Σε πλήρη επαγρύπνυση βρίσκονται άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και τα αναγκαία μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει από τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί με μεγάλη επιτυχία, συγκριτικά και με τους υπόλοιπους γείτονές της, την πανδημία του κοροναϊού, στην κυβέρνηση κοιτάζουν με προβληματισμό το σενάριο νέας εξάπλωσης της νόσου από την επιστροφή των εκδρομέων, και ιδιαίτερα των πιο νέων στην ηλικία, που συμμετείχαν σε μεγαλύτερο αριθμό συναθροίσεων, πάρτι και λοιπών εκδηλώσεων στις διακοπές τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν και αυτό των πρωτοκόλλων επιστροφής στην εργασία. Πάνω στο ίδιο αυτό ζήτημα αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί από τους ειδικούς το προηγούμενο διάστημα έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της τηλεργασίας, μέτρο που ισχύει ξανά από σήμερα για τις ευπαθείς ομάδες στο Δημόσιο όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Προτού υπάρξει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση, η πολιτικη ηγεσία θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων που εξετάζει δεδομένα και συλλέγει πληροφορίες γύρω από το ζήτημα. Οι έχοντες γνώση των εξελίξεων θεωρούν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα αργήσει να πάρει μέτρα που αναμένονται ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για τις αρχές που κοιτάζουν κατάματα το σενάριο νέων παρεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα (τοπικά lockdown) στη λογική δηλαδή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα σε νησιά αλλά και στην Αττική με περιορισμούς στον αριθμό των συναθροίσεων αλλά και κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων κτλ. από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμείς -τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες- να προχωρήσει σε ένα γενικό lockdown.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να τεθούν και οι νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κωδικοποίηση προκειμένου να είναι σαφές στους πολίτες πότε και πού είναι υποχρεωτική η χρήση της. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ζήτησε μετά από σύσκεψης με την ηγεσία και τους Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων του Λιμενικού να υπάρξει πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κοροναϊό.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έλεγχοι με την επιβολή πάνω από 650 προστίμων τόσο κατά την επιβίβαση όσο και κατά την αποβίβαση από τα πλοία.