«Καλπάζει» ο κοροναϊός στο προσωπικό των νοσοκομείων, αφού από τις αρχές του μήνα 88 υγειονομικοί έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί στον ιό.

Εξήντα εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού στα νοσοκομεία. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο ή υποπτο κρούσμα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, νέα περιστατικά έχουμε
1 στο νοσ. Γιαννιτσών, 1 στο νοσ. Μυτιλήνης, 5 στο νοσοκομείο της Νίκαιας και 2 στο νοσ. Μεταξά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κάποια από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί μετά από άδεια δούλευαν κανονικά έως την έκδοση του αποτελέσματος.

Μάλιστα, από τους ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, υπάρχει μια κατηγορία που βγήκε το πρώτο τεστ θετικό. Επαναλήφθηκε και το δεύτερο τεστ βγήκε αρνητικό. Αυτά τα περιστατικά θεωρούνται αρνητικά και δεν ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όμως μεσολαβούν έως και τέσσερις ημέρες από την έκδοση του πρώτου τεστ έως το αποτέλεσμα του δεύτερου και μπορεί εν τω μεταξύ να ξεπέρασαν τη νόσο με δεδομένο ότι ήταν ασυμπτωματικοί (π.χ. γιατρός στο κ.υ. Ναυπάκτου).

Απίστευτο περιστατικό: Έχασαν το δείγμα θετικής εργαζόμενης στο νοσ. Γιαννιτσών
Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε και μια βοηθός ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Είχε επιστρέψει από καλοκαιρινή άδεια στις 13 Αυγούστου και, λόγω συμπτωμάτων που εμφάνισε, υπεβλήθη σε μοριακό διαγνωστικό έλεγχο.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. το δείγμα της εργαζόμενης χάθηκε καθώς τα δείγματα αποστέλλονται είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Κοζάνη προς ανάλυση, αφού το νοσοκομείο στα Γιαννιτσά δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή για τον νέο κορωνοϊό.

Η βοηθός ακτινολόγου έδωσε και δεύτερο δείγμα μετά την απώλεια του πρώτου και διαπιστώθηκε ότι είναι θετική.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η εργαζόμενη από τις 13 Αυγούστου έως και την έκδοση του αποτελέσματος του μοριακού τεστ, στις 22 Αυγούστου, εργαζόταν κανονικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού.

Η ιχνηλάτηση των επαφών της είναι σε εξέλιξη και έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από 20 συναδέλφους της στο νοσοκομείο, με την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ να αναμένεται.

ΠΟΕΔΗΝ: Χαλάρωσαν οι έλεγχοι σε προσωπικό που επιστρέφει από άδειες
Ο έλεγχος των υγειονομικών που επιστρέφουν από άδειες φαίνεται ότι ξεσκεπάζει ασυμπτωματικά περιστατικά.

«Αυτό δείχνει την αναγκαιότητα προληπτικών μηνιαίων τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας να προμηθευτούν μοριακό αναλυτή ανίχνευσης του κοροναϊού και με την κατάλληλη στελέχωση να μπορούν να βγάζουν έγκαιρα τα αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Ωστόσο, καταγγέλλει ότι: «Όχι μόνο δεν συμβαίνουν αυτά αλλά περιορίζουν και το μέτρο του ελέγχου των αδειούχων που φαίνεται ότι αποδίδει. Σε συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια τους κλείνουν ραντεβού σε μια εβδομάδα και δουλεύουν κανονικά. Άλλοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και μόνο εάν πήγαν σε εκδηλώσεις ή μέρη επιβαρυμένα τους γίνονται τεστ.»

Χαρακτηριστικό το έγγραφο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ που κάνει τεστ μόνο σε μερικούς που επιστρέφουν από άδεια. Ανάλογα τη περιοχή που πήγαν ή τις εκδηλώσεις που παρευρέθηκαν.Τα αποτελέσματα εκδίδονται σε δυο ημέρες και λέει ότι οι συνάδελφοι θα εργάζονται κανονικά. Επίσης επισημαίνει τις ελλείψεις υλικών δηλαδή αντιδραστηρίων.