Στο πρώτο φύλλο αναγράφει τον κωδικό 12-30, το οποίο είναι το υδροφόρο όχηµα του 12ου πυροσβεστικού σταθµού που είχαν πάρει από τον τοµέα ευθύνης στην Πεντέλη και το είχαν στείλει νωρίτερα στη φωτιά της Κινέτας.

Ωστόσο στο έγγραφο που προσκοµίσθηκε στον εισαγγελέα αναγράφει ψευδώς ότι το όχηµα αυτό βρισκόταν στη φωτιά στο Μάτι». Αυτό είναι ένα απόσπασµα από την κατάθεση που έδωσε στις 27 Ιανουαρίου 2020 ενώπιον του τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ένας από τους αξιωµατικούς του Πυροσβεστικού Σώµατος που έδωσε το «παρών» στην πύρινη λαίλαπα της 23ης Ιουλίου 2018 στη Βορειοανατολική Αττική, η οποία είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο 102 ατόµων.

Η κατάθεση αυτή, που αποκαλύπτουν τα «Π», αποτελεί πλήρη απόδειξη της προσπάθειας αλλοίωσης και απόκρυψης στοιχείων για την τραγωδία στο Μάτι. Στόχος φαίνεται να ήταν µέσω του ετεροχρονισµού στοιχείων να µεταφερθούν οι ευθύνες σε άλλους αξιωµατικούς της Πυροσβεστικής από αυτούς στους οποίους θα έπρεπε να καταλογιστούν ή κάποιοι µε αυτά τα τρικ να απαλλαγούν. Και όλα αυτά ύστερα από τις αποκαλύψεις των µαγνητοφωνηµένων συζητήσεων, των πιέσεων και των απειλών στον πραγµατογνώµονα ∆ηµήτρη Λιότσιο από τον επί ΣΥΡΙΖΑ αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο. Ενα τµήµα των ερευνών των δικαστικών λειτουργών τους τελευταίους µήνες εστιάστηκε στις εκ των υστέρων προσπάθειες µεταβολής στοιχείων της Πυροσβεστικής για το Μάτι, δείγµα του εντυπωσιακού παρασκηνίου που υπήρξε και της εγκληµατικής µεθόδευσης. Αρχικά λοιπόν κλήθηκε να καταθέσει ο υπεύθυνος για τις ψηφιακές ηλεκτρονικές καταγραφές της Πυροσβεστικής, που παραδέχθηκε ότι θα µπορούσαν να υπάρχουν σχετικές αλλοιώσεις και ότι υφίσταται η δυνατότητα παρέµβασης στο σύστηµα.
ψωχψωχψω


Ακολούθησε η κατάθεση -σε τουλάχιστον 10 φάσειςενός 54χρονου αξιωµατικού που ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν επιτόπου. Το συγκεκριµένο στέλεχος της Πυροσβεστικής περιγράφει µε εντυπωσιακή ακρίβεια τις ύποπτες κινήσεις που έγιναν για να νοθευτούν οι ψηφιακές καταγραφές της Πυροσβεστικής. Το παιχνίδι των... ετεροχρονισµών οδηγούσε σε περιπτώσεις πυροσβέστες να φτάνουν στο σηµείο της φωτιάς πριν ακόµη αυτή... εκδηλωθεί. Οπως ανέφερε το συγκεκριµένο στέλεχος, «στο 2ο φύλλο φαίνεται ότι ο Κρόνος Νέας Μάκρης (σ.σ.: άλλος αξιωµατικός) ενηµερώθηκε για τη φωτιά στις 5.15 της 23ης Ιουλίου 2018 και στη διπλανή στήλη αναφέρει ότι ο εν λόγω Κρόνος έχει άφιξη στη φωτιά στις 5.14, δηλαδή έφτασε στη φωτιά 54 δευτερόλεπτα νωρίτερα από ό,τι ενηµερώθηκε». Σε άλλο έγγραφο µε αύξοντα αριθµό 30 αναγράφεται ότι ο «Αρης Ανατολικής» (σ.σ.: άλλος αξιωµατικός) ενηµερώθηκε για την πυρκαγιά στις 17.34, ενώ η πραγµατικότητα είναι ότι ο «Αρης» γνώριζε για την πυρκαγιά τουλάχιστον από τις 16.50. Ακόµη, σε άλλο έγγραφο ο «Αρης Αθηνών» (σ.σ.: Τρίτος αξιωµατικός µε κρίσιµο ρόλο στην κατασβεση) φαίνεται ότι ενηµερώθηκε την ώρα 17.35.38, ενώ στην πραγµατικότητα είχε ενηµερωθεί από το «199» για να πάει στη φωτιά τουλάχιστον από τις 16.50. Και µάλιστα έφτασε στις 17.19.

«Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να ενηµερώθηκε στις 17.35 να πάει στη φωτιά, ενώ είχε φτάσει στις 17.19».

ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ

Οµως η προσπάθεια εξαπάτησης δεν σταµατά εδώ. Οπως σηµειώνεται, «σε άλλο φύλλο φαίνεται στο ψευδές ΕNGAGE (σ.σ.: Σύστηµα ψηφιακής καταγραφής οχηµάτων) ότι ένα υδροφόρο πυροσβεστικό όχηµα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας ενηµερώθηκε για τη φωτιά την ώρα 6.40.41 της 28ης Ιουλίου του 2018 και αποδεσµεύτηκε από αυτή την ώρα 6:40 της 28ης Ιουλίου 2018. ∆ηλαδή φαίνεται ότι αποδεσµεύτηκε νωρίτερα από ό,τι ενηµερώθηκε. Τέλος, στο ψευδές ENGAGE δεν αναγράφονται οι δύο πύραρχοι που επιχειρούσαν στο Νταoύ.

∆ηλαδή το ψευδές ENGAGE προς τον εισαγγελέα ετεροχρονίζει κατά 45 λεπτά τους δύο αρχιπυράρχους επικεφαλής της φωτιάς. Συµπερασµατικά θεωρώ ότι διαβάζοντας αυτό το έγγραφο βλέπω ότι γίνεται µία προσπάθεια να παρουσιαστώ εγώ ως επικεφαλής της πυρκαγιάς, ενώ στην πραγµατικότητα υπήρχαν εκεί τέσσερις αξιωµατικοί ανώτεροι από µένα».

Μάλιστα, ο εν λόγω αξιωµατικός καταγγέλλει -όπως και ο πραγµατογνώµονας ∆. Λιότσιος- τον τότε αρχηγό, Β. Ματθαιόπουλο, «ο οποίος στην προσπάθειά του να αποσείσει τυχόν ποινικές του ευθύνες για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης διέπραξε εναντίον µου παράνοµες κι άδικες πράξεις (σ.σ.: µε την υπηρεσιακή υποβίβασή του), αφού είχε πληροφορηθεί τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις µου».

Ο ίδιος συµπληρώνει ότι «ζητώ την προστασία σας από τον κ. Βασίλη Ματθαιόπουλο, διότι είναι πιθανόν να προσπαθήσει να µε βλάψει ηθικά, οικονοµικά κι υπηρεσιακά». Στα ίδια έγγραφα ο εν λόγω αξιωµατικός επισηµαίνει ότι οι προαναφερόµενοι µε κωδικούς αξιωµατικοί, για τους οποίους έγινε προσπάθεια αλλοίωσης στοιχείων για τον χρόνο άφιξης στη φωτιά κι άλλα δεδοµένα, προήχθησαν στις κρίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ήταν ύποπτοι και εν δυνάµει κατηγορούµενοι για την τραγωδία. Τέλος, στην ίδια κατάθεσή του σηµειώνει ότι «η ηγεσία (σ.σ.: Πολιτική και υπηρεσιακή) που βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων µπορούσε να προτείνει εκκένωση σε Βουτζά και Μάτι µέσω του ΚΕΠΠ (Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), που υπάγεται στο εν λόγω Κέντρο.

Επίσης, η ηγεσία του κέντρου ΕΣΚΕ µπορούσε να ενηµερώσει τους πολίτες σε Βουτζά και Μάτι, από τη στιγµή που είχαν ενηµέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς από τις 16.45 περίπου µέσω έκτακτου δελτίου στα κρατικά κανάλια της τηλεόρασης, για άµεση αποµάκρυνση των πολιτών, µε τα οποία θα µπορούσαν να συνδεθούν και όλα τα ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης. Επιπροσθέτως, θα µπορούσε να γίνει ενηµέρωση των πολιτών σε Βουτζά και Μάτι και µέσω των σταθµών του ραδιοφώνου εξ όσων γνωρίζω. ∆εν έγινε τίποτα από τα ανωτέρω, µε αποτέλεσµα να µην µπορούσαν οι κάτοικοι από αυτές τις περιοχές να ενηµερωθούν έγκαιρα για την επαπειλούµενη καταστροφή».