Πώς να αγοράσετε ακίνητο σε ένα ελληνικό νησί», έγραφαν πριν από μερικές ημέρες οι «Times» του Λονδίνου και, όπως φαίνεται, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους Βρετανούς τελευταία.

Τα διεθνή μεσιτικά γραφεία διαπιστώνουν σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για εξοχικές κατοικίες στις χώρες της Μεσογείου, καθώς οι Βρετανοί βγαίνουν από την καραντίνα και ονειρεύονται το δικό τους σπίτι κάτω από τον ήλιο.

Με την άρση της απαγόρευσης στις πτήσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας από τις 15 Ιουλίου, το ενδιαφέρον των Βρετανών αγοραστών αναζωπυρώθηκε και έγινε πιο στέρεο, εξηγεί στα «Π» η Δανάη Τσακίρη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills.

Ο Πιρς Γουίλιαμς του μεσιτικού γραφείου Chestertons Ionian δήλωσε στην «Telegraph» ότι το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε κατά 200% μετά την άρση της καραντίνας στη Βρετανία.

«Δεν προκαλεί έκπληξη που η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για τους αποκλεισμένους Βρετανούς, που ονειρεύονται ένα (ασφαλές) μέρος στον ήλιο», γράφουν οι «Times», αναφερόμενοι στην καλή αντιμετώπιση της πανδημίας, που αλλάζει το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό έπειτα από τη δεκαετία της κρίσης. Τώρα, που οι Βρετανοί υποψήφιοι αγοραστές μπορούν επιτέλους να ταξιδέψουν, ώστε να δουν και από κοντά το ακίνητο που έχουν «βάλει στο μάτι», η κινητικότητα εμφανίζεται αυξημένη. ψαχνουν

ΣΤΟ INTEΡNET

Η βρετανική ιστοσελίδα ακινήτων Rightmove κατέγραψε ένα εκατομμύριο αναζητήσεις για ακίνητα στο εξωτερικό στις 28 Ιουνίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν την πεντάδα των αγορών που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αναζητήσεις.

«Το lockdown έδωσε σε πολλούς ανθρώπους τον χρόνο για να επανεκτιμήσουν τη ζωή τους.

Και αυτό οδήγησε πολλούς υποψήφιους αγοραστές να προσεγγίσουν πιο σοβαρά την προοπτική της απόκτησης μιας κατοικίας σε κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης», εξηγεί ο Μάιλς Σιπσάιντ της Rightmove.

«Ειδικά χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν κουλτούρες παρόμοιες με τη βρετανική, ενώ το πιο θερμό κλίμα τους και το απόθεμα ακινήτων με λογικές τιμές στις αγροτικές περιοχές τις κάνουν ελκυστικές για εκείνους που στερήθηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό τελευταία», τους στην ελληνική αγορά ακινήτων δεν το κάνουν για επενδυτικούς σκοπούς, όπως άλλες κατηγορίες αγοραστών, αλλά ψάχνουν μια εξοχική κατοικία με στόχο να τη χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι.

Αλλωστε, κάθε χρόνο περίπου 3 εκατ. Βρετανοί επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Για τον λόγο αυτόν, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προτιμούν κυρίως μέρη που γνωρίζουν καλά, όπως η Κέρκυρα και τα άλλα νησιά του Ιονίου, ενώ, ακόμα και αν επιλέξουν προορισμούς που είναι λιγότερο δημοφιλείς στο βρετανικό κοινό (π.χ., Πελοπόννησος), επιζητούν την εύκολη πρόσβαση σε αεροδρόμιο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών αγοραστών προτίθενται να διαθέσουν από 300 έως 800- 900 χιλιάδες ευρώ για το εξοχικό τους στην Ελλάδα, με τα δύο προσθέτει. Αλλωστε, η πανδημία αλλάζει την ατζέντα των υποψήφιων αγοραστών.

«Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πολύ πιο εύκολη εάν ανήκεις στους τυχερούς που μπορούν να έχουν το δικό τους σπίτι στο εξωτερικό.

Και εάν άλλοι ταξιδιώτες έχουν την ίδια ιδέα, τότε ίσως να θελήσεις να νοικιάσεις το ακίνητό σου, ώστε να έχεις ένα εισόδημα όταν δεν το χρησιμοποιείς», σημειώνει ο Σιπσάιντ. «Είναι ακόμα νωρίς, καθώς δεν έχουμε βγει εντελώς από το lockdown και οι περισσότερες αεροπορικές δεν πετούν ακόμα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η περίοδος άλλαξε τη ζωή για πολλούς, οι οποίοι επανεκτίμησαν τόσο το πώς όσο και το πού θέλουν να ζήσουν».

Οπως εξηγεί στα «Π» η Δανάη Τσακίρη της Savills, οι Βρετανοί που στρέφουν το ενδιαφέρον ακίνητα της Savills που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στο συγκεκριμένο κοινό αυτήν τη στιγμή να βρίσκονται στη Ζάκυνθο.

Πρόκειται για μια διώροφη βίλα, με τρία υπνοδωμάτια, πισίνα και θέα προς τη θάλασσα, πάνω από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, η οποία πωλείται αντί 500.000 ευρώ, καθώς και για μια κατοικία 450 τ.μ., με τέσσερα υπνοδωμάτια και πισίνα, στις Βολίμες, η οποία πωλείται αντί 450.000 ευρώ.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτός ο κατακλυσμός από εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα μεταφραστεί τελικά σε αγοραπωλησίες ακινήτων», λέει στην «Telegraph» ο Γουίλιαμς της Chestertons Ionian έπειτα και από τη συνάντηση που είχε με ένα ζευγάρι Βρετανών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για μια βίλα αξίας 15 εκατ. λιρών στην Κέρκυρα.