου» και τόνισε πως «τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται».

Παράλληλα επισήμανε πως είναι πρόβλημα τα πανηγύρια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είναι εν δυνάμει φορείς».

«Ο ιός μεταδίδεται από τα αεροσταγονίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντυξη του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Όλες οι χώρες ενημερώνουν για το τι συμβαίνει καθημερινά στη χώρα τους κι όπως το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο σε όποιον παρακολουθεί την Ελλάδα από το εξωτερικό, έτσι αντιστοίχως είναι διαθέσιμα στοιχεία και για τις υπολοιπες χώρες. Βεβαίως εμείς παρακολουθούμε περισσότερο τις χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε κοντά άλλα θα μπορούσαμε αν θελουμε να παρακολουθούμε αυτη τη στιγμή και το τι συμβαίνει στη Νέα Ζηλανδία πχ ή στη Δανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Βελγίου να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως πορτοκαλί χώρα, δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις σε μεγάλο βαθμό είναι πολιτικές δεν ειναι επιστημονικές. Σε οτι αφορά το Βέλγιο οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από τις επιδόσεις του Βελγίου, βέβαια αν κάποια στιγμή μας πουν ότι μετράνε κάτι διαφορετικό θα το ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον άλλα εκ πρώτης όψεως η απόφαση αυτή μάλλον δε βασίζεται στην πραγματική εικόνα».

«Οι ανθρωποι που ήρθαν προς τη χώρα μας και ταξί θα πάρουν, και στο λεωφορείο θα μπουν, και στο supermarket θα πανε και στο bar και στην ταβέρνα, και στη παράλια και παντού! Για το λόγο αυτό τα υπόλοιπα μέτρα θα πρέπει από όλους εμάς να τηρούνται, να τηρούνται με τη θέληση μας! Ακόμα κι εκεί που δεν είναι υποχρεωτικά θα πρέπει τηρούνται», ανέφερε επιπρόσθετα.

«Τα πανηγύρια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις ειναι προβληματικές διότι οι Σέρβοι στους οποίους αναφερόμαστε τώρα είναι αυτοί που γνωρίζουμε οτι είναι φορείς του ιού υπάρχουν κι άλλοι που δεν το γνωρίζουμε διοτι δεν γίνεται έλεγχος των πάντων στα σύνορα της χώρα κι αυτό ορθώς δε γίνεται και είναι κι ανέφικτο να γίνει ούτως ή άλλως. Κατά συνέπεια πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και να λειτουργούμε γνωρίζοντας ότι ανάμεσα μας κυκλοφορούν ανθρωποι οι οποίοι φέρουν τον ιό», επισήμανε ο ίδιος.

«Ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που λεγαμε πάντοτε, δηλαδή από τα αεροσταγονιδια του ενός ανθρώπου προς τον άλλον, αυτός είναι ο κυρίως τρόπος, και με τα χέρια όταν πιάνουν τα αεροσταγονίδια που έχουν ακουμπήσει κάπου και ακουμπούν στη συνέχεια στο πρόσωπο μας. Αυτοί ειναι οι τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται ο ιός και μακάρι να είναι μόνο αυτοί διότι ξέρετε υπάρχει και μια συζήτηση μήπως μεταδίδεται αερογενώς-προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη ότι αυτό θα συμβεί ή ότι συμβαίνει, δε το πιστεύω, άλλα αν τυχόν μεταδίδονταν κι έτσι ο ιός τότε τα πράγματα θα ήταν τραγικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.