Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και την πλατφόρμα emvolio.giatroi.org.gr τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναφορικά με την πλατφόρμα emvolio.giatroi.org.gr, ο κ. Εξαδάκτυλος διευκρίνισε: «Η πλατφόρμα δουλεύει πάρα πολύ απλά, μπαίνει κανείς στην πλατφόρμα emvolio.giatroi.org.gr και βρίσκει γιατρό στην περιοχή που βρίσκεται ο ίδιος και στη συνέχεια επικοινωνεί απευθείας μαζί του και κανονίζει το ραντεβού του. Το ραντεβού αυτό μπορεί να αφορά είτε εμβολιασμό κατ’ οίκον για όποιον προβλέπεται δηλαδή οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον προβλέπονται για ανθρώπους που έχουν δυσκολία μετακίνησης αντικειμενική».

«Και όταν λέμε αντικειμενική εννοούμε αναπηρία, ηλικία βαριά, βαριά πάθηση. Επίσης στην πλατφόρμα θα βρει μέσα τους παιδιάτρους για να εμβολιαστούν τα παιδιά και θα βρει και ποιοι γιατροί κάνουν εμβολιασμούς στο ιατρείο τους όπου μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι παιδίατροι αυτή τη στιγμή περιμένουν τα εμβόλια για τις ηλικίες 5-11, κάνουν εμβολιασμούς άνω των 12 και επίσης στα ιατρεία τους μπορούν να εμβολιάσουν και τους γονείς των παιδιών αυτών», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η πλατφόρμα ανανεώνεται καθημερινά που σημαίνει ότι όποιοι γιατροί προστίθενται στο σύστημα προστίθενται και στην πλατφόρμα», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50, επισήμανε: «έμε εδώ και πολύ καιρό οι άνω των 50 να εμβολιαστούν όλοι. Λέμε σταθερά ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες πρέπει να εμβολιαστοΛύν όλοι ανεξαιρέτως άρα καλοδεχούμενο. Εμείς ως γιατροί ως αναγκαιότητα θα πούμε τώρα αν η πολιτεία αυτό θα το μεταφράσει σε υποχρεωτικότητα είναι θέμα της πολιτείας αλλά για την αναγκαιότητα δεν αμφισβητείται».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σημείωσε: «Με την έλευση της Όμικρον όλοι παντού θα κάνουν μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά γιατί η διασπορά της Δέλτα όταν έρχεται η Όμικρον πολλαπλασιάζεται και πρέπει να σας πω ότι την προσπάθεια θα πρέπει να την κάνουμε και αυτοβούλως χωρίς να έρθουνε μέτρα».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας στους εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς, ο πρόεδρος ΠΙΣ απάντησε: «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία γίνονται από τον Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί το παραμικρό, δεν έχουμε την παραμικρή καταγγελία. Το κύκλωμα το οποίο υπήρξε και το οποίο εξαρθρώθηκε όπως γνωρίζουμε αφορά κρατικές δομές άρα μην πυροβολούμε τον πιανίστα».