Στις συνεχέις εκκλήσεις των ελληνικών φρεγατών να αποχωρήσουν από την περιοχή απάντησαν τελικά τα τουρκικά πολεμικά που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Οι Τούρκοι μετέδωσαν -σύμφωνα με την ΕΡΤ- πως βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η κατάσταση φαίνεται να παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από χτες στις 17:30.

Το Oruc Reis έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρυπίδα και έχει απλώσει τα καλώδιά του, χωρίς ωστότο να διεξάγει έρευνες.

Η απάντηση αυτή των πολεμικών πλοίων έρχεται ως ένα νέο «ρεσιτάλ» προκλητικότητας το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των τουρκικών θέσεων και διεκδηκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου ενώ Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς παραμένουν σε μέγιστη επιφυλακή και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τσαβούσογλου: Έρευνες και πιο δυτικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι «η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να κάνει καθόλου παραχωρήσεις».

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι τόσο οι γεωτρήσεις όσο και οι σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν, ενώ δήλωσε ότι «θα προστεθούν και νέες περιοχές, προς τα δυτικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου».