Μόνο εφησυχασμός δεν επικρατεί στις τάξεις των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων καθώς και όλων των αρμόδιων ιθυνόντων της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τα κρούσματα του κοροναϊού και τις επόμενες ημέρες.

Το σημείο - τομή που δικαιολογεί την ανησυχία τους στρέφεται γύρω από την Αττική όπου, από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, έχουν καταγραφεί 456 κρούσματα με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου γύρω από την πρωτεύουσα. Το θετικό νέο της σημερινής ημέρας ήταν ότι τα κρούσματα μειώθηκαν σε 68 χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού.

Μάλιστα, οι δυσκολίες ελέγχου της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο φαίνεται ότι είναι μεγάλες, τόσο λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, όσο και λόγω των συναθροίσεων μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έξω από αυτά. «Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμη πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει αποφύγει το κακό σενάριο, για πάνω από 700 κρούσματα έως το τέλος Αυγούστου και βρίσκεται στο μέτριο σενάριο, με σταδιακή αύξηση των διασωληνώσεων, κάτι που αποδίδεται στην έξαρση προ εβδομάδας. Πάντως, οι ειδικοί θέλουν αριθμούς κάτω των 200 κρουσμάτων ημερησίως. Ρεαλιστική θεωρεί τη μείωση των κρουσμάτων και ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, που εκτίμησε ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση για περίπου 20 ημέρες. Όμως, η μείωση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές έχει ως προϋπόθεση ότι οι πολίτες «θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις».

Η στάση των νέων

Η στάση των νέων εντάσσεται στα θετικά σημεία για τον Γκίκα Μαγιορκίνη καθώς το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50 - 60 ετών.

«Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης. Από εκεί και πέρα, σε ό, τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται αλλά όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα.

Τέλος, έντονη ανησυχία προκαλείται και από τις εκτιμήσεις που θέλουν το ενδεχόμενο για «τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα» μέσα στον χειμώνα. «Αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται», απάντησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο χάρτης του κοροναϊού

Σήμερα, δηλώθηκαν 187 επιπλέον κρούσματα. Από τα 156 εγχώρια κρούσματα, τα 28 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 23 συνδέονται με συρροές.

Αναλυτικότερα:

27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με συρροές, ενώ 19 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
20 κρούσματα στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
5 κρούσματα στηνΠ.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,  εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στηνΠ.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
4 κρούσματα  στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων  4 συνδέονται με συρροή και 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 187 νέα κρούσματα στη χώρα. Εξ αυτών τα 27 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. Την ίδια ώρα, 40 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας των επιπλοκών του ιού.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 187 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11386, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2219 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4970 (43.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«40 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», προσθέτει.

«Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 280 θανάτους συνολικά στη χώρα. 103 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».