«Η έλλειψη προσαρμογής του κόσμου δημιούργησε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η ισχυρή σύστασης για τη χρήση της μάσκας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η σύσταση παραμένει και για τους υπόλοιπους χώρους», ωστόσο όπως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναβαθμιστεί και σε άλλους χώρους».

«Αν διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται ο περιορισμένος αριθμός ατόμων σε κάποια μέρη, μπορεί να χρειαστεί να επιβληθεί και αλλού», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο λοιμωξιολόγος επισήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβληθεί και στις εκκλησίες ενόψει του 15αύγουστου αν δεν τηρηθούν τα μέτρα της εν ισχύ εγκυκλίου».

«Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο για τη σημαντικότητα της χρήσης της μάσκας, γιατί η ισχυρή σύσταση υπάρχει», τόνισε ο κ. Γώγος.

Ακόμη διευκρίνισε ότι «αν φορούν και οι δύο μάσκες η περίπτωση μετάδοσης είναι πολύ μικρή» και τόνισε πως «το πρώτο και βασικότερο μέτρο είναι η απόσταση».

«Το καλοκαίρι θα έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και διασπορά σε όλη τη χώρα λόγω του καλοκαιριού, γεγονός που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για μεγάλη εξάπλωση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα προστασίας, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι «ανάμεσα στα συζητούμενα μέτρα είναι και η χρήση μάσκας».

«Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολικό και πανεπιστημιακό περιβάλλον, γιατί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν προσφέρει ό,τι προσφέρει η επαφή με το δάσκαλο», υπογράμμισε επιπρόσθετα.

«Η βλάβη που μπορεί να προκύψει είναι μεγαλύτερη, αν δεν επιστρέψουν στην κανονική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, ο κ. Γώγος ανέφερε πως «εφόσον αποφασίσουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των σχολείων και δεν μπορούν αν τηρηθούν οι αποστάσεις, πρέπει να μπουν
οι μάσκες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χαράλαμπου Γώγου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Για τη χρήση της μάσκας, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Η αλήθεια είναι οτι η σύσταση για τη χρήση μάσκας υπάρχει για παντού. Υπήρχε από την αρχή απλά η έλλειψη προσαρμογής του κόσμου και συμμόρφωσης δημιούργησε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η σύσταση με τη μορφή της υποχρεωτικότητας. Αυτό έχει να κάνει με τα μέτρα που υπάρχουν από εχθές με τη χρήση της μάσκας στους υπολοίπους χώρους, πρακτικά στα μαγαζιά, στα γραφεία, στις δημόσιες υπηρεσίες κτλ όπου ο κόσμος έρχεται σε στενή επαφή με τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναβαθμιστεί και στους υπολοίπους χώρους. Η σύσταση παραμένει και για τους υπολοίπους χώρους. Ας πούμε στις εκκλησίες υπάρχει η σύσταση για το κοινό και τώρα οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει χρησιμοποιεί, αλλά η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι ότι σε μερικούς χώρους υπάρχει η δυνατότητα της απόστασης. Δηλαδή η ελεγχόμενη παρουσία του κόσμου πχ στις εκκλησίες μπορεί να ξεπεράσει το θέμα της ανάγκης χρήσης μάσκας λόγω της δυνατότητας να μπουν συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και να τηρηθεί το θέμα των αποστάσεων».

«Εάν αυτό δεν μπορέσει να υπάρξει το δεδομένο της απόστασης τότε φυσικά θα μπουν κι οι εκκλησίες στη διαδικασία της μάσκας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια πολύ καλή εγκύκλιος από την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία αναφέρεται λεπτομερώς στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούνε ούτως ώστε να μην υπάρξει συνάθροιση πολυ μεγάλου αριθμού ανθρώπων στους ναούς. Δηλαδή θα ελέγχεται πριν την είσοδο από τον υπεύθυνο της εκκλησίας που θα φοράει μάσκα, ποιος θα μπει, πόσοι θα μπουν, οι υπόλοιποι που δεν θα φοράνε να μείνουν απ’ έξω. Το το κυριότερο πρόβλημα που θα προκύψει, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι ευκολότερο να τηρηθούν τα μέτρα απ’ ότι στα μαγαζιά γιατί είναι ο χώρος πραγματικά απολύτως ελεγχόμενος, είναι ότι εκεί υπάρχει κόσμος που είναι ευάλωτος, είναι ηλικιωμένοι κλπ», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν, την επιδημιολογία και κυρίως την επιτήρηση και τον έλεγχο των μέτρων μπορεί να αναβαθμιστεί. Αυτό που αναβαθμίζεται κυρίως δεν είναι η σύσταση, η σύσταση υπάρχει, αναβαθμίζεται η τήρηση. Μπορεί να βοηθήσει η υποχρεωτικότητα στη τήρηση σε μερικές περιπτώσεις αν και αυτό που ειναι βασικό είναι να πείσουμε τον κόσμο, να καταλάβει ο κόσμος πόση σημαντική είναι η χρήση μάσκας. Υπάρχουν σαφή δεδομένα πια ότι η χρήση της μάσκας μπορεί να υποπολλαπλασιάσει σχεδόν κατά 4-5 φόρες την πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος. Αν φοράνε και οι δυο μάσκα η πιθανότητα να μεταδοθεί είναι σχεδόν ανύπαρκτη, είναι πάρα πολύ χαμηλή», διευκρίνισε ο λοιμοξιωλόγος.

«Το πρώτο και κυριότερο μέτρο είναι η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. Πάνω από 1 μέτρο είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μετάδοσης απ’ όλους τους άλλους. Συμπληρωματικά είναι και η μάσκα, συμπληρωματικό και το πλύσιμο των χεριών αλλά αν τηρηθεί το θέμα των αποστάσεων νομίζω τα υπόλοιπα είναι τα λιγότερο σημαντικά», τόνισε ο ίδιος.

«Δυστυχώς δεν επέτρεψαν οι συνθήκες του να μην αυστηροποιησουμε τα μέτρα προφύλαξης γιατί ο κόσμος, λογικό είναι και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό, ενώ υπήρχαν σαφείς οδηγίες να μη μαζεύονται 100 άτομα, να μη γίνονται τρέλα πάρτι και πανηγύρια, και να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον, δυστυχώς αυτό δεν τηρήθηκε. Επομένως εάν μπορούσαμε και μπορούμε ακόμα να μπούμε σε μια διαδικασία τήρησης των μέτρων σε σχέση με την απόσταση, δηλαδή στα μαγαζιά να μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός, τα τραπέζια να είναι έτσι όπως τα έχουμε πει, τα μπαράκια το βράδυ να είναι ο κόσμος σε απόσταση, να κάθεται στα τραπέζια αντί να είναι όρθιοι ο ένας πάνω στον άλλον», υπογράμμισε ο κ. Γώγος. 

«Για όλα αυτά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες πρέπει να φροντίσουν να τηρηθούν γιατί στο κάτω-κάτω δική τους είναι ζημιά. Τα μαγαζιά δεν θα δουλέψουν, οπότε αν τηρήσουν οι ίδιοι τα μέτρα και προφυλάξουν τους ανθρώπους που είναι εκεί δίνοντας τους οδηγίες, μη βάζοντας στα μαγαζιά κόσμο δίχως μάσκα κι όλα αυτά, αν αυτά γίνουν όπως πρέπει να γίνουνε και με μια ελαφρά επιτήρηση αλλά σοβαρή επιτήρηση από τους μηχανισμούς τους ελεγκτικούς, κυρίως υπό τη μορφή των συστάσεων αρχικά αλλά δυστυχώς και του ελέγχου αν χρειαστεί, εάν αυτά πάνε ομαλά βλέπετε ότι παρόλα αυτά που έχουμε ο αριθμός είναι ακόμα σχετικά ελεγχόμενος αλλά είναι ανοδικός», επισήμανε ο ίδιος.

«Έχουμε αρχίσει πια στις κοινότητες κι εχουμε κρούσματα ορφανά. Σε μια εκκλησία ή σε μια περιοχή σαν γηροκομείο ή σε μια περιοχή που εμφανιστούν κρούσματα ο έλεγχος .... Είναι ευκολότερη. Σε μια περιοχή που ειναι ο ένας σε ένα μπαράκι ή σε ένα πάρτι στη Μύκονο, στη πάτρα σε οποιοδήποτε αλλο μέρος, αν υπάρχει διαρροή και υπάρξει κρούσμα άντε βρείτε να κάνετε ιχνηλατήσει. Η διασπορά ειναι παρά πολυ εύκολη και παρά πολυ μεγάλη εν δύναμη. Το επόμενο βήμα λοιπον ειναι η επανέναρξη της κανονικότητες σε χειμερινό επίπεδο, σε επίπεδο με σχολεία, πανεπιστήμια, κλειστούς χώρους», δήλωσε παράλληλα.

