Κοροναϊός: Φόβοι και μεγάλη ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού - Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη- Τι λένε οι ειδικοί
Η ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα -και ειδικά στα αστικά κέντρα- προβληματίζουν την κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα την ανησυχία εντείνει η είδηση ότι μεταξύ των διασωληνωμένων περιλαμβάνεται και ένα ανήλικο κορίτσι, γεγονός που καταρρίπτει το μύθο ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν από τον κοροναϊό, γιατί ακόμη και αν κολλήσουν θα νοσήσουν ελαφριά.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας).
Νέα αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδα εντατικής θεραπείας που αν και παραμένει χαμηλός, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σχεδόν διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, ενώ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα.
Για ακόμη μια ημέρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο «κόκκινο», καταγράφοντας 47 και 65 κρούσματα κοροναϊού, αντίστοιχα. Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν και τα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία ανέρχονται σε 41, ενώ η συνεχίζεται η μεγάλη διασπορά στη χώρα.
Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, που όπως εκτιμάται θα επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην πορεία του ιού στην χώρα μας.
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις, τονίζουν οι ειδικοί, που δεν αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Κορονοϊός: SOS Βατόπουλου: «Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο»
«Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη»τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος χτυπώντας για μία ακόμη φορά «καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων.
«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.
Φοβάμαι και άλλα βαριά περιστατικά με νέους
«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.
Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν», και πρόσθεσε πως αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.
Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ
Επίσης κάλεσε να είναι σε εγρήγορση τον ΕΟΔΥ και όσους βρέθηκαν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα, όπως πχ η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμπτωματικών φορέων.
Για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είπε πως έχει να κάνει αφενός με τη συμπεριφορά εξ ημών αλλά και από το πώς θα διευκολύνει η πολιτεία τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Μάσκες στα σχολεία
Για τα σχολεία είπε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανέφερε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων».
Υπογράμμισε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, είναι αναμενόμενη και η μετακύλιση του σε μικρότερες ηλικίες, κάποιες από τις οποίες νοσούν σοβαρά.
«Από την στιγμή που βλέπουμε σπάνιες περιπτώσεις να διασωληνώνονται σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα», είπε προσθέτοντας πως «όλη η εικόνα είναι ανησυχητική. Ωστόσο, βλέπουμε μια κάμψη όσον αφορά την αύξηση. Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλους μας».
Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι, ωστόσο μπορεί να δούμε τοπικά lockdown όπου το επιβάλει η κατάσταση.
«Σημασία έχει ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν φτάνουν. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και η συνείδηση των πολιτών, δεν πρόκειται να πιάσουν».οποιηθούν κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα.
Οι ειδικοί απευθύνουν δραματική έκκληση συμμόρφωσης στα μέτρα, προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με χειρότερα.
Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, μπορεί ωστόσο να ανατραπεί.
«Είναι μία κατάσταση οριακή, νομίζω ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν όμως μπορεί να αναστραφεί».
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι διαφορετικό να συγκεντρώνεται κόσμος έξω στις πλατείες και διαφορετικό σε ένα κλειστό μαγαζί.
«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνωστισμού είναι διαφορετικά. Η δυναμική της υπερμετάδοσης πέφτει. Είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που συνέβαινε. Θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα. Ήδη βλέπουμε μια αποτελεσματικότητα».
Όσον αφορά την επαναφορά των SMS, ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε ότι είναι ένα μακρινό σενάριο, ομοίως και το τοπικό γενικευμένο lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης.
Γώγος : Μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο
Την ανησυχία του για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο.
Όπως ο ίδιος τόνισε πάντα πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και στην παραλία αναφερόμενος στην Πάρο και Αντίπαρο ενώ επεσήμανε πως αν φορούν όλοι μάσκες θα σταματήσει η μετάδοση.
Συγκεκριμένα για την Πάρο και την Αντίπαρο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως «όταν δούμε συρροή κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή σε μια δομή το ίδιο γίνεται και για τα νησιά, για μερικά τουλάχιστον και μερικές πόλεις ή μερικές περιφέρειες και νομοί που είναι στο κόκκινο. Εκεί λοιπόν που υπάρχει και φαίνεται μέσα από την ποιοτική μελέτη των κρουσμάτων εκεί μπαίνουν τα περιοχικά διαφορετικά lockdown – περιοριστικά μέτρα κάποιου βαθμού, διαφορετικού σε κάθε περίπτωση».
