Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό Σχετικά για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νοτιανατολικά του Καστελορίζου και τον απόπλου 19 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ.


Πληροφορίες για ανάκληση αδειών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ανακληθεί και άδειες σε ορισμένες μονάδες του στρατού.

Ανάκληση αδειών υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι άδειες ανακαλούνται και ο ελληνικός στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το militaire.gr, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου.

Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιηθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός της ημέρας να ανακληθούν οι άδειες και στο λιμενικό.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται άπαντες και στον Έβρο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών που υπηρετούν στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιφυλακής.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή, οι Ενοπλες Δυνάμεις σε θάλασσα και αέρα, αλλά και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που, βάσει της NAVTEX, θα πραγματοποιήσει έρευνες νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, φαίνεται πως παραμένει προς ώρας στο λιμάνι της Αττάλειας".

Άλλες 11 υπερπτήσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Ααπό το μεσημέρι τα τουρκικά μαχητικά έχουν βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ 14 υπερπτήσεων!

Μετά τις τρεις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 μετά τις 2 το μεσημέρι ακολούθησε ένα μπαράζ 11 προκλητικών και επικινδυνων υπερπτήσεων σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, ακόμη και σε χαμηλό ύψος στα 1500 μέτρα.

Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών αεροσκάφών F-16 πέταξαν στις 16.12 πάνω από τη Ρω στα 17.000 πόδια και στις 16.16 πάνω από τη Ρω στο Καστελόριζο και στη Στρογγύλη στα 21.000 πόδια.

Έπειτα, δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο στις 16.26 στα 29.000 πόδια και στις στις 16.31 πάνω από το Καστελόριζο ξανά στα 9.500 πόδια.

Ακολούθως τρίτο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών, πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16.41, στις 16.42 πάνω από τη Ρω στα 5.000 πόδια, στιος 16.43 πάνω πό τη Ρω στα 9.000 πόδια και στις 16.51 πάνω από τη Ρω στα 13.000 πόδια.

Navtex και νοτιοδυτικά της Κύπρου

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις ημέρες είχε ανακοινωθεί Navtex για γεωτρήσεις στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου, νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το «Γιαβούζ» και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παραλήρημα Ερντογάν για τη NAVTEX: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»

Την ώρα που στο Αιγαίο σήμαινε συναγερμός για την NAVTEX με την οποία αναγγέλθηκαν «σεισμικές έρευνες» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Έρντογάν έστελνε το προκλητικό του μήνυμα:

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας. Ό,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Μητσοτάκης για τουρκική Navtex : Μονόδρομος οι κυρώσεις της ΕΕ σε Τουρκία

Μονόδρομο χαρακτήρισε τις κυρώσεις στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, αναφερόμενος ουσιαστικά την Navtex νοτιοανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας και κατά την έναρξη της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

*Κ. Μητσοτάκης:* Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Όμως δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.

Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο.

Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντησή του με τον Χάικο Μάας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας» για να προσθέσει με νόημα: «Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».