«Εάν λοιπον σε αυτη τη φάση, τώρα κρατήσουμε τα επίπεδα τα επιδημιολογικά χαμηλά θα μπούμε σε αυτη την κανονικότητα του χειμώνα με καλύτερα δεδομένα. Λάβετε υπόψη σα κατι σαν αυτο που ξανανοίξαμε τον Μάιο. Θα ειναι καλά τα δεδομένα, θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το εθνικό σύστημα, θα μπορέσουμε να κανουμε περισσότερους ελέγχους, θα κανουμε και περισσότερα τεστ γιατι υπάρχει διαθεσιμότητα. Δηλαδή ειμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, εχουμε περισσότερα νοσοκομεία, αρκετές περισσότερες εντατικές παρότι δεν εχουμε φτάσει στο ιδανικό που χρειαζόμαστε αλλά ειμαστε καλύτερα. Επομένως ειναι ευκολότερη η διαχείριση μιας ελεγχόμενης ροής κρουσμάτων», διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Αυτο λεμέ τώρα το καλοκαίρι, γιατι αν μες το καλοκαίρι η διασπορά αυξηθεί κι το καλοκαίρι θα εχουμε περισσότερους συμπτωματικούς, γιατι αυτοί που κυκλοφορούν ειναι ας πούμε καλά, δεν ειναι τοσο πολλοί ευάλωτοι. Ειναι λοιπον νέοι οι οποίοι “κοιμούνται”, δεν ειναι σε μια περιοχή, θα πανε στα νησιά, θα πανε απ’ εδω, θα πανε απ’ εκεί, ειναι φοιτητές που θα γυρίσουν στα πανεπιστήμια τους τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτα λοιπον ειναι ένας κίνδυνος μιας εν δύναμη πολλαπλάσιας ροής κρουσμάτων. Επομένως πρέπει το καλοκαίρι να ειμαστε παρά πολυ προσεκτικοί και αυστηροί αν χρειάζεται για να προφυλάξουμε το σύστημα στη χωρά μας από το.... », σημείωσε.

Ο κ. Γώγος ανέφερε: «Ειναι δύσκολη η προσπάθεια να ξέρετε. Ειναι κακός ο ιός, μεταδοτικός, περίεργος, εξελίσσεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εχει διάφορα θέματα, δεν εχουμε ανοσία, δεν εχουμε εμβόλια. Αυτη τη στιγμή λοιπον υπάρχει ένας κίνδυνος και πρέπει τον κίνδυνο αυτόν να τον υπολογίζουμε, ιδιαιτέρα αυτοί οι ανθρωποι που δεν ειναι τοσο ευάλωτοι γιατι αυτοί πρέπει να προφυλάξουν και τους εαυτούς τους και τους υπολοίπους. Ειναι στα συζητούμενα μέσα. Το προβλημα ειναι οτι πέρσι κλείσαμε τα σχολεία κι όταν ξανάνοιξαν άνοιξαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτο ηταν μια .... Λυση για δυο λογούς. Ο ένας λόγος ηταν για να δούμε πως θα πάει το σύστημα και ο δεύτερος λόγος ηταν για τα παιδία να επιστρέψουν με οποιοδήποτε τρόπο στο σχολικό περιβάλλον και να νοιώσουν κι οτι ειναι μαθητές αλλά και για να αποκτήσουν ένα κομμάτι από τα εφόδια που χάσαμε. Την καινούργια χρονιά, σχολική, ακαδημαϊκή, ανάλογα με το επίπεδο, τα πράγματα δε μπορεί να γιάνουνε έτσι. Καλή ειναι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά δε προσφέρει αυτα που προσφέρει η επαφή με τον δάσκαλο, με την έννοια του δάσκαλου του ανθρώπου που καποιος τον έχει για παράδειγμα... Επομένως ειναι αναγκαίο να γυρίσουν στα σχολεία. Ειναι αναγκαίο γιατι η βλάβη που θα προκύψει ειναι μεγαλύτερη.... »

«Επομένως έχουμε θέμα σοβαρό, πρέπει να γυρίσουμε στην κανονική δραστηριότητα. Πως θα γίνει αυτο; αποστάσεις! Όσο μπορούν να τηρηθούν-ξέρετε δεν εχουμε και μεγάλη... Στην Ελλάδα αιθουσών.... Υγιεινή χεριών, νοοτροπία των παιδιών, μαθήματα....», κατέληξε ο ίδιος.