Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Εφεση στις νέες τεχνολογίες αποδεικνύεται ότι έχει η οικογένεια του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη, καθώς, εκτός από τον ίδιο, ο οποίος είναι δεινός χρήστης γκάτζετ (μέσω των οποίων περνά καθημερινά τη «γραμμή» της κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρουόμενος συνήθως με τους πολιτικούς του αντιπάλους), άλλος ένας Μουρούτης φημίζεται για την επαφή του με τον καινοτόμο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τη μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο, τη γνωστή Apple.
Ο λόγος για τον νεαρό Νίκο Μουρούτη, ανιψιό του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, ο οποίος, έχοντας καταλήξει από πολύ μικρός για τον επαγγελματικό δρόμο που θα ακολουθούσε, ασχολείται τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές του, με τη δημιουργία εφαρμογών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό, όμως, που τον καθιέρωσε και τον έκανε γνωστό στην εγχώρια τεχνολογική κοινότητα είναι η δημιουργία μιας ιδιαίτερα πρωτότυπης και χρήσιμης εφαρμογής για τα iPhone και τα iPad. Πρόκειται για το «iΛύκειο», που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να υπολογίζουν τον γενικό μέσο όρο και τα μόρια από τις πανελλαδικές εξετάσεις που χρειάζονται για την εισαγωγή τους στη σχολή της αρεσκείας τους.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που προωθήθηκε αρχικά μέσω facebook και twitter, έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής στους μαθητές του Λυκείου, αλλά και στους ειδικούς των smartphones και των υπολογιστών. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2012, οπότε έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο, οι κριτικοί του χώρου έγραψαν διθυράμβους, χαρακτηρίζοντάς τη ως μια εξαιρετική ελληνική εφαρμογή, που κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται.
«Ανοίγοντάς την εμφανίζεται το κεντρικό μενού μ’ ένα πλήθος επιλογών, που καλύπτουν όλους τους μαθητές του Λυκείου. Πατώντας πάνω στον υπολογισμό μορίων και γενικού μέσου όρου, εμφανίζονται διάφορες επιλογές ανάλογα με το ποια τάξη του λυκείου παρακολουθείς. Αναλόγως, αλλάζουν οι επιλογές. Ετσι, τα πρωτάκια έχουν να διαλέξουν αν θα εξεταστούν στο μάθημα της επιλογής ή αν παρακολουθούν το μάθημα των Θρησκευτικών. Για τις μεγαλύτερες τάξεις υπάρχει η επιλογή της κατεύθυνσης που έχει διαλέξει ο μαθητής, ώστε να γίνει ο υπολογισμός των μορίων από τα αντίστοιχα μαθήματα. Η εφαρμογή υποστηρίζει και twitter, ώστε να μπορεί κανείς να ανακοινώνει τα κατορθώματά σου. Το iΛύκειο, όμως, δεν σταματάει εκεί. Ακόμα μία πολύ χρήσιμη λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι παρέχει όλα τα θέματα των προηγούμενων χρόνων, ξεκινώντας από το 1999 μέχρι και πέρσι, τα οποία αποθηκεύονται στο κινητό. Εκτός των θεμάτων, έχει φυσικά τις βάσεις των σχολών, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, αλλά και σύμφωνα με τα μόρια που έβγαλε ο μαθητής, για να ξέρει. Τέλος, περιλαμβάνει και το πρόγραμμα των εξετάσεων, για να μη χάσεις κανένα μάθημα» έγραψε έναν μήνα μετά την κυκλοφορία του iΛύκειο γνωστό site που ασχολείται με τα γκάτζετ.

ΡΕΚΟΡ. Η επιτυχία του νεαρού Μουρούτη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς η συγκεκριμένη εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωσή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας εταιρείας νέων τεχνολογιών στον κόσμο, της Apple, και άμεσα εντάχθηκε στον κατάλογο του ελληνικού AppStore. Η αποδοχή της έσπασε όλα τα κοντέρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μόλις μία ημέρα οι λήψεις του «iΛύκειο» έφτασαν το 600%, ενώ κατά μέσο όρο είχε περί τις 100 λήψεις την ημέρα. Το «iΛύκειο» ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά στο ελληνικό AppStore, κατακτώντας τη θέση της 5ης καλύτερης εφαρμογής στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και της 208ης καλύτερης εφαρμογής από όσες υπήρχαν τότε στο AppStore!
«Ο Νίκος μπορεί να πει κανείς ότι συγκαταλέγεται στα καλά μυαλά της χώρας, με μέλλον στον τομέα του, καθώς έχει έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες», αναφέρουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Σήμερα, σπουδάζει Digital Systems και Computer Science (Ψηφιακά Συστήματα και Επιστήμη Υπολογιστών) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ έχει αποκτήσει και σημαντική επαγγελματική εμπειρία, καθώς αμέσως μετά την επιτυχία του «iΛύκειο» εντάχθηκε στην ομάδα δράσης της iSquare Hellas, που αποτελεί τον επίσημο διανομέα των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα ως προγραμματιστής Apple. Νωρίτερα είχε αποφοιτήσει από το διάσημο σχολείο των ισχυρών, το Κολλέγιο Αθηνών, του οποίου υπήρξαν μαθητές τόσο ο πατέρας του όσο και ο θείος του.
Ως συγγενής, βέβαια, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε να μην παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τεκταινόμενα. Μάλιστα, κατά την προεκλογική περίοδο του 2012 είχε στείλει μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά, μέσω twitter, καλώντας τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. να του απαντήσει «Γιατί υπάρχουν ναρκομανείς που κάνουν χρήση στην πρωτεύουσα της χώρας μου;». Την ίδια περίοδο είχε επιτεθεί στον Θεόδωρο Πάγκαλο, πάλι μέσω twitter, στέλνοντάς του ένα αιχμηρό σχόλιο: «Δηλαδή δεν ντρέπεστε καθόλου; Παραδέχεστε πως παρανομήσατε (διορίζοντας κ.τ.λ.) και ακόμη να υποστείτε τις συνέπειες του νόμου;»

Ο μπαμπάς στη Βουλγαρία

Ο πατέρας του μπορεί να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο εξωτερικό, αλλά παρακολουθεί τα επαγγελματικά βήματα του γιου του, και δηλώνει υπερήφανος για τις επιτυχίες του. Σημειώνεται πως ο Χρήστος Μουρούτης ζει στη Βουλγαρία από το 1999 και είναι ιδρυτής της διαχειριστικής εταιρείας για επενδύσεις σε ακίνητα και σε καθαρή ενέργεια (fund/asset management company) με το όνομα Arceland. H Arceland Management έχει υπό τη διαχείρισή της επενδύσεις με αξία παγίων περί τα 250 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης πρόεδρος του Δ.Σ. της Bullpoa, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στη Βουλγαρία. Γράφει στα βουλγαρικά και, όπως ο ίδιος υπερηφανεύεται, είναι ο μόνος ξένος που δημοσιεύει κείμενα στην τοπική γλώσσα.