«Οι αποφάσεις μας για την αποτροπή διασποράς του κοροναϊού είναι δυναμικές καθώς η επιδημία εξελίσσεται» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως «όταν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί λαμβάνονται περιοριστικά
μέτρα».

Αναφορικά με τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί εκεί».

Για τα εγχώρια κρούσματα, ο πρόεδρος ΕΟΔΥ ανέφερε πως «είναι αυξημένα αλλά όχι τόσο ώστε να υπάρχει ανησυχία ενώ για τον Προμαχώνα».

Ακόμη σημείωσε πως –λόγω των περιοριστικών μέτρων«- έχουν μειωθεί τα θετικά κρούσματα».

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως «θα πρέπει οι πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα, να τηρούνται οι αποστάσεις και να είναι συχνό το πλύσιμο των χεριών».

Τέλος, όσον αφορά τα πανηγύρια τόνισε πως «ένα κρούσμα ελλοχεύει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κοροναϊού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Αρκουμανέα στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει είναι σωστές αλλά είναι δυναμικές γιατί και η επιδημία εξελίσσεται και στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Παρακολουθούμε τον ΠΟΥ που με δραματικές εκκλήσεις λεει ότι τα κράτη που δεν εφαρμόζουν και δεν συνεχίζουν τα αυστηρά μέτρα κινδυνεύουν από την πανδημία και μπορεί να επιστρέψουν σε κακές καταστάσεις, και το βλέπουμε. Άρα και οι λοιμωξιολόγοι και οι ειδικοί κάνουμε αυτές τις ειδικές αναλύσεις κάθε μέρα, λαμβάνουμε αυτές τις ειδικές αποφάσεις, βλέπετε τους επισκέπτες από τη Σερβία, βλεπετε τον Προμαχώνα, τα πανηγύρια όπου μας ανησυχεί κάτι άμεσα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Αλλά μη ξεχνάμε ότι όλη η προσπάθεια έχει γίνει να λειτουργήσει ο τουρισμός, να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, και είναι αυτή η δύσκολη άσκηση μεταξύ δημόσιας υγείας που είναι πάντα η προτεραιότητά μας αλλά και μιας ελληνικής οικονομίας η οποία πρέπει να λειτουργήσει. Χιλιάδες κόσμος στα σύνορα, στις πύλες εισόδου κάνουμε την προσπάθεια με τον έξυπνο αλγόριθμο, με τα σκαναρίσματα με τις αναλύσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και των επισκεπτών αλλά κυρίως της χώρας και των κατοίκων», ανέφερε ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σύνορα ξανά για την Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε: «Η εικόνα και τα δημόσια στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου βελτιώνονται εξαιρετικά τις τελευταίες μέρες, όπως και της Σουηδίας και για αυτό ενώ στην αρχή υπήρχε μια πρώτη σκέψη για 22 Ιουλίου τελικά πήγε 20 Ιουλίου γιατί βλέπουμε μια σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ακριβώς όπως και άλλες φορές έχει τύχει και κάνουμε λίγο πιο γρήγορα τα πράγματα όταν βλέπουμε μια σημαντική βελτίωση αντιστοίχως τα παρακολουθούμε, γίνεται μια μεγάλη ανάλυση, ο αλγόριθμος έχει δώσει μια βάση στους Βρετανούς επισκέπτες αυτές τις μέρες και θα αναλύσουμε...».

«Πολλές φορές με ρωτάνε ποιο είναι το όριο, ποιο είναι το νούμερο που θα μας ανησυχήσει. Εξηγώ κάθε φορά είναι ότι δυναμικό και είναι και πολυπαραγοντικό, δεν είναι ένα απόλυτο νούμερο. Είναι από πού έρχονται, ηλικίες, αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ, αύξηση στους νοσηλευομένους, τη γεωγραφική κατανομή, που είναι, αν έχουν σχέση με άλλα γνωστά κρούσματα. Άρα είναι πολυπαραγοντικό που εξετάζουμε κάθε μέρα και για τα εγχώρια κρούσματα που και αυτά βλέπουμε ότι είναι σε ένα επίπεδο αρκετά μεγάλο όχι τόσο ώστε να υπάρχει ανησυχία στη χώρα μας. Το ενθαρρυντικό είναι ότι βλέπουμε σημαντική μείωση των θετικών κρουσμάτων που βρίσκουμε στον Προμαχώνα με τους εντατικούς ελέγχους και τα περιοριστικά μέτρα. Από χθες όποιος είναι να μπει στη χώρα θα πρέπει να έχει εκτός από το PLF και τη φόρμα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αρνητικό τεστ χωρίς να σημαίνει ότι δεν συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφάλειας... Είναι υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ αλλά δεν είναι το μοναδικό, συνεχίζουμε κανονικα τις δειγματοληψίες στον Προμαχώνα», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι από επιδημιολογικής εικόνας έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου, σημείωσε: «Θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε στοιχεία Μαρτίου... Ακούμε και αναλύουμε τα πάντα, και αγχωνόμαστε και ανησυχούμε για τα πάντα, με την καλή έννοια, από το πρώτο κρούσμα μέχρι το τελευταίο. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η δουλειά μας να ανησυχούμε εμείς για να είναι οι υπόλοιποι στη χώρα να μπορούν να ζήσουν αυτή την καινούργια κανονικότητα. Δεν είναι το ίδιο καλοκαίρι με τα προηγούμενα καλοκαίρια πρέπει να το δεχτούμε».

Για τις μέτρα προστασίας, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε: «Υπάρχουν αυτά τα πολύ απλά και πολύ εύκολα εφαρμόσιμα μέτρα. Το πιο βασικό από όλα είναι η κοινωνική απόσταση από τους άλλους. Τα χέρια, ξαφνικά εκεί που όλοι είχαν αντισηπτικά μαζί τους τώρα έχει χαλαρώσει. Δεν γίνεται ξαφνικά να ξεχάσαμε να πλένουμε τα χέρια μας. Και η χρήση της μάσκας ανεξάρτητα αν κάπου είναι υποχρεωτική ή είναι απλή σύστασή είναι προφανέστατα και αποδεδειγμένα μέτρο προστασίας. Άρα πρέπει να τα φοράμε».

«Το να έρθει ένας θετικός τουρίστας από μια χώρα αν εμείς εδώ ήμασταν σε όλα άψογοι προφανέστατα θα μειωνόταν πάρα πολύ ο κίνδυνος διασποράς. Αν έχουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε από κάποια πανηγύρια προφανέστατα αν υπάρξει εκεί ένας θετικός άνθρωπος ο κίνδυνος μετάδοσης και υπερμετάδοσης λόγω του συγχρωτισμού είναι τεράστιος», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή θα υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι από την Αρχή Διαφάνειας και από όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να εφαρμοστούνε τα μέτρα. Υπάρχουν αρκετά μέτρα τα οποία έχουμε και τα οποία αν εφαρμόσουμε θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την καλή πορεία της χώρας», τόνισε παράλληλα.

«Δεν υπάρχει καμία λανθασμένη στρατηγική ή υπερβολικά μέτρα, τα μέτρα ήταν τόσο καλά και σώσαμε πραγματικά χιλιαδες ανθρώπους αυτό να μην το ξεχνάμε αλλά δυστυχώς δεν έχει φύγει ο κορονοιός και δεν πρόκειται να φύγει για τους επόμενους μήνες. Το να λέμε ότι είμαστε κουρασμένοι είναι λάθος γιατί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που έχει μήνες μπροστά έτσι θα πρέπει να προσέχουμε. Δεν μπορεί να είμαστε αγκαλιές , φιλιά, πανηγύρια δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό το καλοκαίρι δεν υπάρχουν αυτά, πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας και την υγεία των δίπλα μας», επισήμανε ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

«Έλεγχοι περισσότεροι ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν και αν χρειαστεί και δούμε και μας πουν και οι ειδικοί για κάποια έξτρα μέρα προφανέστατα θα τα εφαρμόσουμε άμεσα όπως έχουμε κάνει και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει δείξει άμεση αντίδραση», δήλωσε χαρακτηριστικά.