Κοροναϊός: Ανησυχία ειδικών για τα αυξανόμενα «ορφανά» κρούσματα - Μάσκες και τηλεργασία τα «όπλα» για την ανάσχεση του ιού
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά την αύξηση στα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες - πάνω από 200 σε καθημερινή βάση, ενώ ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα της χώρας φαίνεται πως ανησυχεί και για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και του ιού της γρίπης, που αναμένεται τον χειμώνα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν συνεχώς τη σημασία της χρήσης μασκών, ενώ η τηλεργασία και το άνοιγμα των σχολείων είναι κεντρικά ζητήματα στο τραπέζι της συζήτησης για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Γώγος: "Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’"
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, ανησυχητική. Και απέδωσε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη μη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού.
"Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να "σπάσει" η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’", είπε σε συνέντευξή του στο Mega.
Καθολική χρήση μάσκας και γενίκευση της τηλεργασίας
Επίσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, πρότεινε καθολική χρήση μάσκας και γενίκευση της τηλεργασίας
«Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αυτή τη στιγμή» εκτίμησε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Μάκη Πολλάτο. «Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων» επισήμανε ο κ. Γώγος ως προς τους τρόπους προστασίας και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή διασπορά σε νέους ανθρώπους, στις νεανικές ηλικίες».
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γώγος συνέστησε «καθολική χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», ενώ δεν απέκλεισε «αναγκαστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο κόκκινο».
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο κ. Γώγος τόνισε πως «πρέπει να μπει μαι τάξη σε αυτό, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην επιβίβαση και αποβίβαση και μέσα στα πλοία», ενώ «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι κανόνες όλοι να τηρούνται στα λεωφορεία στα μετρό. Να βρεθεί ένας τρόπος να ελεγχθεί ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, «η καθολική χρήση της μάσκας είναι σημαντική. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε αυτό είναι το κυρίαρχο μέτρο» υποστήριξε ο κ. Γώγος και παρατήρησε πως «πρέπει να δούμε το θέμα της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα του χειμερινού εξαμήνου. Πρέπει να το προτείνουμε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στους κλειστούς χώρους», υποστήριξε ο Καθηγητής.
Απαντώντας αναφορικά με το καλύτερο μέσο απολύμανσης, «το διάλυμα χλωρίνης 10% είναι το καλύτερο από όλα» εξήγησε ο κ. Γώγος και πρότεινε να «να έχει κανείς έτοιμες τρεις μάσκες υφασμάτινες, να τις έχει και τις τρεις μαζί του να τις πλένεις το βράδυ και στη διάρκεια της ημέρας να της αλλάζει». Ως προς την απολύμανση ρούχων και παπουτσιών, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος απομάκρυνσης των ιικών σωματιδίων είναι ο εξαερισμός».
Παράλληλα, στις ευπαθείς ομάδες ο Καθηγητής ενέταξε τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τους παχύσαρκους, ενώ «οι νέοι δεν είναι άτρωτοι γιατί μπορεί κάποιοι και από αυτούς λόγω μιας προδιάθεσης του οργανισμού, μερικές εκδηλώσεις τους να είναι υπερβολικές και να οδηγούν σε κακή έκβαση» περιέγραψε ο Καθηγητής.
Ειδικά για τα μικρά παιδιά, ο Καθηγητής ανέφερε πως «πρέπει να τα ενημερώσουμε, ώστε να μπουν σε μια φάση αναγνώρισης του προβλήματος» και κατέληξε πως «πρέπει να γίνει μια δέσμη μέτρων για τα σχολεία, για να είναι αποτελεσματική η φετινή χρονιά».
Επιπλέον μέτρα στις περιοχές που είναι στο "κόκκινο"
Αποκάλυψε μάλιστα ότι είναι στο τραπέζι η λήψη επιπλέον μέτρων στις περιοχές που είναι στο "κόκκινο", αναφέροντας ότι αν το απαιτήσει η κατάσταση που διαμορφώνεται και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.
"Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα".
Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης
Η επιστημονική κοινότητα της χώρας φαίνεται πως ανησυχεί και για το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και του ιού της γρίπης, που αναμένεται τον χειμώνα.
«Θα έχουμε πρόβλημα τον χειμώνα» λέει ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος
Σύμφωνα με τον βιοπαθολόγο Παναγιώτη Αποστολακόπουλο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους», ωστόσο όπως είπε «θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιούς της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού».
«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγμα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Αποστολακόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεν ανησυχώ ακόμα, εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».
«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα. Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια. Ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό» ανέφερε ο βιοπαθολόγος.
Λινού: Αν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα, θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών προειδοποίησε σήμερα πως μπορεί να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας.
Η κ. Λινού μίλησε στην τηλεόραση του ALPHA, όπου έκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, κάνοντας συγχρόνως έκκληση για πιστή στήριξη των μέτρων ώστε μην θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, ανάμεσά τους και νέους ανθρώπους.
"Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή. Τα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους".
Μαγιορκίνης: Ανησυχία για πάνω από 50 "ορφανά" κρούσματα τη μέρα
Τεράστια ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των λεγόμενων "ορφανών" κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα. Δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, σε άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν με τυχαία δειγματοληψία.
Αυτό ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγος για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για την γέννηση ορφανών κρουσμάτων που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές.