«Τα κρούσματα αυξάνουνε πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και το χαρακτηριστικό τους είναι κυρίως αποτέλεσμα συρροών» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής είπε:

 Τα κρούσματα αυξάνουνε πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και το χαρακτηριστικό τους είναι κυρίως αποτέλεσμα συρροών. Δηλαδή συγκεντρώσεων ανθρώπων, πάρτι, γάμοι, παραλίες όπου κάποιος μεταδίδει σε πολλούς αυτό είναι το μοτίβο για αυτό εδώ και καιρό συζητάμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.

Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική διότι προφυλάσσει. Αυτά τα δύο μέτρα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων άσχετων μεταξύ τους που δεν μπορείς να τους ιχνηλατήσεις μετά και η χρήση της μάσκας είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν.

Ερωτηθείς αν φταίει το άνοιγμα των συνόρων για την αύξηση των κρουσμάτων

Πριν από ενάμιση μήνα μεταξύ σοβαρού και αστείου είχα πει ότι δεν θα χρειαστούμε τους τουρίστες μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Φοβάμαι ότι τα καταφέρνουμε και μόνοι μας.

Πρέπει να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν μια γενική καραντίνα γιατί δεν ξέρω πόσο η κοινωνία και η οικονομία θα το αντέξουν. Πρέπει να το αποφύγουμε, υπάρχει ακόμα περιθώριο με τις μάσκες και την αποφυγή των συγκεντρώσεων.

Πρέπει ακόμα να πεισθεί η νεολαία ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να πεισθεί ότι για χάρη των γονιών τους, των παππούδων τους και των ιδίων των νέων γιατί και αυτοί αρρωσταίνουν, έχουμε περιστατικά πολλά νέων που έχουν αρρωστήσει και δεν ξέρουμε και τις απώτερες συνέπειες της νόσου, υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για καρδιοπάθειες, για νευρολογικά, πρέπει να πεισθούν ότι πρέπει αυτό το καλοκαίρι να είναι λίγο πιο μοναχικοί.