«Όταν αυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού, έχουμε περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο καθηγητής γεννετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ.  Δερμιτζάκης σημείωσε πως «είναι αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία καθώς υπάρχουν περισσότερα εσωτερικά κρούσματα και εισαγόμενα» ωστόσο ανέφερε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη».

Ακόμη τόνισε πως «αν καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να κρατήσουμε την Ελλάδα στην εικόνα κρουσμάτων του Απριλίου θα είμαστε πολύ καλά».

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως «η πορεία κρουσμάτων στη χώρα είναι πτωτική», ενώ σημείωσε πως «το άνοιγμα με τις ΗΠΑ έχει ένα ρίσκο».

Για τα αυξημένα κρούσματα στα Βαλκάνια τόνισε ακόμα πως «οι χώρες αυτές χαλάρωσαν τα μέτρα» ενώ ως εικασία ανέφερε «πως μια μουσουλμανική κοινότητα είναι πιθανό να πέρασε από συγκεκριμένες εκδηλώσεις».

Για τα πανηγύρια, ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως «η μετάδοση είναι μεγάλη, ενώ στην εστίαση είναι ελεγχόμενη».

Τέλος, όσον αφορά τις μάσκες, επισήμανε πως «πρέπει να μπουν στην ατζέντα ως μια ισχυρή σύσταση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί περισσότερο η αύξηση των κρουσμάτων ή η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε: «Και τα δύο ανησυχούνε, το ένα σχετίζεται με το άλλο. Θα δούμε αυξήσεις και είναι λογικό να τις βλέπουμε διότι έχουμε αρκετά κρούσματα και εσωτερικά αλλά και εισαγόμενα και φυσικά τις συνέπειες των εισαγομένων που δεν μπορούμε να πιάσουμε στα σύνορα. Ποτέ κανένας δεν θα μπορούσε να πιάσει όλα τα κρούσματα τα οποία μπαίνουνε, αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο. Δεν θα περίμενα κάτι άλλο».

«Συζητούσαν όλοι για 50-100 κρούσματα την ημέρα είμαστε οριακά κάτω από αυτό αλλά ειδικά άμα μετράμε τα κρούσματα τα εσωτερικά είμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αλλά δεν είναι καταστροφή. Είναι αναστρέψιμη ή διαχειρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έρευνα του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και την εντόπιση του κορονοϊού στα αστικά λύματα, σημείωσε: «Από ότι κατάλαβα τα επίπεδα των λυμάτων σήμερα είναι παρόμοια με αυτά του τέλους Απριλίου. Όταν μιλάμε για τέλος Απριλίου μπορώ να πω ότι αυτά είναι καλά νέα γιατί στο τέλος Απριλίου είχαμε γύρω στα 20-25 κρούσματα μπορεί και λιγότερα άρα αυτό είναι καλό. Εμένα δεν με τρομάζει αυτή η παρατήρηση των λυμάτων, είναι μια καλή μέθοδος, είναι πολύ χρήσιμη και ελπίζω να επεκταθεί αυτή η μέθοδος αλλά θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο τέτοιο ώστε να ερμηνεύουμε με τον ψύχραιμο επιστημονικό τρόπο. Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στα επίπεδα του τέλους Απριλίου για όλο το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο είμαστε πάρα πολύ καλά».

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψη του για το άνοιγμα των συνόρων με χώρες όπως η Μεγ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, απάντησε: «Η Μεγάλη Βρετανία έχει περίπου 400 με 500 κρούσματα την ημέρα, αυτός ο αριθμός δεν έχει καμία σχέση με τον παλιότερο αριθμό που ήταν 4-5 χιλιάδες και φυσικά όσο περνάνε οι μέρες αυτό θα μειώνεται. Έχει μια πορεία πτωτική. Αυτό που πρέπει να απομονώσουμε είναι την «ιστορία» από την παρούσα κατάσταση. Αν μια χώρα έχει πάει πάρα πολύ άσχημα αλλά μπόρεσε στην παρούσα κατάσταση να ελέγξει τον ιό εμάς αυτό μας ενδιαφέρει. Εμας μας ενδιαφέρει το παρόν, το παρόν αυτή τη στιγμή για τη Βρετανία σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό είναι λίγο χειρότερο από την Ελλάδα. Το παρόν για τη Σουηδία είναι λίγο χειρότερο ακόμα για αυτό και ανοίγει μια εβδομάδα αργότερα. Αυτές οι δυο χώρες κατά τη γνώμη μου, με δεδομένο και τις άλλες χώρες που έχουν ανοίξει, δεν αποτελούν διαφορετικό επιδημιολογικό επίπεδο από ότι οι άλλες χώρες. Δηλαδή δεν ανοίγουμε σε μεγαλύτερο ρίσκο. Οι ΗΠΑ είναι ένα ρίσκο αλλά έχει σημασία από του έρχονται οι τουρίστες από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν είναι μια χώρα ομοιογενής και επιδημιολογικά και γενικά. Νομίζω ότι και εκεί μιλάμε για σχετικά χαμηλό βαθμό. Χθες πχ στη Νέα Υόρκη δεν είχε ούτε ένα θάνατο μετά από πάρα πολύ καιρό επομένως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε πάρα πολύ πάντα όμως με επίπεδα εγρήγορσης».

«Η ευελιξία, η ευκινησία που έχει όλο το σύστημα, η επιτροπή και όλοι οι άλλοι παράγοντες να πάρουν γρήγορες αποφάσεις και να αλλάξουν τα δεδομένα είναι ακριβώς αυτό που προστατεύει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ότι γρήγορα κλείνουμε, ανοίγουμε, ελέγχουμε αυτό είναι το μεγάλο όπλο και η μεγάλη επιτυχία. Αυτά τα αντανακλαστικά δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, έχω παρακολουθήσει και στην Ελβετία και σε άλλες χώρες πόσο γρήγορα παίρνουν αποφάσεις με καινούργια δεδομένα τα οποία φυσικά είναι εξωγενή, είναι πολύ πιο αργοί. Είτε γιατί διστάζουν είτε γιατί υπάρχει γραφειοκρατία είτε οτιδήποτε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα κοροναϊού στα Βαλκάνια, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να δώσω μια σίγουρη εξήγηση, μπορώ να κάνω εικασίες. Η μια περίπτωση είναι ότι υπάρχει μια μουσουλμανική κοινότητα η οποία πέρασε, όπως και στην Ξάνθη, από κάποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν τον ιό περισσότερο. Το άλλο είναι ότι χαλάρωσαν πολύ περισσότερο απ ότι στην Ελλάδα. Γενικά υπερ-χαλάρωσαν και αυτή η λογική ότι υπερχαλαρώνω και τα αφήνω όλα ανοιχτά και βλέπω τι γίνεται οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα έχει κρατήσει μια πιο συντηρητική στάση και λόγω του τουρισμού διότι περιμένει να δει τι θα γίνει από τους τουρίστες. Αυτό είναι πολύ καλό και εσωτερικά για τους έλληνες πολίτες και για τη συγκράτηση του ιού ώστε να έρθουν οι τουρίστες να νοιώθουν ασφαλείς. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι έχουμε μια καλή ισορροπία».

Για τα πανηγύρια και το κομμάτι της εστίασης, σημείωσε: «Είναι μερικά πράγματα τα οποία τα θεωρώ λιγότερο επικίνδυνα από κάποια άλλα. Δηλαδή η εστίαση κάθομαι σε μια καρέκλα σε ένα εστιατόριο, η μετάδοση είναι κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενη. Άντε να μεταδώσω γύρω γυρω μου στο τραπέζι μου άντε λίγο παραπέρα, αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να έχω ακριβώς τον ίδιο κόσμο αλλά σε μορφή πανηγυριού».

Για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, τόνισε: «Η μάσκα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το ξαναβάλουμε στο τραπέζι και πάρα πολύ έντονα. Εντυπωσιάζομαι από τον κ. Τσίοδρα και θέλω να του δώσω συγχαρητήρια για αυτό που φοράει μάσκα σε οποιαδήποτε εκδήλωση και αυτό συμβαίνει και εκτός της δημοσιότητας. Πρέπει οι μάσκες να ξαναμπούν στην ατζέντα πολύ έντονα, δεν το λεω σαν υποχρεωτικό στα πάντα αλλά σαν δυνατή σύσταση και από εκεί και πέρα πρέπει όλοι αυτοί που έχουν δημόσια παρουσία να δείξουν το παράδειγμα με τη χρήση της μάσκας και τις αποστάσεις. Πρέπει να υπάρχει μια επανεκκίνηση και υπενθύμιση στον κόσμο ότι τώρα ανεβαίνουμε ένα κλικ όσον αφορά την προσοχή και την εγρήγορση που έχουμε, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη μετάδοση χαμηλά και να μην έχουμε επιπτώσεις από τα εισαγόμενα κρούσματα».