Τα πράγματα πήγαν έτσι όπως τα είχαμε προδιαγράψει από την αρχή της σεζόν. Είχαμε πει ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν που ξεκινάει από το μηδέν και ότι μπορούμε να χτίσουμε κεφαλαιοποιώντας την πολύ καλή διαχείριση του υγειονομικού αυτό θα ήταν μια επιτυχία. Είχαμε βάλει τον πήχη τον Μάιο στο 20 με 25% των περσινών εσόδων» ανέφερε σε συνέντευξή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, επεσήμανε πως «εκείνο που άλλαξε μέσα στη σεζόν, όχι άλλαξε ήταν κάτι το οποίο ξέραμε ότι μπορεί να γίνει αλλά δεν είχαμε προβλέψει ή πιστέψει ότι μπορεί να επιδεινωθούν τόσο πολύ τα υγειονομικά δεδομένα παγκοσμίως τόσο νωρίς. Δηλαδή πιστεύαμε ότι τουλάχιστον θα περάσουμε το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο και μετά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία μας οδήγησε να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω δηλαδή αυτή τη στιγμή είμαστε πιο κοντά στο 20 παρά στο 25% που θεωρούσαμε σαν το καλό σενάριο».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως ο Αύγουστος πήγε καλύτερα από ότι πιστεύαμε άρα μέχρι και τέλος Αυγούστου θα έχουμε συγκεντρώσει τα 3 δις €. Το τελευταίο τετράμηνο θα εξαρτηθεί το οποίο πέρυσι είχε συνολικά 4,7 δις εισπράξεις, αν θα εισπράξουμε το 15% αυτού, το 20 ή το 25% αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα συνεχίσει η πανδημία.

Για την ανεργία στο χώρο του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε πως «θα επιχειρηθεί να αμβλυνθεί με τα μέτρα στήριξης που συνεχώς είμαστε σε επαφή και πιέσουμε την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι του τουρισμού, οι εποχικοί, ουσιαστικά είναι σε αναστολή, δεν είναι σε ταμείο ανεργίας. Προφανώς με ένα επίδομα 534€ ή με ένα επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια για ενάμιση χρόνο γιατί υπάρχουν ανθρωποι που έχουν να κάνουν κανονικό μεροκάματο από τον Οκτώβριο του ’19 και θα ξανακάνουν τον Απρίλιο του ’21, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αλλά είναι μέσα στα θέματα που είχαμε πει από την αρχή ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα που μας έρχεται και νομίζω ότι εξακολουθητικά προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε ότι γίνεται ώστε να αμβλυνθεί άλλα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές».

Ερωτηθείς ποια μέτρα προτείνει ο ΣΕΤΕ στην κυβέρνηση προκειμένου να υποστηριχτεί ο τουριστικός κλάδος, απάντησε ότι «αμέσως μετά τον 15 Αύγουστο προχωρήσαμε σε συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο και προτείναμε ουσιαστικά την παράταση των αναστολών και την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία μέχρι και το Μάρτιο του ’21. Έγιναν τα πρώτα βήματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ότι οι αναστολές παρατείνονται και τον Οκτώβριο και το πρόγραμμα Συν-εργασίας ως 31 /12. Θεωρώ ότι έτσι όπως θα εξελιχθεί η αγορά εργασίας γιατι τα πράγματα χειρότερα θα πάνε από εδώ και στο εξής θα υπάρξουν και παραπάνω επεκτάσεις και των αναστολών και του προγράμματος Συν –εργασία. Όλα αυτά βέβαια είναι σε συνάρτηση με τα λεφτά του Sure το οποίο κατά καλή συγκυρία το ποσό που ανακοινώθηκε των 2,7 δις ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί».

Για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς τόνισε πως «δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος γιατί μάθαμε πλέον αυτούς τους μήνες να μην κάνουμε προβλέψεις γιατί οι περισσότερες πέφτουν έξω. Θεωρώ ότι αν αρχίσει εμβολιασμός του πληθυσμού το πρώτο τρίμηνο του ’21 και δούμε τις πρώτες θετικές επιπτώσεις στο κομμάτι της πανδημίας θεωρώ ότι σε αυτό το καλό σενάριο θα δούμε ανάκαμψη του χρόνου σημαντική στον τουρισμό γιατί αυτή τη στιγμή έχει συμπιεστεί μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Από την άλλη αν δεν γίνει αυτό και τα πράγματα καθυστερήσουν χρονικά τότε προφανώς του χρόνου θα μιλάμε για μια δύσκολη χρονιά».

 Τέλος, ερωτηθείς αν λειτουργεί αποτρεπτικά ο ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00, σχολίασε πως «είμαι υπέρ της προστασίας του υγειονομικού και το να ακούμε τους ειδικούς άρα λοιπόν επηρεάζει ή δεν επηρεάζει θεωρώ ότι καλώς εφαρμόζεται». «Από τη στιγμή που κρίθηκε ότι έτσι πρέπει να γίνει και από τη στιγμή που και εμείς οι ίδιοι αποδείξαμε ότι δεν σεβαστήκαμε τα μέτρα έτσι όπως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού νομίζω πως καλώς ισχύει και βοηθητικά λειτουργεί στον τουρισμό διότι όσο καταφέρνουμε και μειώνουμε τα κρούσματα και όσο δείχνουμε καλύτερη εικόνα προς τα έξω τόσο πιο ασφαλής αισθάνεται αυτό που βρίσκεται στη χώρα μας και αυτός που θέλει να επισκεφτεί τη χώρα μας», κατέληξε.