«Τα μέτρα που λαμβάνονται εξαρτώνται από τα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο καθηγητής Παθολογίας ξεκαθάρισε ότι «τα μόνα μέτρα που αποδίδουν είναι η απόσταση, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο χεριών».

Ανέφερε ακόμα πως «έχουμε αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται από τον ιό και αυτές είναι οι μικρότερες ηλικίες».

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει γενικό lockdown ενώ εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των ορφανών κρουσμάτων.

Για τα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως «αυτά ελέγχονται».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανάσιου Σκουτέλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων και την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο κ. Σκούτέλης σημείωσε: «Η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων είναι μεν ανησυχητικό, σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο αλλά δεν είναι και τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται διότι αν ξέραμε ότι δεν θα υπήρχανε κρούσματα μετά την άρση των μέτρων δεν θα εφαρμόζαμε τα μέτρα αυτά τα οποία εφαρμόζουμε. Όταν άρχισε η άρση των μέτρων υπήρχε μια στρατηγική παγκόσμια ότι τα μέτρα αυτά θα ήταν του τύπου on –off δηλαδή αίρουμε τα μέτρα όταν δούμε όμως να αυξάνονται τα κρούσματα τα επαναφέρουμε σε κάποιο βαθμό, όταν δούμε ότι βελτιώνονται τα ξανα-αίρουμε πάλι. Άρα αυτό το μπρος -πίσω ηταν μέσα στο πρόγραμμα, αυτό βλέπουμε τώρα».

«Είναι γνωστό ότι τα μόνα μέτρα που έχει αποδώσει μέχρι στιγμής όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού είναι η απόσταση, οι μάσκες και το πλύσιμο χεριών. Αυτά τα τρία εφαρμόστηκαν 100% από το lockdown στη χώρα μας και για αυτό έχουμε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα. Άλλες χώρες που δεν τα είχαν εφαρμόσει είχαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα. ...Δεν χρειάζονται καινούργια μέτρα, εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού έναντι του ανθρώπου δηλαδή να είναι πιο φονικός ή λιγότερος φονικός νομίζω ότι έχουμε αλλαγή στην ηλιακή ομάδα που προσβάλλεται. Επειδή μετά το lockdown και όλη την εκστρατεία που έχει γίνει οι ευάλωτοι πληθυσμοί πλέον είτε αυτοπροστατεύονται ή προστατεύονται από τους υπόλοιπους για αυτό και προσβάλλονται οι μικρότερες ηλικίες οι οποίες νοσούν ηπιότερα», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει lockdown, ο καθηγητής Παθολογίας απάντησε: «Lockdown γενικευμένο οριζόντιο δεν πρόκειται να υπάρξει. lockdown τοπικό μπορεί ή σε πόλεις ή σε περιοχές ή σε πληθυσμιακές ομάδες».

Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι είναι το χειρότερο σενάριο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, απάντησε: «Η αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα και όχι των εισαγόμενων. Τα εισαγόμενα είναι ελεγχόμενα, με ελέγχους στα σύνορα που μπορεί να ενταθούν, στο κάτω-κάτω κλείνουμε και τα σύνορα αν νομίζουμε ότι τα εισερχόμενα κρούσματα είναι πάρα πολλά αλλά αυτό που δεν ελέγχεται εύκολα είναι η διασπορά εντός του ελληνικού πληθυσμού και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό».