Καμπανάκι για τους ασυμπωματικούς φορείς του κοροναϊού έκρουσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, λέγοντας ότι μεταδίδουν τον ιό χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Για τις κλειστές δομές, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης και συνέστησε να τηρούνται μέτρα όπως αερισμός των χώρων, αποστάσεις και απολυμάνσεις επιφανειών».

Χαρακτήρισε μάλιστα στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας ότι θα δούμε πως θα διαχειριστούν τα παιδιά την χρήση της μάσκας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άλκη Βατόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί που συνεχώς μεταδίδουν έστω και σε μικρό βαθμό αλλά υπάρχουν. Το δεύτερο είναι ότι βρίσκονται πλέον σε όλη την Ελλάδα άρα το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Υπάρχει αυτό είναι εμφανές δηλαδή δεν έχουμε ραγδαίες αυξήσεις δυστυχώς δεν έχουμε και ραγδαίες ελαττώσεις αλλά γενικώς δεν έχουμε μια αύξηση που να σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπορά και επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα συρροών άρα ξέρουμε περίπου πως μεταδίδεται δεν έχουμε ορφανά κρούσματα. Είναι μια ασταθής ισορροπία, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπεί».

Για τις κλειστές δομές, ανέφερε ότι «αν μπει ο ιός, και μάλιστα ασυμπτωματικά, σε μια δομή είναι προφανές ότι μπορεί να εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα».

«Στόχος πρέπει να είναι να μην έχουμε δευτερογενή κρούσματα. Θα πρέπει να τηρούνται προληπτικά αυστηρότατα τα μέτρα πρόληψης δηλαδή μάσκες, ο αερισμός των χώρων, οι αποστάσεις όσο είναι δυνατόν, οι απολυμάνσεις των επιφανειών. Θα πρέπει να τηρούνται πολύ αυστηρά, θα πρέπει κάθε δομή να θεωρήσει ότι έχει κρούσματα και άρα κάνει ότι μπορεί για να τα σταματήσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, σημείωσε: «Είναι και αυτό ένα στοίχημα, εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Θα δούμε τα παιδιά πως θα διαχειριστούν το θέμα της μάσκας. Αν τηρηθούν τα μέτρα και η πολιτεία να προμηθεύσει όλα όσα έχουμε πει νομίζω ότι είναι ένα στοίχημα το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε».