Φόβους για «προβοκατόρικη» επίθεση εναντίον τουρκικού στόχου στην Ελλάδα -ύστερα από τις τελευταίες προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν µε τη µετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαµί- εκφράζει σε εµπιστευτικό έγγραφό της η ΕΛ.ΑΣ., το οποίο αποκαλύπτουν τα «Π».

Οι Αρχές ασφαλείας φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόµενο µπορεί να δηµιουργήσει νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα χρησιµοποιηθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επανέφερε τώρα και το θέµα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν έλθει στη χώρα µας µετά το πραξικόπηµα, προ τετραετίας.

Σηµειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2016 και τον Απρίλιο του 2018 είχαν υπάρξει επιδροµές του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία της Τουρκίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο προξενείο στο Ψυχικό, πράξεις που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις Τούρκων διπλωµατών και πολιτικών. Επίθεση µε µπογιές είχε γίνει και στο τουρκικό προξενείο στην Κοµοτηνή, τον Φεβρουάριο του 2017.


ηγφηφγη

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ

Ακόµα, την τελευταία διετία υπήρξαν εµπρηστικές επιθέσεις εναντίον αστυνοµικών δυνάµεων που φρουρούσαν το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν, τον ∆εκέµβριο του 2019, είχε σηµειωθεί εµπρησµός αυτοκινήτου Τούρκου διπλωµάτη στη Θεσσαλονίκη, είχε εκδοθεί έντονη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που ανέφερε: «∆υστυχώς, τέτοια γεγονότα κατά του διπλωµατικού προσωπικού µας στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Αναµένουµε από τις ελληνικές Αρχές να εµποδίζουν τέτοιες ενέργειες και να λαµβάνουν όλα τα απαραίτητα µέτρα για να προστατεύουν τις αποστολές και το προσωπικό µας, να φέρουν τους δράστες ενώπιον της ∆ικαιοσύνης και να τους τιµωρούν όπως τους αξίζει».

Υπενθυµίζεται ότι το 1991 επιθέσεις από τη «17 Νοέµβρη» είχαν προκαλέσει τον θάνατο ενός Τούρκου διπλωµατικού υπαλλήλου και τον σοβαρό τραυµατισµό ενός άλλου. Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, συντάχθηκε στις 11 Ιουλίου 2020 από τις αρµόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της για την κρατική και εθνική ασφάλεια, µε τίτλο: «Μέτρα προστασίας προσώπων και εγκαταστάσεων ενδιαφέροντος Τουρκίας».

Οπως ενδεικτικά σηµειώνεται, «λαµβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και την τρέχουσα επικαιρότητα, σας υπενθυµίζεται η ανωτέρω σχετική, που αφορά την εντατικοποίηση της φρούρησης των ευρισκόµενων στην περιοχή σας προσώπων και εγκαταστάσεων / κτιρίων ενδιαφέροντος Τουρκίας».

Μάλιστα, στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται τα σχετικά µέτρα να είναι µε «µεγάλη ένταση», ενδεικτικό της σοβαρότητας µε την οποία αντιµετωπίζει τη σηµερινή κατάσταση η Λεωφόρος Κατεχάκη. Οπως σηµειώνεται, «παρακαλείσθε όπως τα ανωτέρω µέτρα προστασίας να λαµβάνονται µε ιδιαίτερη ένταση και προσοχή από όλες τις διατιθέµενες για τον σκοπό αυτόν αστυνοµικές δυνάµεις».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχικά, λοιπόν, ζητείται προσοχή στις διαδηλώσεις κοντά σε εγκαταστάσεις τουρκικού ενδιαφέροντος. Οπως προσδιορίζεται, «προ και καθ’ όλη τη διάρκεια ενδεχόµενης δηµόσιας συνάθροισης έµπροσθεν εγκαταστάσεων / κτιρίων τουρκικού ενδιαφέροντος, εκδηλώνετε, κατά λόγο αρµοδιότητας, αυξηµένα µέτρα ασφάλειας, τάξης και Τροχαίας, προς πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνοµης ή άλλης ακτιβιστικής ενέργειας.

Ακόµη εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή σας προκειµένου οι διαδηλωτές να παραµείνουν σε ικανή απόσταση από τα εν λόγω κτίρια και εγκαταστάσεις προς αποφυγή τυχόν εκτροπών αντικειµένων». Οµως, το πιο ενδιαφέρον σηµείο του εγγράφου αφορά τον προαναφερόµενο σαφή κίνδυνο «προβοκάτσιας».

Οπως επισηµαίνεται, «οι ανώτατοι αξιωµατικοί παρακαλούνται όπως προσωπικά ασκήσουν τη δέουσα εποπτεία για την εφαρµογή όσων διατάζονται για προστασία τουρκικών στόχων και την επίβλεψη των υφιστάµενων µέτρων ασφαλείας των ευρισκοµένων στην περιοχή τους προσώπων και καταστάσεων κτιρίων ενδιαφέροντος Τουρκίας. Ετσι, κατά την κρίση τους, να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε επιπρόσθετο µέτρο, µε σκοπό την επαύξηση του βαθµού ασφαλείας αυτών, λαµβάνοντας υπόψη το ενδεχόµενο πρόκλησης προβοκατόρικων ενεργειών µε σκοπό τη δηµιουργία κλίµατος πόλωσης και έντασης».

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