Του Γίωργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Ηταν Ιούνιος του 2012 όταν ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στη Λιβαδειά δέχτηκε μια αναπάντεχη στήριξη στην επιχειρηματολογία που προέβαλλε στον ελληνικό λαό για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Μια γυναίκα σηκώθηκε όρθια από το ακροατήριο και με σπαρακτική φωνή ζήτησε από τον κόσμο να αντιληφθεί τις οδυνηρές συνέπειες μιας πτώχευσης, όπως η ίδια τις είχε βιώσει στη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, πριν γνωρίσει και παντρευτεί τον Ελληνα σύζυγό της. «Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν ξέρει τι σημαίνει πτώχευση του κράτους. Ημουνα 15 χρόνων το ’81 στην Πολωνία, όταν πτώχευσε. Κάναμε 30 χρόνια να συνέλθουμε… Λαέ, ξυπνήστε! Δεν είναι παιχνίδι. Δεν θέλω να το ζήσω δεύτερη φορά» ήταν τα λόγια της Μαργαρίτας Αργυράκου-Μιέρνικ, που εκείνες τις ημέρες έγινε διάσημη στο Πανελλήνιο για την παρέμβασή της.
Τα τελευταία δύο χρόνια ουδείς από το ΠΑΣΟΚ την ενόχλησε, αν και στην περιοχή είναι γνωστή λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που έχει αναπτύξει στο αγροτικό κίνημα. Η ίδια μαζί με τον σύζυγό της, Θεόδωρο, δεν είχαν την πολυτέλεια για παραπάνω ενασχόληση με τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκουν εδώ πολλά χρόνια, καθώς είναι εγκλωβισμένοι με τα «πράματα», όπως αποκαλούν στη Βοιωτία το κοπάδι με τα 400 αιγοπρόβατά τους. Προ ημερών, όμως, και ενώ έβοσκε τα γιδοπρόβατα στο χωριό Μαυρονέρι, χτύπησε το κινητό της τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Πάρις Κουκουλόπουλος. «Θέλουμε να είσαι υποψήφια για την Ευρωβουλή. Μην πεις “όχι”. Θα σε πάρει τηλέφωνο και ο πρόεδρος για να σ’ το ανακοινώσει», ήταν τα λόγια του Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος μαζί με άλλους συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έψαχναν εκείνες τις ημέρες με τα χίλια ζόρια να βρουν πρόσωπα για τη στελέχωση της ευρωλίστας της «Ελιάς» και κυρίως γυναίκες.



Ο Συζυγος. Η Μαργαρίτα Αργυράκου, όπως εξομολογείται στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει τηλέφωνο τον σύζυγό της. «Μη φοβάσαι τίποτα. Προχώρα» της είπε εκείνος, τον οποίο αναφέρει συνεχώς στη συνομιλία μας. «Ο Θεόδωρος με βρήκε στην Πολωνία και δεν ήρθα εγώ στην Ελλάδα, όπως συνέβη με άλλες ξένες. Είχε μείνει από βενζίνη έξω από τη Βαρσοβία και του έδωσα πληροφορίες πού να βρει κουπόνια. Για χάρη του παράτησα σαράντα εκατομμύρια γαλανομάτηδες και ψηλούς Πολωνούς» αναφέρει η Μαργαρίτα Αργυράκου-Μιέρνικ με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τον άνθρωπό της.
Λίγες ώρες αργότερα της τηλεφώνησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. «Γιατί εμένα;» ήταν ερώτηση που του έκανε και εκείνος της απάντησε: «Γιατί σε θεωρώ αυθεντικό άνθρωπο».

ΕΞΟΔΑ. Την περασμένη Κυριακή το πρωί η Μαργαρίτα Αργυράκου πήρε το τρένο από τη Λιβαδειά και ήρθε στην Αθήνα, όπου το όνομά της ανακοινώθηκε επισήμως για την Ευρωβουλή στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Κεραμεικό. «Μέχρι στιγμής τα έξοδά μου ως υποψήφιας είναι τα 11 ευρώ που πλήρωσα για το εισιτήριο του τρένου» λέει στην ερώτηση εάν έχει την οικονομική δυνατότητα να οργώσει όλη την Ελλάδα.
Η συζήτησή μας συνέπεσε χρονικά με τη σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου για το Πολυνομοσχέδιο. Εκείνη αποφεύγει να αποδοκιμάσει τον πρώην πρωθυπουργό για τη στάση που κράτησε στη Βουλή, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με τα όσα ακούγονται για την ίδρυση νέου κόμματος και το ενδεχόμενο να μη στηρίξει το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς». «Εγώ, πάντως, ζητώ δημοσίως από τον Γ. Παπανδρέου να με ψηφίσει στις ευρωεκλογές για έναν παραπάνω λόγο. Η γιαγιά του ήταν πολωνικής καταγωγής».
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ανήκει σε αυτούς που δεν συμμερίζονται την αγωνία που είχε εκφράσει πριν από δύο χρόνια για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος. «Εάν είχαμε φύγει από την Ε.Ε., σήμερα θα είχαμε γίνει Ουκρανία», υποστηρίζει για να συμπληρώσει με καυστικό ύφος: «Ο κ. Τσίπρας, αν ήταν δυνατόν, θα είχε βγάλει την Ελλάδα από τη γεωγραφική θέση όπου βρίσκεται, για να τη μεταφέρει σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Εμένα προσωπικά με μπερδεύει. Ας αποφασίσει τι θέλει. Να μείνουμε στην Ε.Ε. ή να φύγουμε;».




«Τζάμπα μάγκας» η Αγκελα Μέρκελ


Η Μαργαρίτα Αργυράκου-Μιέρνικ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι πολιτικός, αλλά με την υποψηφιότητά της θέλει να εκπροσωπήσει το αγροτικό κίνημα. «Αμφιβάλλω εάν μέχρι σήμερα υπάρχει πολιτικός στην Ευρωβουλή από την Ελλάδα που να δηλώνει αγρότης. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, εξάλλου τα πολιτικά τζάκια σε κακό μας βγήκανε. Είμαι ένας απλός άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά.
Δεν κρύβει, όμως, τον θαυμασμό της για τον Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι σηκώνει ένα φορτίο βαρύ, για το οποίο δεν έχει ο ίδιος την ευθύνη. Η Πολωνία για τη Μαργαρίτα Αργυράκου δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. «Για μένα η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου. Εχει τους καλύτερους ανθρώπους. Γι’ αυτό μας ζηλεύουν οι Βορειοευρωπαίοι και σας το λέω εντελώς υπεύθυνα. Μας ζηλεύουν και μας τιμωρούν» αναφέρει και συνεχίζει: «Στη Βόρεια Ευρώπη ο κόσμος πηγαίνει σαν μυρμήγκι ο ένας πίσω από τον άλλον. Σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Και ευτυχώς που υπάρχει η Ελλάδα και έρχονται και ξεσαλώνουν». Στην ερώτηση τι θα έκανε, εάν συναντούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, η απάντηση που δίνει δεν εμφορείται από θετικά συναισθήματα… «Η Μέρκελ είναι τζάμπα μάγκας. Το 1981 η Πολωνία μάτωσε για να βάλουν οι Γερμανοί άσπρα γάντια και να σπρώξουν το τείχος. Και τώρα βγαίνει η Μέρκελ και προσπαθεί κάτι να μας πει. Εάν δεν ήταν οι Πολωνοί, ακόμη θα είχαν τείχος στο Βερολίνο. Και ξεχνάει η Μέρκελ πως οι Γερμανοί, όπως και όλος ο κόσμος, έρχονται και προσκυνάνε στους Δελφούς και στην Ακρόπολη. Κανένας δεν πάει στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό όταν θα εκλεγούμε στην Ευρωβουλή θα τους μάθουμε να χορεύουν βαλς με 12 θεούς».