Βήματα... πίσω ώστε να θωρακιστεί από τον κοροναϊό και να συνεχίσει την καλή πορεία κάνει η Ελλάδα και όπως φαίνεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην μεσημεριανή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και μπροστά στον φόβο έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση αποφασίζει τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων. Μάλιστα στη μία το μεσημέρι ο κ. Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει την επέκτασης της χρήσης μάσκας, εκτός των σούπερ μάρκετ (που έχει ήδη επιβληθεί από την περασμένη εβδομάδα) και σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, στα κομμωτήρια και άλλους κλειστούς χώρους όπου συναθροίζονται πολλοί μαζί, όπως παραδείγματος χάριν στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πιστούς στις Εκκλησίες ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση «τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Επομένως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί ότι θα φοράμε μάσκα και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, δηλαδή πχ. σε φούρνους, σε κρεοπωλεία ή μπορεί να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι κάτι το οποίο είναι συνεχώς στο τραπέζι».

Δεν αποκλείονται τέλος ανακοινώσεις και για απαγόρευση μπιτς πάρτι ή αθλητικών εκδηλώσεων όπου πηγαίνει πολύς κόσμος.

Οπως αποφασισμένοι είναι και στο να επιβάλουν πρόστιμα και σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Για παράδειγμα παρατηρείται το φαινόμενο της μη χρήσης μάσκας στα πλοία, ειδικά τώρα που χιλιάδες καθημερινά πηγαίνουν διακοπές στα νησιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας σε όλες τους τις δημόσιες εμφανίσεις φορά μάσκα, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι οι επιστήμονες επικροτούν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, όπου επιβάλλεται.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τα πανηγύρια, καθώς η απαγόρευση είναι μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται επέκταση του μέτρου και όλο τον Αύγουστο, ειδικά το 15αύγουστο όπου γίνονται δεκάδες πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα.
Μεγάλη ανησυχία

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα, από αυτά τα 9 είναι εισαγόμενα και 17 εντοπίζονται στην Αττική.

Από σήμερα εξάλλου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί 72 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με αρνητικό τεστ COVID 19 θα εισέρχονται στην Ελλάδα όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (NOTAM) που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μετά από ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως επόμενες ημέρες αναμένονται και οι επίσημες αποφάσεις για τα πανηγύρια του Αυγούστου.

Βατόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Η μάσκα είναι σημαντικό όπλο για τον κοροναϊό - Πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας

«Η χρήση μάσκας έχει αναβαθμιστεί τον τελευταίο καιρό για πολλούς λόγους. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και δεν επηρεάζει τη ζωή μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια» μέρα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «η χρήση της μάσκας είναι ένα σημαντικό όπλο κατά του κοροναϊού».

«Η Επιτροπή έχει πει ότι η μάσκα επιβάλλεται να χρησιμοποιείται όπου δεν μπορούν να κρατούνται αποστάσεις είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους», διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Η εισήγηση είναι ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιείται σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός», εξήγησε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες για τα τον ιό, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «δε συμβαίνει κάτι πέραν των αναμενόμενων».
«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα καταλήξει κάπου».

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο ομαλά», διευκρίνισε υπογραμμίζοντας ότι «θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας».

Τέλος ανέφερε ότι είναι «υπό συζήτηση η χρήση μάσκας και στο σχολείο».