Παράλληλα, ανέφερε πως η μεγάλη διασπορά της νόσου αυτή την στιγμή σχετίζεται με την κινητικότητα του πληθυσμού σε πόλεις κυρίως όμως σε τουριστικούς προορισμούς.
«Πολλοί φεύγουν από τα τουριστικά κέντρα πηγαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς κυρίως στα νησιά και επιστρέφουν στις πόλεις έχοντας κολλήσει τον κορωνοιο. Αυτοί μετά αποτελούν εστία διασποράς .Έτσι αυτές οι ζώνες που βλέπετε στο κόκκινο είναι οι κύριες εστίες όχι τόσο στο αριθμητικό δεδομένο αλλά στο ποιοτικό δεδομένο δηλαδή από εκεί έρχονται οι περισσότεροι, εκεί υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα και γι αυτό τον λόγο υπάρχει αυτός ο περιοχικός περιορισμός που έχετε δει μέχρι τώρα γιατί έτσι δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία οριζοντίασης των μέτρων και καραντίνα».
Επιπλέον, ο κ. Γώγος σημείωσε πως για κάποιον που γυρνάει στους δικούς του από το νησί η σύσταση είναι να φοράει την μάσκα για να μην το μεταδώσει στους γονείς του ή τους παππούδες του σε περίπτωση που το έχει και να τηρεί τα μέτρα τουλάχιστον για 7 ημέρες που είναι ο συνήθης χρόνος επώασης και όταν κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα να φοράει μάσκα.
Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων
Το ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού, άφησε ανοιχτό ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Προειδοποίησε δε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση,τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά το αν επαρκούν εξαρτάται από το αν υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι, πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων εν μέσω 2ου κύματος ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Έκανε λόγο για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες, το οποίο θα εισηγηθεί. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας
Στο μεταξύ, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιδημιολογικός δειγματοληπτικός έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Αττική ταξιδιώτες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος
Έκκληση στους νέους
Μετά τον πρωθυπουργό, έκκληση για τήρηση των μέτρων από τους νέους έκανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ ξανά στους νέους. Όχι σαν μέλος της Κυβέρνησης, όχι σαν κάποιος που βρίσκεται μαζί με χιλιάδες άλλους στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά κυρίως σαν πατέρας.
Δεν είστε άτρωτοι. Ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας, αλλά κυρίως δεν είναι άτρωτοι και κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες σας.
Είστε σε μια ηλικία ξεχωριστή, που όλοι περάσαμε, και η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεμελιά. Είναι λογικό να θέλετε να ζείτε κάθε μέρα έντονα και μοναδικά. Κάντε το, αλλά κάντε το με προσοχή. Για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου που γνωρίζετε. Για να μην είστε άθελά σας υπεύθυνοι για το επόμενο κρούσμα.
Κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές σας, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Για αυτό για τουλάχιστον μία εβδομάδα φοράμε μάσκες παντού, τηρούμε τις αποστάσεις και μένουμε μακριά από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Κάντε τη διαφορά. Τηρήστε τα μέτρα. Για να σταματήσει εδώ η διασπορά του ιού. Για να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Τα νέα μέτρα
Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει μοντέλο «Πόρου» στην Πάρο και την Αντίπαρο, κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα στην Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι τις 24 Αυγούστου. Ειδικότερα:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κοροναϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Αυστηρή σύσταση γενικευμένης χρήσης μάσκας – Αυστηροί έλεγχοι
Επιπροσθέτως, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία.
Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων, ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.
Τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας σε όσους επιστρέφουν από τον Δεκαπενταύγουστο
Δειγματοληπτικά τεστ κοροναϊού πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί της Κυριακής η Περιφέρεια Αττικής σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές, στα λιμάνι Πειραιά και Ραφήνας.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, οι στοχευμένες δράσεις αποσκοπούν στην αναχαίτιση της επιδημιολογικής «έκρηξης» που παρατηρείται στην επικράτεια «αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο».
«Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης.
«Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές. Ενημερώνουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να επαγρυπνούν και μεριμνούν για την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα της Αττικής».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας).
