«Η εστίαση έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία και μετά την επαναλειτουργία του κλάδου» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στη εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ο Καββαθάς σημείωσε πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στον κλάδο» και τόνισε ότι «έχουν κλείσει αρκετά καταστήματα στον χώρο της εστίασης».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Καββαθά στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Η εστίαση είναι από τους κλάδους εκείνους της οικονομίας που έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία τόσο κατά τη διάρκεια του lockdown όσο και κατά τη διάρκεια της επαναλειτουργίας του κλάδου. Ο κλάδος κινείται περίπου στο 60% του κύκλου εργασιών που είχε στους αντίστοιχούς μήνες του προηγούμενου έτους ως γενικό ποσοστό. Ο κλάδος της αμιγούς εστίασης έχει μικρότερα ποσοστά πληρότητας και κύκλου εργασιών είμαστε κάτω του 50%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές και εφαρμόζονται από σήμερα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις θεωρώ ότι είναι υπερβολικά και στο επίπεδο το επικοινωνιακό και όχι το ουσιαστικό. Θεωρώ επικοινωνιακό το μέτρο που αφορά τις εκδηλώσεις σε ιδιωτικούς χώρους δηλαδή σε κτήματα, σε χώρους εκδηλώσεων το μέχρι 100 άτομα θεωρώ ότι είναι υπερβολικό γιατί ταυτόχρονα έχουμε την ανακοίνωση για την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80-85%», ανέφερε ο ίδιος.

«Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε 50 χιλιάδες λουκέτα αυτό αν συμβεί θα αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τώρα έχουν κλείσει αρκετά, σε κάθε περιοχή θα δείτε καταστήματα που πριν δύο μήνες υπήρχαν και σήμερα είναι κενά», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η κυβέρνηση στον κλάδος της εστίασης ουσιαστικά δεν έδωσε κανένα εξειδικευμένο μέτρο στήριξης. Το ΦΠΑ μειώθηκε από το 24 στο 13 για ένα εξάμηνο και αφορά αναψυκτικά, μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα η εστίαση δεν είχε κάποιο μέτρο στήριξης. Η εστίαση πρέπει να κατέβει στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ και ταυτόχρονα να βρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του κλάδου όπως επίσης θα πρέπει να δούμε το μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις. Η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους από την πλευρά της πολιτείας νομίζω ότι είναι το ενδεδειγμένο μέτρο στήριξης την παρούσα στιγμή. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα απαραιτήτως από την πλευρά της κυβέρνησης ιδιαίτερα τώρα που παίρνουν περιοριστικά μέτρα γιατί ανατρέπεται για άλλη μια φορά η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, αν την πει κάποιος ομαλή με τους περιορισμούς που έχουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας.