Πολλά σενάρια φαίνεται ότι έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό και πιο αξιόπιστο τρόπο οι μαθητές από τη νόσο covid-19. Άλλωστε οι γονείς έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες, όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με τον τρόπο διενέργειας των μαθημάτων αλλά και εν γένει την επιστροφή των παιδιών τους στις σχολικές αίθουσες.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ή σε δύο φάσεις. Το πρώτο σενάριο για τις 14 Σεπτεμβρίου «είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών)».

Μάλιστα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις. «Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου-Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας πως στο δημοτικό υπάρχει χαμηλότερη επιδημικότητα.

Από εκεί και πέρα, ξεκαθάρισε πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα. «Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε.

«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας. Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων.