Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους ειδικούς τα τελευταία αποτελέσματα που λαμβάνουν στα χέρια τους από τις ιχνηλατήσεις που διενεργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας και ειδικά στα νησιά.

Μάλιστα εξηγούν έως ένα βαθμό γιατί στην Αθήνα καταγράφονται καθημερινά τόσα πολλά κρούσματα.

Ειδικότερα αρκετοί νέοι πηγαίνουν διακοπές στα νησιά, κολλούν τον κοροναϊό και επιστρέφουν στην Αθήνα όπου εμφανίζουν συμπτώματα και τελικά βρίσκονται θετικοί στον Covid-19.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κάποιοι νέοι που έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή πυρετό, βήχα ή πονοκέφαλο δεν αποφασίζουν να πάνε στο τοπικό ιατρείο, αλλά παίρνουν το αεροπλάνο ή το πλοίο και επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ο ΕΟΔΥ στη διαδικασία της ιχνηλάτησης διαπίστωσε ότι από την περιοχή της Πάρου – Αντιπάρου για παράδειγμα, δύο νέοι ήρθαν σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας και βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Έχουν συμπτώματα στα νησιά, αλλά δεν πάνε σε τοπικό ιατρείο
Φαίνεται λοιπόν πως αρκετά από τα 384 κρούσματα που διαπιστώθηκαν στις Αττική τις τελευταίες 11 ημέρες προέρχονται μετά από διακοπές σε κάποιο νησί υψηλού ρίσκου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.α.

Η μεγάλη κινητικότητα του κοροναϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την επισήμανε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας πως στην Αττική υπάρχουν 406 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ισάριθμα άτομα που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη Covid-19 και των οποίων τα σχετικά τεστ δίδουν θετικό στον κοροναϊό αποτέλεσμα.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά.

Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος.


Ανησυχία για τον μέσο όρο κρουσμάτων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, 4 στα 10 κρούσματα αφορούν πλέον στη χώρα μας άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού.

Για τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο υπουργός Υγείας σήμερα, τονίζοντας πως τον Αύγουστο ο μ.ο ηλικίας έπεσε στα 36 χρόνια.

« Η επικινδυνότητα του #κορονοϊού είναι η ευκολία μετάδοσής του. Αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν είσαι νέος & νομίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο Μέσος Όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Για το ότι ο κοροναϊός χτυπά και τους νέους επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο και από την είδηση πως στην εντατική διασωληνωμένη νοσηλεύεται μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η 27χρονη γιατρός βρέθηκε θετική στον κοροναϊό μετά την επιστροφή της από την Χαλκιδική όπου και έκανε διακοπές.