Κοροναϊός: Συναγερμός μετά τα 110 κρούσματα- «Καμπανάκι» από τους ειδικούς-Αυστηροποίηση μέτρων και σαφάρι ελέγχων
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η έξαρση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας, με την εξέλιξη της πανδημίας να οδεύει προς το δεύτερο κύμα της, μετά και την ανακοίνωση 110 νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.
Οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία την πορεία της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, προτάσσοντας την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της νόσου, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση του κοροναϊού.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει στους επιστήμονες πως αν κρίνουν ότι πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου να το κάνουν έγκαιρα.
Σύμφωνα με το OPEN, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει επαναφορά των SMS στο 13033 ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.
Άπαντες βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού προκειμένου να φρενάρουν την πορεία του ιού, εξ’ ου και τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ΜΜΜ, πλοία και ΚΤΕΛ
Παράλληλα Συνολικά 1.039 ελέγχους πραγματοποίησε η Τροχαία από τις 8 το πρωί του Σαββάτου έως τις 21:00 το βράδυ για να διαπιστώσει την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι αξιωματικοί της τροχαίας βεβαίωσαν 24 παραβάσεις. Εξ αυτών οι 18 για μη χρήσης μάσκας σε αστικά λεωφορεία, ενώ στα διόδια Αφιδνών – Ελευσίνας, 6 λεωφορεία του ΚΤΕλ εντοπίστηκαν με υπεράριθμους επιβάτες. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και παρέμειναν σε εσωτερικό χώρο, μέχρις ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Οι έλεγχοι έγιναν σε κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης Μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν εντατικά, λόγω και της μεγάλης μετακίνησης των αδειούχων του καλοκαιριού.
Έλεγχοι και από το Λιμενικό
Πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε από σήμερα το Λιμενικό Σώμα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.
Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
Ήδη από σήμερα το πρωί έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.
Πυκνοί συρμοί
Με πυκνότερα δρομολόγια διευκολύνει από σήμερα και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) τους εκδρομείς του Αυγούστου, αλλά και όσους παραμένουν στην πρωτεύουσα, καθώς στα έκτακτα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί προβλέπεται ότι στις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά. Αναφορικά με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αυξάνεται κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των οχημάτων, ενώ απαγορεύεται η είσοδος από την μπροστινή θύρα.
Καραμανλής: Έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας
Με ανάρτηση στο Facebook ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, προτρέπει του πολίτες να μην αγνοούν τη χρήση της μάσκας στα μέσα μεταφοράς.
«Έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, πλένουμε τα χέρια μας και σε περίπτωση ανησυχίας επικοινωνούμε με τον ιατρό μας ή με το 1135. Μετακινούμαστε. Με υπευθυνότητα. Μένουμε ασφαλείς» έγραψε ο κ. Καραμανλής στην ανάρτησή του.
Μόσιαλος: Εφαρμόστε τα μέτρα - Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown
«Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).
»Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.
»Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σύψας: ένα βήμα πριν το δεύτερο βήμα
Ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα κορωνοϊού με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά βρίσκεται η χώρα, όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μετά την ανακοίνωση των 110 νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.
«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Έμφαση έδωσε στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων, ειδικά για τις τοπικές εστίες.
«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα εξής κρούσματα κοροναϊού:
Αττική: 108
Θεσσαλονίκη: 57
Καβάλα: 20
Σήμερα, 1η Αυγούστου, ανακοινώθηκαν:
19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)
37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)
23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες)
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι το τέλος του Αυγούστου έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέοι περιορισμοί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αναλυτικά:
Για το διάστημα από 1η έως 31 Αυγούστου:
· είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
· παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων
· Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες
· Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
· Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
· παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
Από την 1η έως τις 15 Αυγούστου:
· ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
· Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
· δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
· παρατείνεται η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
· παρατείνεται η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
· ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Από την 3η έως τις 15 Αυγούστου:
θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
Από την 3ης έως τις 9 Αυγούστου:
απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ.), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Παρά την αυστηροποίηση του πλαισίου, «καθοριστικός παράγοντας» στην ελληνική επιτυχία με την πανδημία παραμένει η ευθύνη των πολιτών, με τον κ. Χαρδαλιά να υπογραμμίζει πως «μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, χωρίς πανικό αλλά με ευθύνη και συνέπεια».
Σε επιφυλακή τίθενται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαφορετικής ωστόσο φύσης, σε σχέση με τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μη ιατρικής μάσκας:
· Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κλπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
· Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
· Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
· Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
· Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
· Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες – Υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές. Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών.
Οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία την πορεία της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, προτάσσοντας την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της νόσου, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση του κοροναϊού.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει στους επιστήμονες πως αν κρίνουν ότι πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου να το κάνουν έγκαιρα.
Σύμφωνα με το OPEN, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει επαναφορά των SMS στο 13033 ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.
Άπαντες βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού προκειμένου να φρενάρουν την πορεία του ιού, εξ’ ου και τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στα οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ΜΜΜ, πλοία και ΚΤΕΛ
Παράλληλα Συνολικά 1.039 ελέγχους πραγματοποίησε η Τροχαία από τις 8 το πρωί του Σαββάτου έως τις 21:00 το βράδυ για να διαπιστώσει την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι αξιωματικοί της τροχαίας βεβαίωσαν 24 παραβάσεις. Εξ αυτών οι 18 για μη χρήσης μάσκας σε αστικά λεωφορεία, ενώ στα διόδια Αφιδνών – Ελευσίνας, 6 λεωφορεία του ΚΤΕλ εντοπίστηκαν με υπεράριθμους επιβάτες. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και παρέμειναν σε εσωτερικό χώρο, μέχρις ότου τους παρέλαβαν άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Οι έλεγχοι έγιναν σε κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης Μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν εντατικά, λόγω και της μεγάλης μετακίνησης των αδειούχων του καλοκαιριού.
Έλεγχοι και από το Λιμενικό
Πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε από σήμερα το Λιμενικό Σώμα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία.
Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
Ήδη από σήμερα το πρωί έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.
Πυκνοί συρμοί
Με πυκνότερα δρομολόγια διευκολύνει από σήμερα και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) τους εκδρομείς του Αυγούστου, αλλά και όσους παραμένουν στην πρωτεύουσα, καθώς στα έκτακτα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί προβλέπεται ότι στις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά. Αναφορικά με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αυξάνεται κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των οχημάτων, ενώ απαγορεύεται η είσοδος από την μπροστινή θύρα.
Καραμανλής: Έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας
Με ανάρτηση στο Facebook ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, προτρέπει του πολίτες να μην αγνοούν τη χρήση της μάσκας στα μέσα μεταφοράς.
«Έχουμε ευθύνη να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους συνανθρώπους μας. Φοράμε μάσκα ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, πλένουμε τα χέρια μας και σε περίπτωση ανησυχίας επικοινωνούμε με τον ιατρό μας ή με το 1135. Μετακινούμαστε. Με υπευθυνότητα. Μένουμε ασφαλείς» έγραψε ο κ. Καραμανλής στην ανάρτησή του.
Μόσιαλος: Εφαρμόστε τα μέτρα - Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown
«Δεν σταμάτησα να τονίζω τη σημασία της τήρησης των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού. Ιδιαίτερα μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τόνισα τη σημασία της χρήσης μάσκας με σωστό τρόπο (όχι στο πηγούνι οπως συνηθίζουν διάφοροι). Και ενημέρωνα συστηματικά για τις δυσμενείς υγειονομικές και ιατρικές επιπτώσεις, παρότι είχαμε μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν εξαφανίστηκε και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σημαντικές σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία).
»Δεν χρειάζεται πανικός αλλά συστηματική προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων από όλους (και κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα) και πάντα με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις.
»Η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού και θα προστατεύσει την υγεία μας και την οικονομία μας. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown και μπορούμε εύκολα να το αποτρέψουμε με τη συστηματική προσπάθεια πολιτείας και πολιτών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σύψας: ένα βήμα πριν το δεύτερο βήμα
Ένα βήμα πριν το δεύτερο κύμα κορωνοϊού με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά βρίσκεται η χώρα, όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μετά την ανακοίνωση των 110 νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.
«Βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε ‘κόκκινο συναγερμό’. Είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Έμφαση έδωσε στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων, ειδικά για τις τοπικές εστίες.
«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 24 με 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα εξής κρούσματα κοροναϊού:
Αττική: 108
Θεσσαλονίκη: 57
Καβάλα: 20
Σήμερα, 1η Αυγούστου, ανακοινώθηκαν:
19 στην Αττική (127 τις τελευταίες 8 ημέρες)
37 στη Θεσσαλονίκη (94 τις τελευταίες 8 ημέρες)
23 στην Καβάλα (43 τις τελευταίες 8 ημέρες)
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι το τέλος του Αυγούστου έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέοι περιορισμοί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αναλυτικά:
Για το διάστημα από 1η έως 31 Αυγούστου:
· είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
· παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων
· Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες
· Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
· Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
· παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
Από την 1η έως τις 15 Αυγούστου:
· ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
· Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
· δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
· παρατείνεται η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
· παρατείνεται η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
· ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Από την 3η έως τις 15 Αυγούστου:
θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
Από την 3ης έως τις 9 Αυγούστου:
απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ.), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Παρά την αυστηροποίηση του πλαισίου, «καθοριστικός παράγοντας» στην ελληνική επιτυχία με την πανδημία παραμένει η ευθύνη των πολιτών, με τον κ. Χαρδαλιά να υπογραμμίζει πως «μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, χωρίς πανικό αλλά με ευθύνη και συνέπεια».
Σε επιφυλακή τίθενται και οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαφορετικής ωστόσο φύσης, σε σχέση με τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μη ιατρικής μάσκας:
· Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κλπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
· Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
· Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
· Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
· Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
· Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες – Υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές. Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών.