Στη διάθεση των πολιτών, τουλάχιστον από την ηλικία των 50 ετών και άνω, φαίνεται ότι θα είναι, ακόμη και πριν από το καλοκαίρι, μία τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού. Όμως, η λήψη αυτής της δεύτερης ενισχυτικής δόσης θα εξαρτάται μόνον από τη βούληση και την επιθυμία των ιδίων των επιλέξιμων πολιτών και των θεραπόντων γιατρών τους.

Συγκεκριμένα, στην παροχή της διαθεσιμότητας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους πολίτες, τουλάχιστον από την ηλικία των 50 ετών και άνω, και μάλιστα στους τέσσερις μήνες από τη λήψη της πρώτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν τελικά διεθνώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί επίσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα νέα σχετικά δεδομένα διαμορφώνονται από την απόφαση, την οποία έλαβε την Τρίτη η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ να προχωρήσει στην έγκριση της σχετικής εισήγησης για τη δυνατότητα χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού στους πολίτες, ηλικίας 50 ετών και άνω.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε τη Δευτέρα η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα “Washington Post”, η διοίκηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αναμένεται, μετά την απόφαση της FDA, να εκδώσει οδηγία, σύμφωνα με την οποία μία δεύτερη ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη για τους επιλέξιμους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να τη λάβουν, αλλά, πιθανότατα, θα αποφεύγει να προτείνει ρητά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.

Σκουτέλης: Πρέπει να δούμε το σκεπτικό της απόφασης

Το parapolitika.gr απηύθυνε ένα ερώτημα στον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμο καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιο Σκουτέλη: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν η συγκεκριμένη θετική απόφαση της FDA των ΗΠΑ να λειτουργήσει ως ο καταλυτικός και κρίσιμος εκείνος παράγοντας, ο οποίος θα οδηγούσε επίσης την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε μία ανάλογη απόφαση για τη χώρα μας;

Ο Αθανάσιος Σκουτέλης δεν απέρριψε το ως άνω ενδεχόμενο, αλλά, αντιθέτως, ο ίδιος έσπευσε να μας εξηγήσει χαρακτηριστικά: “Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω στην ερώτησή σας, καθώς δεν γνωρίζω ακόμη το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης της FDA”.

Υπενθυμίζεται ότι τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού χορηγείται ήδη στη χώρα μας, όπως και στις ΗΠΑ, αποκλειστικά και μόνον στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία προσφέρουν ήδη τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, αλλά αποκλειστικά και μόνον στους πολίτες ηλικίας 60 – 75 ετών και άνω, ανάλογα με τη χώρα, καθώς και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Κρίσιμος παράγοντας η ηλικία

Στις ΗΠΑ, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer είχε ζητήσει άδεια από την FDA για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους πολίτες, ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ η φαρμακευτική εταιρεία Moderna, αντιθέτως, είχε ζητήσει από την FDA να είναι διαθέσιμη η τέταρτη δόση σε όλους τους πολίτες, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Από τη δική του πλευρά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει εκφράσει αμφιβολίες για την σκοπιμότητα και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα για χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό και έχει επίσης ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού υποχωρεί περίπου τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά από την λήψη της πρώτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού. Ως προς την τέταρτη δόση, τα στοιχεία από τη χώρα αυτή, την πρώτη που χορήγησε τρίτες και τέταρτες δόσεις, δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.

Πλεύρης: Απαιτείται ενιαία θέση της Ε.Ε.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της συνόδου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συνέπλευσε την Τρίτη με τον Ιταλό υπουργό Υγείας και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι: «Η Ε.Ε. έχει ανάγκη από μία, ενιαία και κοινή επιστημονική προσέγγιση, όσον αφορά την ενδεχόμενη σκοπιμότητα και την ενδεχόμενη αναγκαιότητα για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, δηλαδή της δεύτερης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, μία επιστημονική προσέγγιση, η οποία θα αφορά και θα εφαρμόζεται σε κάθε μία από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε».

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε επίσης ότι «δεν θα μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες μας για το αν θα κάνουμε τέταρτη δόση και σε ποιες ηλικιακές ομάδες και αν και πότε θα πάμε σε εποχικό εμβόλιο, εάν τα κράτη- μέλη δεν έχουν ενιαία πολιτική επί του θέματος».