«Ανοσία της αγέλης αναμένεται στην Ελλάδα όταν οι εμβολιασμοί ανέλθουν στο 40 με 50%», εκτίμησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Για τα self test, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως οι πολίτες μπορούν να τα κάνουν απλά στο σπίτι τους.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής σημείωσε πως η πιθανότητα θρομβώσεων είναι μια στις 100.000.

Τέλος ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα για αυτούς που κάνουν τώρα το συγκεκριμένο εμβόλιο, πόσο μάλλον για αυτούς που θα κάνουν την δεύτερη δόση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του εδώ:

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα αποκτηθεί στην Ελλάδα ένα τείχος ανοσίας

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Εάν φτάσει στην Ελλάδα 40 με 50% μέσα στο καλοκαίρι πιστεύω ότι μπορούμε να το ελέγξουμε με την έννοια ότι έχουμε και ένα 10 με 15% οι οποίοι είναι ήδη μολυσμένοι και έχουν ανοσία και σε συνδυασμό με το ότι η μεταδοτικότητα θα έχει πέσει πολύ λόγω καλοκαιριού. Βέβαια θα πρέπει να φτάσουμε στο 70-80% μέχρι το Φθινόπωρο

Για τα self test

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Τα test τα οποία δόθηκαν αυτή τη στιγμή, το πλαστικό δηλαδή που βάζουμε το δείγμα πάνω είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε στα rapid test στα νοσοκομεία, η διαδικασία όμως δηλαδή το να κάνει κάποιος δειγματοληψία πολύ πιο ρηχά μέσα στη μύτη με συγκεκριμένο τρόπο δηλαδή να πάει στο ένα ρουθούνι, να πάει στο άλλο να το γυρίσει γύρω-γύρω, όλες αυτές οι οδηγίες είναι ένα καινούριο test.

Δηλαδή πρέπει αυτό να ελεγχθεί εκ νέου και να εκτιμηθεί γενικά η αξιοπιστία

ΔΗΜ: Δηλαδή δεν τα θεωρείτε αξιόπιστα;

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Δεν εννοούσα αυτό καθόλου, θέλω να πω ότι ακόμα και τα ίδια υλικά να έχει ένα κουτί όταν οι οδηγίες χρήσης είναι διαφορετικές το test είναι διαφορετικό, δεν είναι το ίδιο. Η διαδικασία, το πρωτόκολλο δηλαδή είναι διαφορετικό, έχει εκτιμηθεί η αξιοπιστία εκ νέου και επομένως αποτελεί ένα νέο test το οποίο είναι σχεδιασμένο όπως λένε οι οδηγίες ή για χρήση στα νοσοκομεία ή για χρήση από ιδιώτες. Γράφει φυσικά η εταιρεία για αποφυγή οποιασδήποτε μήνυσης «με την επιτήρηση κάποιου επαγγελματία». Καλώς αποφάσισε η Ελλάδα και πήρε αυτά τα test και τα έδωσε στους πολίτες γιατί μπορούν οι πολίτες να τα εφαρμόσουν πάρα πολύ απλά. Μας δώσανε και εμάς στην Ελβετία ακριβώς τα ίδια...με την ίδια ακριβώς λογική με την οποία τα δίνει η Ελλάδα, με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και με την ίδια σχεδόν συχνότητα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Η πιθανότητα παραμένει πάρα πολύ μικρή δηλαδή με βάση τα στατιστικά που δόθηκαν δηλαδή 1 προς 200 χιλιαδες νομίζω είναι η πιθανότητα να πάθει κάποιος κάποια θρόμβωση και πάει περίπου 1 στο εκατομμύριο για θάνατο. Από την στιγμή που έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία πρέπει να δούμε την ισορροπία οφέλους και ρίσκου. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχουμε πρόβλημα από αυτή τη συζήτηση γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων της AstraZeneca γίνονται σε ανθρώπους οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν υψηλό ρίσκο. Δηλαδή κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον covid και μάλιστα όχι μόνο για το θάνατο αλλά για το σύνολο των παρενεργειών. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται τώρα.

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνει καλύτερη στοχοποίηση που θα γίνει το AstraZeneca μέχρι να πάμε στον Ιούνιο. Πιστεύω ότι μπορούμε να το μοιράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουμε καλή διαχείριση του οφέλους με το κόστος και αργότερα, όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, μπορούμε να συζητήσουμε αν το AstraZeneca αποτελεί προτεραιότητα ή όχι.