«Η ανάλυση για τους διασωληνωμένους έχει μια συγκεκριμένη μεθολογία, η προσέγγιση που έγινε από τον κ. Λύτρα δεν είναι ενδεδειγμένη για το που οφείλεται η θνησιμότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι εάν κάποιος είναι 75 ετών με υποκείμενα νοσήματα θα καταλήξει ακόμα και αν διασωληνωθεί.

Παράλληλα ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα έχουμε σίγουρα νέα έξαρση κοροναϊού. «Μέχρι στιγμής δεν μας έχει ''απογοητεύσει'' ο κοροναϊός, είναι θέμα χρόνου να δούμε μια νέα έξαρση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γκίκα Μαγιορκίνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την έκθεση του κ. Λύτρα για τις διασωληνώσεις

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθείται από όλους τους επιδημιολόγους και η προσέγγιση που έχει γίνει, και σε αυτή και στην προηγούμενη, δεν είναι η ενδεδειγμένη για να καταλάβουμε που οφείλεται η θνησιμότητα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν διαβάζουμε μια μελέτη υπάρχουν τα αποτελέσματα και υπάρχει και η συζήτηση, η συζήτηση χωράει πολύ νερό στο κρασί άρα η διαφορά μας όσον αφορά αυτές τις μελέτες είναι στη συζήτηση που είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δηλαδή γιατί έχουμε υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ δεν μπορούμε να την αποδώσουμε στις αιτίες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη μελέτη γιατί δεν έχουν ελέγξει τις αιτίες, δεν μπορούν να ελέγξουν τις αιτίες με αυτή την προσέγγιση.

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Υπάρχουν διασωληνωμένοι που είναι μέσα στη ΜΕΘ και υπάρχουν και κάποιοι διασωληνωμένοι που μπορεί να έχει γίνει η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Υπάρχουν διάφορες ιατρικές πράξεις οι οποίες μπορεί για κάποιο λόγο κάποιος να μείνει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ πρώτα από όλα μπορεί να μην είχε ισχυρή ένδειξη για διασωλήνωση και τι εννοούμε; ότι η διασωλήνωση μπορεί να του προσέφερε κάτι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους η διασωλήνωση και ο ασθενής δεν μπορεί να μεταβεί στη ΜΕΘ διότι δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει. Υπάρχουν περιπτώσεις πολύ βαριές όπου γίνεται η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ αλλά δεν προλαβαίνει να μπει στη ΜΕΘ οπότε αυτοί φαίνονται ότι δεν πρόλαβαν να μπουν στη ΜΕΘ και υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις όπου μπορεί να μην υπήρχε κρεβάτι, αυτό δεν μπορουμε να το γνωρίζουμε. Οι μελέτες οι οποίες μελετούν αυτά γίνονται onside δηλαδή πρέπει να είναι κάποιος εκεί πέρα και να παρακολουθεί τα στοιχεία δεν μπορεί να γίνονται εκ των υστέρων γιατί δεν ξέρεις ποιες συνθήκες ο γιατρός αντιμετωπίζει.

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Η διασωλήνωση δεν είναι πανάκεια, εάν κάποιος είναι 75 χρονών με πολλά υποκείμενα και να διασωληνωθεί θα καταλήξει γιατί δεν έχει δυνατότητες ο οργανισμός να αντέξει. H διασωλήνωση δεν είναι πανάκεια και για αυτό το λόγο και ο υπουργός αλλά και άλλοι έχουν τονίσει ότι το θέμα είναι να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο. Για αυτό το λόγο είναι και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους 65 ετών και άνω γιατι οι θεραπευτικές επιλογές που έχουν αυτοί οι άνθρωποι από ένα σημείο και μετά είναι ελάχιστες. Δηλαδή αν κάποιος φτάσει στο σημείο να χρειάζεται διασωλήνωση και είναι 70 άνω οι πιθανότητες να αποσωληνωθεί είναι μηδαμινή.

Αναφορικά με τα νέα εμβόλια

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Θεωρούνται ισοδύναμα αυτή τη στιγμή, δεν έχει διαφορά. Αν αποσύρεται για την Ο1 δεν υπάρχει κάποιος λόγος συγκεκριμένος αλλά δεν έχω κάποια τέτοια πληροφορία, δεν το γνωρίζω αυτό είναι θέμα που αφορά το υπουργείο Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αποσυρθεί το εμβόλιο πάντως.

ΔΗΜ: Γιατί έχει έρθει το Ο4 και Ο5 που είναι πιο επικαιροποιημένο από την Ο1 και Ο2 έτσι δεν είναι;

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Δεν ισχύει καθόλου αυτό και στο ένα και στο άλλο υπάρχουν ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των στελεχών της Ο. Επειδή αυτή τη στιγμή ναι μεν κυκλοφορεί η Ο5, λιγότερο η Ο4 αλλά δεν ξέρουμε ποιο στέλεχος της Ο θα έρθει πιο μετά.

Ερωτηθείς ποια είναι η σύστασή του για τα εμβόλια

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Ακολουθούμε πάντα τις συστάσεις της Επιτροπής εμβολιασμών. Οι άνω των 60 πρέπει να πάνε να το κάνουν και μετά όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

Ερωτηθείς αν περιμένουμε νέα έξαρση του κοροναϊού

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Θα έχουμε σίγουρα νέα έξαρση, μέχρι στιγμής δεν μας έχει «απογοητεύσει» ο κοροναϊός, είναι θέμα χρόνου να δούμε μια νέα έξαρση.

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει μαζί το εμβόλιο της γρίπης με του κοροναϊού

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να δοθεί και την ίδια μέρα, έχει δοθεί σε πολλές χώρες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ασφάλειας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να έρθει μια νέα μετάλλαξη που να μην την πιάνουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια

Γ.ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Τα εμβόλια έχουν μεγάλη πιθανότητα να καλύψουν για βαριές νόσους δηλαδή παραμένει υψηλότατη η αποτελεσματικότητα πάνω από 80-85% για βαριά νόσο. Για αυτό που λέμε «αποστειρωτική ανοσία» η αποτελεσματικότητά του θα είναι χαμηλή, αυτό το ξέρουμε δηλαδή είναι υψηλή 1 με 2 μήνες αρχικά αλλά μετά μπορείς να κολλήσεις απλά δεν θα το περάσεις βαριά.