Νέα αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδα εντατικής θεραπείας που αν και παραμένει χαμηλός, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σχεδόν διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, ενώ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα.
Για ακόμη μια ημέρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο «κόκκινο», καταγράφοντας 47 και 65 κρούσματα κοροναϊού, αντίστοιχα. Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν και τα εισαγόμενα κρούσματα τα οποία ανέρχονται σε 41, ενώ η συνεχίζεται η μεγάλη διασπορά στη χώρα.
Οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς από τη Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, που όπως εκτιμάται θα επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην πορεία του ιού στην χώρα μας.
Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις, τονίζουν οι ειδικοί, που δεν αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Κορονοϊός: SOS Βατόπουλου: «Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο»
«Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη»τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος χτυπώντας για μία ακόμη φορά «καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων.
«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.
Φοβάμαι και άλλα βαριά περιστατικά με νέους
«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.
Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν», και πρόσθεσε πως αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.
Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ
Επίσης κάλεσε να είναι σε εγρήγορση τον ΕΟΔΥ και όσους βρέθηκαν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα, όπως πχ η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμπτωματικών φορέων.
Για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είπε πως έχει να κάνει αφενός με τη συμπεριφορά εξ ημών αλλά και από το πώς θα διευκολύνει η πολιτεία τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Μάσκες στα σχολεία
Για τα σχολεία είπε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανέφερε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων».
Υπογράμμισε δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, είναι αναμενόμενη και η μετακύλιση του σε μικρότερες ηλικίες, κάποιες από τις οποίες νοσούν σοβαρά.
«Από την στιγμή που βλέπουμε σπάνιες περιπτώσεις να διασωληνώνονται σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα», είπε προσθέτοντας πως «όλη η εικόνα είναι ανησυχητική. Ωστόσο, βλέπουμε μια κάμψη όσον αφορά την αύξηση. Αυτό όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλους μας».
Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι, ωστόσο μπορεί να δούμε τοπικά lockdown όπου το επιβάλει η κατάσταση.
«Σημασία έχει ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν φτάνουν. Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και η συνείδηση των πολιτών, δεν πρόκειται να πιάσουν».οποιηθούν κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα.
Οι ειδικοί απευθύνουν δραματική έκκληση συμμόρφωσης στα μέτρα, προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με χειρότερα.
Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αλλά αναστρέψιμη η κατάσταση
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, μπορεί ωστόσο να ανατραπεί.
«Είναι μία κατάσταση οριακή, νομίζω ότι με τα μέτρα που προτάθηκαν όμως μπορεί να αναστραφεί».
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι διαφορετικό να συγκεντρώνεται κόσμος έξω στις πλατείες και διαφορετικό σε ένα κλειστό μαγαζί.
«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνωστισμού είναι διαφορετικά. Η δυναμική της υπερμετάδοσης πέφτει. Είναι λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που συνέβαινε. Θεωρώ ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα. Ήδη βλέπουμε μια αποτελεσματικότητα».
Όσον αφορά την επαναφορά των SMS, ο καθηγητής Υγιεινής τόνισε ότι είναι ένα μακρινό σενάριο, ομοίως και το τοπικό γενικευμένο lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στον Εχίνο της Ξάνθης.
Γώγος : Μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο
Την ανησυχία του για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για μάσκες ακόμη και στην παραλία σε Πάρο – Αντίπαρο.
Όπως ο ίδιος τόνισε πάντα πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και στην παραλία αναφερόμενος στην Πάρο και Αντίπαρο ενώ επεσήμανε πως αν φορούν όλοι μάσκες θα σταματήσει η μετάδοση.
Συγκεκριμένα για την Πάρο και την Αντίπαρο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως «όταν δούμε συρροή κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή σε μια δομή το ίδιο γίνεται και για τα νησιά, για μερικά τουλάχιστον και μερικές πόλεις ή μερικές περιφέρειες και νομοί που είναι στο κόκκινο. Εκεί λοιπόν που υπάρχει και φαίνεται μέσα από την ποιοτική μελέτη των κρουσμάτων εκεί μπαίνουν τα περιοχικά διαφορετικά lockdown – περιοριστικά μέτρα κάποιου βαθμού, διαφορετικού σε κάθε περίπτωση».
Παράλληλα, ανέφερε πως η μεγάλη διασπορά της νόσου αυτή την στιγμή σχετίζεται με την κινητικότητα του πληθυσμού σε πόλεις κυρίως όμως σε τουριστικούς προορισμούς.
«Πολλοί φεύγουν από τα τουριστικά κέντρα πηγαίνουν σε τουριστικούς προορισμούς κυρίως στα νησιά και επιστρέφουν στις πόλεις έχοντας κολλήσει τον κορωνοιο. Αυτοί μετά αποτελούν εστία διασποράς .Έτσι αυτές οι ζώνες που βλέπετε στο κόκκινο είναι οι κύριες εστίες όχι τόσο στο αριθμητικό δεδομένο αλλά στο ποιοτικό δεδομένο δηλαδή από εκεί έρχονται οι περισσότεροι, εκεί υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα και γι αυτό τον λόγο υπάρχει αυτός ο περιοχικός περιορισμός που έχετε δει μέχρι τώρα γιατί έτσι δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία οριζοντίασης των μέτρων και καραντίνα».
Επιπλέον, ο κ. Γώγος σημείωσε πως για κάποιον που γυρνάει στους δικούς του από το νησί η σύσταση είναι να φοράει την μάσκα για να μην το μεταδώσει στους γονείς του ή τους παππούδες του σε περίπτωση που το έχει και να τηρεί τα μέτρα τουλάχιστον για 7 ημέρες που είναι ο συνήθης χρόνος επώασης και όταν κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα να φοράει μάσκα.
Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων
Το ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού, άφησε ανοιχτό ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Προειδοποίησε δε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση,τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά το αν επαρκούν εξαρτάται από το αν υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.
Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε, μιλώντας στον Σκάι, πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων εν μέσω 2ου κύματος ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Έκανε λόγο για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες, το οποίο θα εισηγηθεί. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας
Στο μεταξύ, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιδημιολογικός δειγματοληπτικός έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Αττική ταξιδιώτες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος
Έκκληση στους νέους
Μετά τον πρωθυπουργό, έκκληση για τήρηση των μέτρων από τους νέους έκανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ ξανά στους νέους. Όχι σαν μέλος της Κυβέρνησης, όχι σαν κάποιος που βρίσκεται μαζί με χιλιάδες άλλους στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά κυρίως σαν πατέρας.
Δεν είστε άτρωτοι. Ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας, αλλά κυρίως δεν είναι άτρωτοι και κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες σας.
Είστε σε μια ηλικία ξεχωριστή, που όλοι περάσαμε, και η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεμελιά. Είναι λογικό να θέλετε να ζείτε κάθε μέρα έντονα και μοναδικά. Κάντε το, αλλά κάντε το με προσοχή. Για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου που γνωρίζετε. Για να μην είστε άθελά σας υπεύθυνοι για το επόμενο κρούσμα.
Κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές σας, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Για αυτό για τουλάχιστον μία εβδομάδα φοράμε μάσκες παντού, τηρούμε τις αποστάσεις και μένουμε μακριά από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Κάντε τη διαφορά. Τηρήστε τα μέτρα. Για να σταματήσει εδώ η διασπορά του ιού. Για να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας».
Τα νέα μέτρα
Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει μοντέλο «Πόρου» στην Πάρο και την Αντίπαρο, κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα στην Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι τις 24 Αυγούστου. Ειδικότερα:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κοροναϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Αυστηρή σύσταση γενικευμένης χρήσης μάσκας – Αυστηροί έλεγχοι
Επιπροσθέτως, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία.
Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων, ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.
Τεστ στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας σε όσους επιστρέφουν από τον Δεκαπενταύγουστο
Δειγματοληπτικά τεστ κοροναϊού πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί της Κυριακής η Περιφέρεια Αττικής σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές, στα λιμάνι Πειραιά και Ραφήνας.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, οι στοχευμένες δράσεις αποσκοπούν στην αναχαίτιση της επιδημιολογικής «έκρηξης» που παρατηρείται στην επικράτεια «αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο».
«Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης.
«Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές. Ενημερώνουμε τους πολίτες όλων των ηλικιών να επαγρυπνούν και μεριμνούν για την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα της Αττικής».