Κοροναϊός: Κρούσματα και επιστροφή αδειούχων κρίνουν τα νέα μέτρα - Αναπόφευκτα τοπικά lockdown, λένε οι ειδικοί
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, βλέποντας την έκρηξη των κρουσμάτων και τις νέες εστίες κοροναϊού στη χώρα.
Τρανή απόδειξη του συναγερμού που βρισκόμαστε είναι άλλωστε και η επιστροφή της έκτακτης ενημέρωσης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά από σήμερα, ενώ στον απόηχο των παραπάνω, την άποψη ότι η Ελλάδα βιώνει ήδη «το δεύτερο. πιο ήπιο, κύμα κορωνοϊού», εξέφρασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.
Νέο «καμπανάκι» έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες. Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή
Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Το τελευταίο μεγάλο μάλιστα κύμα επιστροφής των εκδρομέων αναμένεται να φανεί στα επιδημιολογικά στοιχεία σε 7 με 10 ημέρες, οπότε και οι ειδικοί θα κρίνουν τη συνολική εικόνα του Αυγούστου για να εισηγηθούν πιθανά νέα μέτρα στην κυβέρνηση.
Η ημερομηνία κλειδί για την πορεία του κοροναϊού
Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων και αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική.
Αλλωστε, με όλα τα στοιχεία πλέον ξεκάθαρα, εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν θα είναι δηλαδή στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αναπόφευκτα τα τοπικά lockdown
Αναπόφευκτη είναι η επιβολή τοπικών lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του κοροναϊού, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα, ο λοιμωξιολόγος μιλά για τοπικά lockdown προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός. «Για τις κατά τόπους περιοχές εάν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κοροναϊού προφανώς θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως έγινε στα νησιά και σε άλλες περιοχές. Εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τα lockdown είναι αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.
Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού, που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αττική (Γλυφάδα, Κηφισιά, Βουλιαμένη), ο κ. Λαζανάς επεσήμανε στο Open ότι «προφανώς η Αττική είναι στο κόκκινο». Μάλιστα, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 141 κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 51.
Παράλληλα, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με φόντο τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μαλώνουμε τους νέους που επιστρέφουν από τα νησιά. Θα πρέπει να τους έχουμε βοηθούς και συνεργάτες στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει απλά να τους συστήνουμε να έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους για επτά μέρες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς μπορεί να μολύνουν και άλλους ανθρώπους και έτσι να υπάρξει διασπορά. Γι’ αυτό λοιπόν τους παρακαλώ θερμά να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι προτάσεις που προτείνονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γίνονται μόνο από λοιμωξιολόγους. Και αυτό διότι η επιτροπή αποτελείται και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων».
Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του για το μοντέλο αντιμετώπισης του κοροναϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται».
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90.
«Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» είπε.
Αναφερόμενος εξάλλου στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.
«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».
Διασπορά παντού
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και την Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη ο λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Αναφερόμενος στον αυξήμενο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊόυ τις τελευταίες μέρες, σημείωσε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους αριθμούς. Πρέπει να το διαχειριστούμε. Μπορεί να είναι υπό έλεγχο ακόμα η κατάσταση, αλλά αν συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Εξήγησε μάλιστα, πώς σημασία, δεν έχουν μόνο οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αλλά κάποια ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τα κρούσματα όπως η διασπορά του ιού.
Συνέχισε, δε, λέγοντας πως υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού σε αρκετές περιφέρειες της χώρας. «Δεν είναι μόνο το αριθμητικό αλλά και το ποιοτικό στοιχείο στα κρούσματα. Ένα από τα πιο σημαντικά ποιοτικά στοιχεία είναι η διασπορά. Υπάρχει διασπορά σε αρκετές περιφέρειες».
Στο ερώτημα εάν όσοι επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να κάνουν τεστ για κοροναϊό, απάντησε ότι «δεν υπάρχει επίσημη καθολική σύσταση για τεστ. Εξαρτάται από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Ποιος είσαι, από ποιο μέρος διακοπών ήρθες, αν έχεις ευπαθή άτομα στο περιβάλλον σου κλπ».
Αναφορικά με το διάστημα της επώασης του ιού, υπογράμμισε, ότι αυτό ποικίλει.
«Η επώαση του ιού μπορεί να γίνει μέχρι δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό είναι ο μέσος όρος. Σε 5-6-7 μέρες, εμφανίζεται στους περισσότερους ο ιός. Μια εβδομάδα είναι αρκετό διάστημα για να κάτσει κάποιος σπίτι του» είπε σχετικά με το πόσο πρέπει να αυτοπεριοριστεί κάποιος μετά τις διακοπές.
Σε ότι αφορά στην ανοσία, τόνισε πως «δεν είναι ξεκάθαρο στην βιβλιογραφία πόσο διαρκεί η ανοσία από τον κορωνοϊό. Και αυτό θα αργήσει να απαντηθεί αυτό».
Ακόμα, είπε, ότι όσοι νοσούν βαριά, κάνουν εντονότερη ανοσία, ενώ, διευκρίνισε πώς και όσοι βιώνουν ασυπτωματικά τον κορωνοϊού έχουν κάποιας μορφής ανοσίας, αλλά όχι τόσο ισχυρή.
Τέλος, για τα σχολεία ανέφερε ότι το κλείσιμό τους «δεν είναι αρκετό μέτρο για να περιοριστεί ο κορωνοϊός», υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Παιδείας η κατάλληλη ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, αφού ληφθούν υπόψη οι επιδημιολογικές παράμετροι.
2+1 πράγματα που θα πρέπει να προσέξουν όσοι γύρισαν από διακοπές
Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες ημέρες αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και τα αυξημένα τεστ που τους γίνονται όπως ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Όπως τόνισε το βασικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα για τις αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών και κυρίως τη χρήση μάσκας.
O καθηγητής τόνισε επίσης στο ΣΚΑΪ πως ο ΕΟΔΥ ίσως θα πρέπει να ενημερώσει καλύτερα για τις περιοχές στις οποίες υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να ενημερωθούν όσοι πήγαν σε αυτές.
«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, ‘’υψηλού κινδύνου’’».
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα κοροναϊού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως 15 ημέρες, να χρησιμοποιούν μάσκα, να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους.
Μιλώντας για τον αριθμό κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε πως «αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3 – 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι για παράδειγμα με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία αλλά με 400 δεν κλείνουν. Εξήγησε ότι συνεκτιμώνται μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα, πόσο γρήγορα αυξάνονται και άλλοι.
«Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Τα μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας πως άμεσα προχωρούν οι 655 προσλήψεις σε ειδικότητες αιχμής όπως οδηγοί και τεχνίτες.
Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, θα καλυφθούν κενά που είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια. «Στόχος μας είναι οι νεοπροσληφθέντες να είναι στη δουλειά τους το επόμενο τρίμηνο» είπε σχετικά.
Αναφέρθηκε επίσης σε δύο νέες συνεργασίες – για την προμήθεια λεωφορείων έως 10 ετών που θα ενισχύσουν τους στόλους της ΟΣΥ όπως επίσης για νέα λεωφορεία για τα ΚΤΕΛ.
Εξάλλου τόνισε ότι από 31/8, στους συρμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού θα μειωθούν οι χρονοαποστάσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού. Μάλιστα από τις 7 Σεπτεμβρίου οι χρονοαποστάσεις προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Για τα λεωφορεία θα εφαρμοστεί το χειμερινό πρόγραμμα προκειμένου να πυκνώσουν οι γραμμές.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της πυκνότητας στα ΜΜΜ λόγω κοροναϊού, ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε ότι στην παρούσα φάση η μέγιστη πληρότητα στα μέσα μεταφοράς είναι στο 65%.
«Ωστόσο αν δοθεί οδηγία από τους λοιμωξιολόγους να μειωθεί ακόμη περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως να απαιτηθεί επανασχεδιασμός δρομολογίων.
Σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι, ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη των πολιτών ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος διενεργούνται προληπτικά τεστ για τον κοροναϊό στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από διακοπές – τα τεστ μέχρι στιγμής είναι αρνητικά.
Τρανή απόδειξη του συναγερμού που βρισκόμαστε είναι άλλωστε και η επιστροφή της έκτακτης ενημέρωσης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά από σήμερα, ενώ στον απόηχο των παραπάνω, την άποψη ότι η Ελλάδα βιώνει ήδη «το δεύτερο. πιο ήπιο, κύμα κορωνοϊού», εξέφρασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.
Νέο «καμπανάκι» έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ). «Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες. Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή
Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Το τελευταίο μεγάλο μάλιστα κύμα επιστροφής των εκδρομέων αναμένεται να φανεί στα επιδημιολογικά στοιχεία σε 7 με 10 ημέρες, οπότε και οι ειδικοί θα κρίνουν τη συνολική εικόνα του Αυγούστου για να εισηγηθούν πιθανά νέα μέτρα στην κυβέρνηση.
Η ημερομηνία κλειδί για την πορεία του κοροναϊού
Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων και αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική.
Αλλωστε, με όλα τα στοιχεία πλέον ξεκάθαρα, εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν θα είναι δηλαδή στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αναπόφευκτα τα τοπικά lockdown
Αναπόφευκτη είναι η επιβολή τοπικών lockdown αν συνεχιστεί η διασπορά του κοροναϊού, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 40% σε όλη τη χώρα, ο λοιμωξιολόγος μιλά για τοπικά lockdown προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός. «Για τις κατά τόπους περιοχές εάν υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κοροναϊού προφανώς θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα όπως έγινε στα νησιά και σε άλλες περιοχές. Εάν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τα lockdown είναι αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.
Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα του κοροναϊού, που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αττική (Γλυφάδα, Κηφισιά, Βουλιαμένη), ο κ. Λαζανάς επεσήμανε στο Open ότι «προφανώς η Αττική είναι στο κόκκινο». Μάλιστα, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 141 κρούσματα, ενώ τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, εντοπίστηκαν 51.
Παράλληλα, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα με φόντο τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μαλώνουμε τους νέους που επιστρέφουν από τα νησιά. Θα πρέπει να τους έχουμε βοηθούς και συνεργάτες στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει απλά να τους συστήνουμε να έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους για επτά μέρες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, καθώς μπορεί να μολύνουν και άλλους ανθρώπους και έτσι να υπάρξει διασπορά. Γι’ αυτό λοιπόν τους παρακαλώ θερμά να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι προτάσεις που προτείνονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γίνονται μόνο από λοιμωξιολόγους. Και αυτό διότι η επιτροπή αποτελείται και από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων».
Πότε θα έχουμε αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του για το μοντέλο αντιμετώπισης του κοροναϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται».
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90.
«Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» είπε.
Αναφερόμενος εξάλλου στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του.
«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».
Διασπορά παντού
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και την Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη ο λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Αναφερόμενος στον αυξήμενο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊόυ τις τελευταίες μέρες, σημείωσε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους αριθμούς. Πρέπει να το διαχειριστούμε. Μπορεί να είναι υπό έλεγχο ακόμα η κατάσταση, αλλά αν συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Εξήγησε μάλιστα, πώς σημασία, δεν έχουν μόνο οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αλλά κάποια ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τα κρούσματα όπως η διασπορά του ιού.
Συνέχισε, δε, λέγοντας πως υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού σε αρκετές περιφέρειες της χώρας. «Δεν είναι μόνο το αριθμητικό αλλά και το ποιοτικό στοιχείο στα κρούσματα. Ένα από τα πιο σημαντικά ποιοτικά στοιχεία είναι η διασπορά. Υπάρχει διασπορά σε αρκετές περιφέρειες».
Στο ερώτημα εάν όσοι επιστρέφουν από διακοπές πρέπει να κάνουν τεστ για κοροναϊό, απάντησε ότι «δεν υπάρχει επίσημη καθολική σύσταση για τεστ. Εξαρτάται από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Ποιος είσαι, από ποιο μέρος διακοπών ήρθες, αν έχεις ευπαθή άτομα στο περιβάλλον σου κλπ».
Αναφορικά με το διάστημα της επώασης του ιού, υπογράμμισε, ότι αυτό ποικίλει.
«Η επώαση του ιού μπορεί να γίνει μέχρι δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό είναι ο μέσος όρος. Σε 5-6-7 μέρες, εμφανίζεται στους περισσότερους ο ιός. Μια εβδομάδα είναι αρκετό διάστημα για να κάτσει κάποιος σπίτι του» είπε σχετικά με το πόσο πρέπει να αυτοπεριοριστεί κάποιος μετά τις διακοπές.
Σε ότι αφορά στην ανοσία, τόνισε πως «δεν είναι ξεκάθαρο στην βιβλιογραφία πόσο διαρκεί η ανοσία από τον κορωνοϊό. Και αυτό θα αργήσει να απαντηθεί αυτό».
Ακόμα, είπε, ότι όσοι νοσούν βαριά, κάνουν εντονότερη ανοσία, ενώ, διευκρίνισε πώς και όσοι βιώνουν ασυπτωματικά τον κορωνοϊού έχουν κάποιας μορφής ανοσίας, αλλά όχι τόσο ισχυρή.
Τέλος, για τα σχολεία ανέφερε ότι το κλείσιμό τους «δεν είναι αρκετό μέτρο για να περιοριστεί ο κορωνοϊός», υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Παιδείας η κατάλληλη ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους, αφού ληφθούν υπόψη οι επιδημιολογικές παράμετροι.
2+1 πράγματα που θα πρέπει να προσέξουν όσοι γύρισαν από διακοπές
Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες ημέρες αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και τα αυξημένα τεστ που τους γίνονται όπως ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Όπως τόνισε το βασικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα για τις αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών και κυρίως τη χρήση μάσκας.
O καθηγητής τόνισε επίσης στο ΣΚΑΪ πως ο ΕΟΔΥ ίσως θα πρέπει να ενημερώσει καλύτερα για τις περιοχές στις οποίες υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να ενημερωθούν όσοι πήγαν σε αυτές.
«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, ‘’υψηλού κινδύνου’’».
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα κοροναϊού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως 15 ημέρες, να χρησιμοποιούν μάσκα, να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους.
Μιλώντας για τον αριθμό κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε πως «αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3 – 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι για παράδειγμα με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία αλλά με 400 δεν κλείνουν. Εξήγησε ότι συνεκτιμώνται μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα, πόσο γρήγορα αυξάνονται και άλλοι.
«Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
Τα μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας πως άμεσα προχωρούν οι 655 προσλήψεις σε ειδικότητες αιχμής όπως οδηγοί και τεχνίτες.
Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, θα καλυφθούν κενά που είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια. «Στόχος μας είναι οι νεοπροσληφθέντες να είναι στη δουλειά τους το επόμενο τρίμηνο» είπε σχετικά.
Αναφέρθηκε επίσης σε δύο νέες συνεργασίες – για την προμήθεια λεωφορείων έως 10 ετών που θα ενισχύσουν τους στόλους της ΟΣΥ όπως επίσης για νέα λεωφορεία για τα ΚΤΕΛ.
Εξάλλου τόνισε ότι από 31/8, στους συρμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού θα μειωθούν οι χρονοαποστάσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού. Μάλιστα από τις 7 Σεπτεμβρίου οι χρονοαποστάσεις προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Για τα λεωφορεία θα εφαρμοστεί το χειμερινό πρόγραμμα προκειμένου να πυκνώσουν οι γραμμές.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της πυκνότητας στα ΜΜΜ λόγω κοροναϊού, ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθύμισε ότι στην παρούσα φάση η μέγιστη πληρότητα στα μέσα μεταφοράς είναι στο 65%.
«Ωστόσο αν δοθεί οδηγία από τους λοιμωξιολόγους να μειωθεί ακόμη περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως να απαιτηθεί επανασχεδιασμός δρομολογίων.
Σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι, ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη των πολιτών ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος διενεργούνται προληπτικά τεστ για τον κοροναϊό στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από διακοπές – τα τεστ μέχρι στιγμής είναι αρνητικά.