«Υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως «γίνεται συζήτηση στην κυβέρνηση για να αυξηθεί η χρήση της μάσκας».

Ακόμη ανέφερε πως «υπάρχει διχογνωμία στους ειδικούς κατά πόσο το πρόστιμο από τη ΜΗ χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στη χρήση της».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γκίκα Μαγιορκίνη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Για τη χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, ο καθηγητής επιδημιολογίας σημείωσε: «Όλοι μας συστήνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση της μάσκας για τη μείωση της επιδημικής καμπύλης. Η διαφορά που υπάρχει είναι κατά πόσο αυτό πρέπει να συνοδεύεται από πρόστιμο ή από μια επιτήρηση. Υπάρχει μια αντίδραση στους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους στο να μπαίνουν πρόστιμα για τέτοια θέματα δημόσιας υγείας».

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε ο κόσμος να χρησιμοποιεί τη μάσκα περισσότερο. Υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κατά το πόσο το πρόστιμο μπορεί να βοηθήσει, γενικά δεν συμφωνούμε οι περισσότεροι στο να μπαίνουνε πρόστιμα. Υπάρχουν τρόποι όπου μπορούν να γίνουν συστάσεις και μπορεί να γίνει μια ήπια αστυνόμευση χωρίς να χρειάζεται η επιβολή προστίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η επιτροπή αυτή τη στιγμή κάνει μια συζήτηση, η απόφαση για τη σύσταση είναι δεδομένη. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να παραμείνει ισχυρή σύσταση...», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε μια δραματική έξαρση της επιδημίας. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την έλευση ενός δεύτερου κύματος θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αλλά προσωπικά εγώ δεν θα σύστηνα σε ένα χώρο που είναι 4 -10 γραφεία να χρησιμοποιείται μάσκα που κάθεται κάποιος για 4-8 ώρες. Δεν θα έλεγα ότι είναι αποτελεσματικό και μάλιστα θα μειώσει να την προσκόλληση σε αυτό βέβαια οι επαγγελματίες που βρίσκονται στους χώρους εστίασης αναγκαστικά πρέπει να τη φοράνε», επισήμανε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε: «Είναι η κλινική φάση 1 όπου υποψιάζομαι ότι θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ανοσογονικότητα του εμβολίου. Είμαστε στην τελική φάση, έχουν εμβολιαστεί οι 10 χιλιάδες και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε παρασκευή 100 εκατομμυρίων δόσεων, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες δόσεις οπότε αν και εφόσον αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του να είναι διαθέσιμο για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Άμα βγει η αποτελεσματικότητα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα αδειοδοτηθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός σχετικά άμεσα».